Den som vinner en kamp ser sig gärna själv som segrare trots att vinnaren kanske i själva verket är förlorare utan att förstå det själv. Segern kanske är skenbar.

När Grekland nu har lyckats hejda Ship to Gaza med diverse olika trick som när fartygsinspektören i Pireus stoppade en att av fartygen från att gå till havs med motiveringen att det stod fel namn på några av båtens flytvästar kan jag inte låta bli att le en smula.

När jag som sjöman var i den stora grekiska hamnstaden Pireus utanför Atén där många av Ship to Gazas fartyg hålls kvar var jag en dag ombord i ett grekiskt fartyg.

Maken till plimsollare får man leta efter. Rost, läckande livbåtar och elinstallationer som skulle fått håret att resa sig i skräck på vilken svensk elektriker som helst. En byssa översvämmad av kackerlackor i en storlek man inte trodde fanns. Men den fick utan vidare gå till havs.

Man undrar om inte Grekland har andra, viktigare problem, att ägna sig åt än att trakassera fredliga biståndsarbetare på väg med hjälpsändningar till ett ockuperat folk? Landet har ju krav på sig att minska den offentliga sektorn. I stället lägger man ner tusentals timmar på att hitta på alla möjliga och omöjliga påhitt för att hindra en hjälpsändning.

Jag kan inte undvika att tänka på hur det låtit i media om det varit Sovjet som gjort samma sak. Vilket liv! Då hade det , jag lovar, hetat att det var precis vad man kunde förvänta sig av en kommunistdiktatur. Nu däremot när det är landet där demokratin bildades som agerar diktatoriskt då är det så tyst så tyst. Största möööööjliga tyssstnad råder.

Det är nästan så man får konspiratioriska misstankar om att det beviljade nödlånet för att rädda Greklands ekonomi har ett villkor man inte vill tro. Men det kan väl aldrig vara så att nödlånet har avgjorts av huruvida Grekland tar order från Israel eller inte? Eller kan det?

Nu får inte brev skrivna av barn nå sina palestinska motsvarigheter. Inte heller tillåts fotbollar, svetsaggregat eller ambulanser nå de som behöver grejerna. Det har USA, EU, FN och Ryssland kommit överens med Israel om. Fotbollar är farliga saker och brev från barn anses nog som ännu farligare.

Det lustiga, om något kan anses lustigt när det gäller hjälp till ett ockuperat folk, är att Greklands hindrande av frihetsflottan att lämna grekisk hamn inte har stöd i lagen enligt landets egna jurister. Men det har säkert ingen betydelse numera när lagar tolkas eller lämnas utan betydelse när den nya världsordningen gäller; den starkes rätt är rätt.

En sak är dock klar. Det är Ship to Gaza som vunnit trots att de än så länge har besegrats, för moraliska segrar är alltid mer värda än maktens segrar.

Så har det alltid varit.
Så kommer det att förbli.

Nedan två bilder från den grekiska hamnstaden Pireus:


En grekisk plimsollare som aldrig borde fått gå till sjöss. Ingen hade dock någon åsikt om att så inte borde ske.


En grekisk kaptensbostad i den finare delen av Pireus. Den här ”båten” var ofarlig för sina passagerare, den höll sig på land.

./.

Dagen, AB, 1, 2, DN, 1, Exp, Int, Jinge, Duroj, SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 Svar på “Segern är skenbar”
 1. lasse skriver:

  Om du med ”ockuperat folk” menar att Hamas har tagit Gazaborna som gisslan kan jag förstå dig. För övrigt är det pinsamt att se hur alla aktivister nogsamt undviker att nämna det högerextrema Hamas.

 2. Lasse skriver:

  lasse:

  Glöm inte bort att Hamas kom till makten genom ett helt demokratiskt val. Internationella observatörer sa att valet där Hamas vann var ett föredöme. Så ditt påstående om gisslan visar bara hur okunnig du är.
  Å andra sidan säger det ganska mycket om dig, vilket ju inte är det sämsta.

 3. lasse skriver:

  Efter utrensningarna och mördandet av oliktänkande i Gaza efter valet kan man bara dra slutsatsen att befolkningen har tagits som gisslan. Att det sedan kommer att bli några fler fria och hemliga val är det väl knappast någon som tror på.
  Din person vill jag inte kommentera.

 4. Mr. Bonde skriver:

  Lasse:… När blir nästa val i Gaza..? Blir det demokratiskt? Varför protesterar inte ”Ship to Gaza” mot Egyptens stängda gräns mot Gaza.. Hur många ton gods förs in från Israel varje dag..? Hur många raketer har genom åren skjutits in över Israel från Gaza? När kommer Hamas att ändra sina stadgar? I dem står det ni att Isarelerna ska kastat ut i havet. Med sådana skriverier blir det ingen fred….
  Finns det inga människor i världen som lider värre…?? Frågorna är många…….

 5. Lasse skriver:

  lasse:

  Mördande och utrensningar? Du tänker på Israels bombande? Samt att landet är ett av dem som numra ägnar sig mord. Hur valen i Palestina går till eller när de sker avgörs som bekant inte av Hamas utan av den palestinska myndigheten med Abbas i spetsen.

 6. Lasse skriver:

  Bonde:

  Så vitt jag vet har Ship to Gaza visst protesterat mot den stängda gränsen mot Egypten, problemet är att Israel ville ha den stängd. Nmera är väl en gränsövergång öppnad med med öppnad menas inte att det är som mellan Sverige och Norge…
  Folkets val borde vara avgörande men som du säkert förstår vid det här laget har ordet demokrati ändrat betydelse, speciellt i länder som Israel och USA….

 7. Mr. Bonde skriver:

  Lasse:… Såg inför förra årets ”Ship to Gaza” en lista på deltagarna från Sverige. Vad jag minns var det bara vänsterfolk och de flesta låångt ut på vänsterkanten. Därför har de en helt annan syn på demokrati och klagar med automatik på USA och Israel.
  Som du skriver är nu gränsen mellan Gaza och Egypten öppen till vis del. Så bra, då är de flesta problemen ur världen!
  Läs gärna ledaren i SVD den 29 juni i år. Hittade den när jag sökte på ”Gaza+ lyxhotell”. ”Med rulltrappor importerade från Iarael”. ”BMW,ar och stadsjeepar”. ”läskunnigheten stor”.
  Men även tydligen en stor fattigdom och brist på mediciner. Där kan vänsteraktivisterna kanske göra en insats med en vettig skatte och fördelningspolitik. Och kanske tom. få tunnelsmugglarna att ta med någon låda medicin ibland……
  Slutorden i ledaren. ”Om Hamas ändrade sin stadga och erkänner Israels rätt att existera skulle livet bli lättare”…

  Hotellbygge och stadsjeepar på Gazas gator – är det egentligen så svårt i Gaza..??
  Kanske bättre att de styr om båtarna till Afrikas horn, där lär folk svälta ihjäl nu. Men det blir säkert svårt att skylla den nöden på Israel och USA…
  Har inte den Palestinska myndigheten någon bestämd valdag då nästa val ska genomföras..??

 8. lasse skriver:

  Nej, Lasse, jag tänker på de utrensningar som Hamas gjorde efter valet. Man firade orgier i mord och tortyr men det bekymrar tydligen inte dig.
  Och valet kommer att bojkottas av Hamas. Den som orkar följa med i nyhetsrapporteringen kan inte vara okunnig om det. När man väl kommit till makten tänker man inte släppa den.

  Trots allt måste jag ge Lasse en eloge. Hamas sympatisörer brukar inte släppa igenom Hamaskritiska inlägg.

 9. Jan Wiklund skriver:

  Det är helt ok att kritisera Hamas hur mycket som helst. Regimer är aldrig ”goda”, regimer ägnar sig alltid i en eller annan form åt förtryck.

  Men hur israelvänner tänker är mig en gåta. Här har vi ett land som 1. ockuperar främmande land och följaktligen utövar militärdiktatur där som är precis så småaktig som alla ockupantarméer måste vara för att sitta säkert, 2. stjäl folks fastigheter i detta ockuperade land för att dela ut till sina egna medborgare, och 3. tillämpar en apartheidlagstiftning där skilda regler gäller för folk av olika ursprung. Men det är på något vis ok i deras värld.

  ANC var inga änglar de heller. De dödade folk. Deras anhängare längre ner i hierarkin ägnade sig åt en mycket obehaglig form av tortyr mot misstänkta tjallare – alltså folk som man inte visste om de var tjallare eller ej. Den kallades necklacing – slå gärna upp vad det betyder. Men ingen kan förneka att Sydafrika idag är ett bättre land än Sydafrika under apartheid.

  Jag hoppas att också Israel en dag blir kvitt sitt apartheid och blir ett land som tillämpar samma medborgarskapskriterier oavsett vilken härkomst folk har.

  För att vi ska komma så långt behöver de som lever som underdogs i deras apartheidsystem vårt stöd. Även om de, precis som sydafrikanerna, måste göra grovjobbet själva.

 10. Lasse skriver:

  lasse:

  Då skulle du sett de orgier Israel ägande sig åt i Gaza, de kostade tusentals människor livet, varav hundratals barn.

 11. Lasse skriver:

  Jan:

  Ja, det är ju inte länge sedan Nelson Mandela var terrorststämplad av USA, sedan fick han Nobels fredspris, vilket väl måste sägas vara bra marscherat av en terrorist.

 12. […] mänskliga rättigheter, politik svd dn ab sr Läs oxo: annarkia 1 k&å hlr pooma lasse stg-m krulli […]

 13.  
Lämna ett svar

Please copy the string 3Qu7O8 to the field below: