Här skulle man kunna ha ett litet vattenkraftverk som man kunde sälja dyrt till några galna borgare som vill leka affär.

I den avsomnade tidningen ”MAD” fanns en serie som hette ”Scener vi skulle vilja se”. Det var ett antal teckningar som visade händelser på ett högst oväntat sätt.

Jag såg intervjun med Vattenfalls ordförande om den skandalösa affären som Vattenfall gjorde med godkännande av näringsminister Maud Olofsson (C) men jag fick aldrig höra reportern ställa den fråga nog större delen av svenska folket väntade på: ”Anser du att förre och nuvarande företagsledning var och är värda sin lön sina pensionsavtal och bonusar?”

Nu har ledarskribenter ett fasligt sjå att få ihop ANAF på ett trovärdigt sätt. På Facebook och Twitter är de mindre tänkande redan igång och förklarar att i själva verket är jätteförlusten i energiföretaget Socialdemokraternas fel. På något konstigt sätt, med tanke på att det faktiskt var företagsledningen som med Centerpartiets näringsministers godkännande som gjorde affären.

Ändå for man säga att regeringen har tur som tokiga att skandalen briserar mitt i högsommarvärmen när väljarna badar och grillar i stället för att följa nyheterna och reta upp sig på att varje svensk, från babys till pensionärer förlorat över 3000 kr per person. Förlusten skulle täcka ungefär ett års EU-avgift, så det är inte småpengar det handlar om.

Kan affären vara förklaringen till att moderaternas Per Schlingmann nu hoppar upp som gubben i lådan och talar om vikten av att alla betalar skatt? ”Att bidra till det gemensamma är rätt och ansvarsfullt”, säger han numera. När fan blir gammal blir han religiös, heter det. I moderaternas värld motsvaras det nog av att vara skyldiga till urusla affärer som andra ska känna ansvar för att rätta till följderna av.

Kan vi gissa på att Vattenfalls ledning, Maud Olofsson (C) och resten av det borgerliga gänget i Rosenbad nu sluter ANAF till sitt hjärta och hoppas på att inte behöva schavottera som de oduglingar de faktiskt är.

Hallå Tage Danielsson! Kan du inte skriva en ny sannolikhetsmonolog från din himmel om Vattenfall och borgarnas försök att smita från sitt ansvar och skicka ner den till oss, vi behöver få oss ett gott skratt i allt elände.

Vilka partier var det som var emot den galna affären när det begav sig? Jo, de som brukar få rätt i slutänden. Om det skulle MAD kunna gjort en bra serie i ”Scener vi skulle vilja se”.

Fundera på det!

(ANAF= Alltid Någon Annans Fel).

./.

Tillägg: Hörde på Ekot någon energiprofessor på KTH som dels sa att det här var uppenbart redan vid köpet av Nuon och att det troligen också måste läggas till mellan 10 – 20 miljarder till den redan gjorda förlusten på 30 miljarder. I värsta fall innebär det en förlust för skattebetalarna på ca 50 miljarder. Redan nu är ett års jobbskatteavdrag förbrukade på Alliansregeringens misslyckade affärer. Pust, suck och stön…

Borgarnas favortitförklaring.

AB, 1, 2, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SR, 1, 2, 3, 4, 5, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SkD, SMP, SdS, ST, NS

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Scener vi skulle vilja se”
 1. Ulla Johansson skriver:

  Det verkar som högerregeringen tänker använda förlusten och skandalen till att planera för en utförsäljning av Vattenfall. De har nu ett drygt år på sig att mata marknaden med ”objekt” till vänskapspris. Vattenfall och LKAB? I både DN och Svenska Dagbladet (ledaren idag) finns någon form av öppningar mot utförsäljning. Tycks visa färdriktningen? Ger länken till artikeln i DN och ledartexten i SvD här:
  http://www.dn.se/ekonomi/norman-karn-kol-och-gaskraft-vattenfalls-stora-problem/
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/statligt-agande-pa-djupt-vatten_8370488.svd
  Ulla Johansson

 2. Nemokrati skriver:

  Jättebra skrivet. Jag kan riktigt höra Tage Danielsson läsa texten.

 3. Martin skriver:

  Som sagt, Sverige ger enorma hemliga bidrag till EU utanför det bidrag vi vanligtvis betalar årligen. Våra infrastruktursatsningar är arbetsmarknadspolitiska åtgärder för EU. Köpet av Nuon var en uppenbar allmosa, för så korkade är ingen att man betalar tiotals miljarder mer är något är värt. Vi formligen vräker bra pengar efter dåliga i EU, vi skall inte glömma Reinfeldts Ebberödsbank till Euron.

  Detta är nog bara toppen på isberget, granskar man alla statliga bolag så skall man säkert se att de alla skickar bistånd till EU.

 4. Martin skriver:

  Vill påminna om att V vill ha en omröstning om EU-medlemskapet. Förr gick folk och funderade på om de hade råd att vara vänster, men de hade bara blivit lurade, nu börjar det bli uppenbart för de flesta att de snart inte har råd att vara något annat än vänster.

 5. Lasse skriver:

  Ulla:

  Jo, det är nog en tanke som slagit fler än regeringen. Snart kan väl ex v Polen lämna ett bud på hela Sverige och borgarna kommer säkert att sälja oss på rot.

 6. Lasse skriver:

  Nemokrati:

  Tack.

 7. Lasse skriver:

  Martin:

  Jo, det är poppis med bidrag både till EU och från EU. Bara stålarna inte kallas bidrag. Men det är nog tveksamt om folket begriper sitt eget bästa med tanke på hur de indoktrineras på ett sätt som mest kan liknas vid hjärntvätt.

 8. Respelion skriver:

  Måste verkligen skaffa några nummer av MAD – en nostalgifest som heter duga!

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string VYlOIn to the field below: