Sveriges största propagandablad slår till samtidigt som försvarsdagarna i Sälen pågår. Det gäller att smida medan järnet är varmt. Det är precis vad Dagens Nyheters förstasida ägnar sig åt.

När Ryssland var Sovjet hette det att vår granne var ett hot mot Sverige trots att så aldrig varit fallet. Det är ett mysterium att det finns de som tror att Sovjet varit ett hot mot Sverige men det kanske visar hur många blir offer för propaganda när de inte tänker själva.

Nu har vi fått läsa att Sverige inte klarar att stå emot ett angrepp, gissa från vem, mer än en vecka. Samtidigt är skatterna sänkta och som alla kan räkna ut så finansieras försvaret av, just det, skatter. Sänks de blir det med nödvändighet mindre pengar till försvaret. Så vad göra?

Jo, det gäller att göra som vanligt, det har ju fungerat förr, att utmåla Ryssland som ett hot. Då kan militären kräva mer pengar, och till och med få det om tillräckligt många går på propagandan om att Ryssland skulle utgöra ett hot mot oss. Fast det gäller att inte fråga sig själv varför.

Den socialdemokratiske politikern Maj Britt Theorin förklarade inför beslutet om att satsa på JAS att om så skedde skulle vårt försvar upphöra att vara ett försvar. Det är, med facit i hand, exakt vad som hänt. Så vad ska hända nu?

Jo, dels gäller det att få folket att acceptera mer pengar till försvaret i ställer för välfärd, bostäder, skolor, poliser, sjukvård och infrastruktur och dels utmåla ett medlemskap i NATO som enda räddningen från att bli ockuperade av de elaka ryssarna. Trots att just ryssarna kan få tågen att gå när det ligger litet snö på marken.

Givetvis kan man inte vara alltför direkt med sitt syfte om man är en av landets största tidningar, då kan folket avslöja propagandan, så det gäller att på ett tydligt men ändå subtilt sätt få folket att acceptera minskad välfärd till förmån för onödiga utgifter till en lika onödig militär.


Kanske litet för uppenbar propaganda den här gången?

Fundera över varför DN aldrig skulle sätta samma rubrik om USA trots att USA faktiskt för krig över hela vår planet. Kan det ha att göra med att DN vill få sina läsare att tänka i vissa banor? I samma tidning kan man på undanskymd plats finna att 2011 var Rysslands militärutgifter 345 miljarder kronor medan USA:s motsvarande var 4 835 miljarder kronor.

Varifrån kommer hotet?

./.

DN, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, AB, 1, 2, 3, 4

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 Svar på “Samma löjliga hotbild”
 1. Anders Åberg skriver:

  Att Ryssland rustar upp sin militär är väl inte så konstigt när NATO kryper fram överallt i dess närområde.
  Någon expansionslust eller aggressivitet mot länder i västeuropa går inte att finna ett spår av och DN är nog som vanligt bara ett språkrör för missnöjda svenska militärer med starka USA sympatier.
  Dom vill helt enkelt markera sin trohet mot revolvermännen i Pentagon och ha kvar militära möjligheter att vara med i imperialisternas mordiska lekar i världen.

 2. nisse skriver:

  Såg just rysaren ”dokument utifrån” på SVT angående lobbyverksamheten inom EU vilket visade i all sin tydlighet att kapitalet styr det mesta av besluten. Se bara på Greklands situation idag, där goldman sachs ”hjälper” dem att klara EU:s krav för att gå med och sedan är GS med i EU:s proffsgrupp för att klara Grekland kvar. Det visar ju väldigt tydligt vilka som styr inom EU, och inte är de folkvalda i all fall. Det vore även kul att få reda på varför socialdemokratiska partiet ändrade sig från mot till för. Kan även de ha varit utsatta för ”utpressning” av storbolagen liksom flera stora internationella företag hotade EU?

 3. Kurt skriver:

  Moderaterna vet att knapp 18% av Svenska folket stödjer ett NATO-medlemskap. Därför kan ju inte Moderaterna propagera öppet för det, utan NATO-medlemskapet kommer att komma som ett måste. Precis som alla regeringsbeslut som skylls på EU

 4. Mannes skriver:

  USAs ”färgkodsrevolutioner” i öst slog så småningom bakut efter succén Belgrad (Serbien styrs,högt som lågt, idag av inte mindre än 1.800 NGOer samtliga avlönade av västliga regimer och har inte hämtat sig än). NATOs kniptångsmanövrar kring Ryssland fick sig en rejäl blodig näsa av Ryssarna i Georgien och kom av sig. Syrien kommer inte falla offer för ett ”humanitärt” blodbad från väst, Rysslands (eller Sovjets tidigare) största flotteskader i medelhavet någonsin och Iskander-missiler i Syrien, har en märkbart avkylande effekt på krigsfuhrern Rasmussen och USA kommer säkert att fly Afghanistan från hustaken.

  Nu passar det minsann alltså att yla om Ryssen och ökade försvarsanslag igen när man misslyckats så kapitalt att oskadliggöra honom runt gränserna med svenska legosoldater. Att de fega kräken på armestaben skulle kunna hålla emot en vecka är löjligt, det blir telefonlösningen om det blir så dags -”piiip…vi ger oss”…

 5. Mr. Bonde skriver:

  Fråga gärna innevånarna i Baltstaterna om Rysslands upprustning? Ökar den deras säkerhet och trygghet?

 6. Lasse skriver:

  Bonde:

  Förmodligen, på samma sätt som invånarna i Latinamerika känner sig säkrare när USA upprustat och mördat i deras länder.

 7. Lasse skriver:

  Anders:

  Just det. och går nu Sverige med i NATO, så får ju Ryssland åtminstone ett bra skäl att fundera över att lägga beslag på oss.

 8. Lasse skriver:

  nisse:

  Kapitalet styr. I framtiden kommer man säkert att tala om den demokratiska perioden som numera har upphört.

 9. Lasse skriver:

  Kurt:

  Det går att fixa med lobbying. Numera, men folkets sjunkande läsförmåga och enkelriktade massmedier blir folket lättare och lättare att styra, ungefär som Råttfångaren från Hamlen gjorde.

 10. Lasse skriver:

  Mannes:

  Många har försökt, ingen har lyckats besegra ryssarna. Vi har dem att tacka för Europas frihet från nazismen.

 11. Mannes skriver:

  Baltstaterna kan åtnjuta ett blomstrande utbyte med sin stora granne OM DE VILL. Som Finland t.ex. Ryssland har inget att tjäna på att ockupera dessa länder. (det är väl snarare otroligt kostsamt att behöva bygga upp deras infrastruktur, utbildnings och hälsoväsende) Vill de inte det kan de ju liera sig med Nazister eller någon av de imperier, nu NATO, som aldrig lär sig av de föregående och tågar sina tröttsamma ”Drang nach osten” tills de stupa i de förras spår och med dem, deras lokala klienter….

 12. Martin skriver:

  Invasionen är det vi utsätts för av NATO nu. Det är så här de gör för att invadera länder numera. Säger vi nej i 10 år till så står det väl NATO agenter i gathörnen och delar ut sedelbuntar och vapen till den som vill döda sina medmänniskor som i Syrien. Vi bör redan nu rensa ut femtekolonnen i landet om vi inte skall bli anekterade av NATO. Det är klart att de letar med ljus och lykta efter fler nettobidragande till sin krigsmaskin, börjar bli tungt för USA.

 13. Gunnar Englund skriver:

  Tack vare de föraktade bondpojkarna från Kansas som sprang iland i Normandie slipper vi prata tyska eller ryska nu.

 14. Lasse skriver:

  Gunnar:

  Du har fel, det är tack vara ryssarna. Läs litet historia så du vet vad du talar om.

 15. Gunnar Englund skriver:

  Nja, inte är det ryssarnas förtjänst att vi inte behöver prata ryska?

 16. Björn Nilsson skriver:

  Konstigt att USA-kramarna alltid kramar sig fast vid Normandie-invasionen och glömmer Sicilien i början av juli 1943 när USA-trupper landsteg första gången i Europa. Å andra sidan har de inte mycket hjälp av det heller, för samma vecka utkämpades det fjärde stora slaget på östfronten (efter Leninggrad 1941-44, Moskva 1941 och Stalingrad 1942-43). Sovjet slog tyskarna vid Kursk, och därmed var det klart att tyskarna inte kunde hålla Ukraina längre. När de västallierade landsteg i Normandie var Röda Armén på väg ner på Balkan och i närheten av tyska östgränsen.

 17. Gunnar Englund skriver:

  Förstår att du beklagar att inte Röda armén nådde Atlantkusten så du sluppit få några invändningar på dina resonemang.

 18. Lasse skriver:

  Gunnar:

  Din löjliga kommentar säger mer om dig än du själv förstår.

 19. Martin skriver:

  Den egna paranojan är inte en grund att bygga argument på.

 20.  
Lämna ett svar

Please copy the string PFjTGk to the field below: