Företag i Grums som i stället för att ligga i en kommun som ligger först på 156 plats kanske
skulle ligga i Vellinge som ligger på andra plats när det gäller företagsklimat.

Det har förvånat mig en smula att en rätt överraskande nyhet har tagits upp till debatt i tidningar och tv. Numera är det tydligt att nyhetsvärdering inte utgår från själva nyheten utan från politik.

Det har presenterats en lista över vilka kommuner som har det bästa företagsklimatet. Helt enkelt en lista i vilken kommun det är lättast att lyckas som företagare. Det är Svenskt Näringsliv som beställt undersökningen så vi kan nog utgå från att listan stämmer.

Ändå kan man inte undvika att inse att något inte stämmer. Det finns 290 kommuner i Sverige och bäst för företagare är Solna med Vellinge och Trosa på andra och tredje plats.

Man borde alltså kunna räkna med att företagen trängdes i Falsterbo, Skanör och Höllviken. Där borde skorstenarna bolma medan jobbare sliter i sitt anletes svett under dem. Men så är det inte, konstigt nog.

Ändå finns det praktiskt taget inga företag alls i Sveriges bästa kommuner för företag. Hur kommer det sig? Lusigt nog ligger fem av de tio bästa företagskommunerna i Stockholmsområdet. Har inte de företagare som etablerar företag begripit att företagen ska finnas i Stockholmsområdet.

Kanske är det litet för mycket av vilda västern över resten av landet. En av frågorna som de 31 000 företagarna haft att besvara är ”tillämpning av lagar och regler” vilket utifrån resultatet kanske visar att Sverige utanför huvudstadsområdet i dessa nedskärningstider anses rena rama vilda västern där man tar lag och ordning i egna händer.

Dessutom är tydligen företagare rädda för konkurrens eftersom de också fått frågan om de känner att de får konkurrens från kommunens egna verksamheter, konstigt nog eftersom de normalt brukar sjunga konkurrensens lov.


Kanske är denna bio orsak till att Grums anses
som Sveriges sämsta kommun att bo i.

Bara för några dagar sedan presenterades en annan lista över hur det var att bo i olika kommuner. Den kommun som fick det mindre hedervärda betyget sämst att bo i var Grums i Värmland. Kan det bero på kommunens stora företag?

Borde inte bruk som tillverkar pappersmassa tillverkas i Solna eller Vellinge i stället för Grums eftersom de förra kommunerna ju är bättre för företagen?

Borde inte företagen återfinnas i kommunerna med bäst företagsklimat?

Vem löser mysteriet?

./.

Dagens bild från Stockholm


Vrid inte huvudet ur led.

./.

AB, 1, 2, 3, 4, SR

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Svar på “Sämst och bäst”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Är man i fel kommun kan man få Grums i bägaren :-) (ursäkta, det får vara mitt första och sista försök att vara rolig idag!)

 2. Martin skriver:

  Det där är så jävla mycket båg alltså. Vi flyttade vårt företag till Solna, inte för att Solna var bäst utan för vi behövde en typ av lokaler som fanns i Solna och samarbetade med ett annat företag där. Solna är hittils sämsta kommunen vi har hållit till i. Vi har formligen dränkts i krånglig administration, saker som inte var några problem alls i Flemmingsberg eller Stockholms kommun har blåsts upp i Solna så till den milda grad att en av våra väldigt få medarbetare har lagt arbetsveckor på skiten.

  Den som säger att Solna är bäst måste vara nån konsult eller annan verksamhet som inte kräver kontakt med kommun, Solna är skitbra så länge man inte måste ha kontakt med kommunen om tillstånd och regler. För då håller man på att drunkna, särskilt om man är en liten nystartad verksamhet.

 3. Knapsu skriver:

  Det är Svenskt Näringsliv som beställt undersökningen så vi kan nog utgå från att det mest handlar om opinionsbildning.

 4. Lasse skriver:

  Martin:

  Skert har utredningen gjorts av en konsult, välbetald konsult, som fullkomligt förstått vad uppdragsgivaren vill ha för resultat.

 5. Lasse skriver:

  Knapsu:

  Hela rapporten är givetvis inget annat än propaganda.

 6.  
Lämna ett svar

Please copy the string iBYrGf to the field below: