Det ska löna sig att vara duktig. Ju duktigare man är ju mer betalt brukar det heta. Men stämmer det i verkligheten?

Nu nås vi av budskapet att ju slarvigare man är ju mer betalt kan man få.

Det är det privata företaget Medhelp AB (ja, det är svenskt trots namnet) som ägnar sig åt sjukvårdsrådgivning i Stockholm, Värmland och Sörmland som hittat på en ny innovation när det gäller sjukvårdsrådgivning.

Företagets anställda får nämligen mer betalt, bonus, ju sämre jobb de gör. Det hela går ut på att om någon ringer sjukvårdsupplysningen ska samtalet hållas så kort som möjligt. Vilket alla borde inse inte ska vara vägledande när någon ringer och vill ha råd om sin sjukdom.

Snarare borde såna samtal föras med tanken det gäller att skynda långsamt, det kan ju faktiskt röra sig om samtal med frågeställningar om liv och död. Såna samtal bör inte avhandlas så snabbt som möjligt. Snarare tvärt om!

Det visar sig att sjukvårdsråd över telefon där landstingen har hand om rådgivningen i snitt brukar ligga på cirka sju minuter, medan samma samtal hos det privata företaget ligger på ca 4.30 minuter.

För att få bonus hos Medhelp ska tiden mellan svar på samtal vara 3,48 minuter. Det gäller alltså att avfärda oroliga frågeställare så snabbt som möjligt.

Att få sjukvårdsråd från en stressad sjuksköterska, som hetsas till så korta samtal som möjligt av sin arbetsgivare torde inte vara något eftersträvansvärt i situationer när man vill ha väl genomtänkta svar på sina frågor.

Facket har genomfört en enkät om vad de anställda tycker om systemet för så korta samtal som möjligt, det visar sig, föga överraskande, att majoriteten är negativa. Det kan man förstå.

Jag är övertygad att de anställda sjuksköterskorna i grunden vill utföra ett bra jobb. Vilket de givetvis inte kan när de stressas från företagets sida.

Uppdaterat: Nu meddelar Medhelp att de stoppar systemet med bonusar för korta rådgivningssamtal. Det var på tiden. Stoppet beror på massmedias uppmärksamhet av det treåriga barn som dog efter dåliga råd från företagets rådgivare.

DN, 1, 2, 2, SvD, AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Sämre jobb ger bättre betalt”
 1. Fredrik skriver:

  Det är helt otroligt att stimulera sämre rådgivning med bonusar. Tar eländet aldrig slut.

 2. Mattias skriver:

  Det här är för övrigt standard när det gäller samtal inom den privata sektorn. Har jobbat på ett telekombolag och vi gjorde exakt sådär… Fast med lite kortare samtalstider och att man inte fick gå på toa också.

  Det funkade inget bra då, och det funkar ännu sämre inom vården.

 3. Ken skriver:

  Det här är ju fullständigt sanslöst! Det handlar bara om att tjäna pengar.

 4. Kerstin skriver:

  Världen ÄR galen, har varit alltsedan nyliberala krafter tog över hela ruljansen.

 5. Kerstin skriver:

  Och förresten, får man inte extra bra betalt för usla insatser (som ju somliga avgjort fått) så gäller att man får bättre betalt om man är bra på att kröka rygg och vifta på svansen för chefen.

 6. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Det ligger mycket i vad du säger. Du har helt rätt alltså!

 7. Magnus skriver:

  Ja,där slog du huvudet på spiken! Bättre betalt för sämre jobb!! Det finns säga snabba, ofta förhastade slentrialmässiga råd på vårdguidens telefonrådgivning.
  Tyvärr gäller detta denna företeelse även på många toppjobb i politiken. Vårt sjukvårdvårdslandstingsråd Reinfeldt som inte har högskoleexamen har högre,enormt mycket högre, lön än en barnmorska med 4½ års högskoleutbildning (och vilket ansvar!) och även specialistläkare, som ofta ligger på runt 50 000/mån.
  Skamligt och skrämmande. Ok, de ledande kanske är självlärda, men i det mämnda fallet har vi ännu inte hört ett enda reflekterande uttalande, visande på kunskap och seriös hållning.
  Hur kan det sitta människor utan ens den enklaste examen från universitet på Ledande poster. Jag menar inte att folk med grundskola inte ska ägna sig åt politik, men på en topppolitiker måste vi ställa krav på utbildning. Intetsägande ständigt upprepande av samma uttryck ger bra ett korkat intryck.
  Ett posistivt exmpel på en politiker med känsla kunskap, reflektionsförmåga och påläst är Anneli Hultén, kommunordförande i Gbg. Hoppas hon kommer längre – snart!
  De finns flera andra kunniga med, i alla partier, men dessa flagranta misstag gör mig och andra bedrövade.

 8. Kalle O'Cain skriver:

  Jag tycker företaget skall gå över till att svara via twitter, då blir det demokratiskt och bra och lika för alla, svar på max 140 bokstäver…

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string okQpb8 to the field below: