Vi har hört det förr. Det är kul det där med rykten om artisters och andra kändisars, samt politikers sexrykten. Finns det alls någon sanning bakom ryktena eller är det just det – rykten? Och varför sprids de?

I samband med Fidel Castros 90-årsdag publicerar kvällstidningen Expressen ett uttalande från en av hans belackare som säger att Fidel Castro haft sex med inte mindre än 35 000 kvinnor, vilket ju vem som helst kan räkna ut med ändan att det helt enkelt inte kan vara sant.

Ändå finns det dem som faktiskt tror att det är sant, även om antalet kvinnor måste minskas med tiotusentals för att inte få den som tror på Expressens uppgifter att framstå som rent sinnessjuk.

Vad det säger om Expressens journalistik överlåter jag till läsaren att ta ställning till. Men man frågar sig vad syftet med publiceringen var? Eller behöver man det?

Vi har hört och läst om sådana här rykten tidigare. Förr var det Hitler som påstods vara sexuell sadist, sedan kom sexryktet om Nordkoreas Kim Jong-Il och landets kvinnliga skådespelerskor. För att inte tala om Libyens president Kadaffis kvinnliga garde och dito sjuksystrar.

Ja, vi kan väl också ta med det gamla ryktet om att Stalin och hans Sverigeambassadör Alexandra Kollontaj skulle hade en affär ihop. Sådana rykten kommer ju som på beställning om kvinnor som är för feminism och jämlikhet.

Faktiskt kan jag bara påminna mig en enda diktator i modern tid som jag inte hört något sexrykte om, nämligen Iraks förre president Saddam Hussein. Men om honom spreds det ju andra, som det visat sig felaktiga, rykten.

Det är synd om människorna, sa Strindberg och jag skulle vilja tillägga att det är faktiskt ännu mer synd om de som ens för ett ögonblick tror på dessa rykten utan att först fråga sig vem som tjänar på dem och vem som planterat dem. Samma personer tror säkert också på ryska miniubåtar i våra skärgårdar.


Interiör från bordell i Stockholmsförort
som SÄPO skuggat diplomater till.

Följ pengarna, heter det när man ska hitta sanningen om myglet i ekonomiska sammanhang. Det borde vara samma sak med sexrykten, sök källan och vem eller vilka som spred ryktet från början. Det kan nämligen säga det mesta.

Vi får heller inte glömma ryktena om vår kung Karl VI Gustav och artisten Camilla Henemark och andra kaffeflickor. Hans företrädare kung Gustav V gick det ju också sexrykten omkring, inte minst om de omtalade men aldrig bekräftade homosexfesterna på Waldemars udde på Djurgården i Stockholm.

De tre aporna kan ha rätt ibland.

./.

3 Svar på “Sex går alltid hem”
 1. Martin skriver:

  Siffrorna som uppstår på kändisar och diktatorer kommer från människor som själva ljuger om sina sexliv. Han, för det är alltid en han, tänker väl att om jag legat med 2000 tjejer(officiell statistik) vid 35 års ålder, då måste Fidel som dessutom är kändis och 90 år gammal ha dragit över minst 30 000 tjejer.

  Jag har dock lite funderingar kring om det är propaganda för eller emot Fidel? Stekarna på stureplan, den manliga journalistkåren på expressen och våra machokillar som twittrar om försvaret måste ju bli stumma av beundran av den siffran.

 2. Lasse skriver:

  Martin:

  I originalartikeln i Expressen om Fidels många kvinnor är det utan minsta tvekan propaganda mot Castro. Men du har en poäng med att det också kan ses som propaganda för kommunismen. Är man kommunist får man många tjejer… :-)

 3. moteld skriver:

  I ett macholand som Cuba betraktas det antagligen som positivt att ha haft många kvinnor (åtminstone bland männen). Så ryktet kan ju ha kommit därifrån för att framhålla Castros vitalitet.
  Men vem bryr sig.

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string Xb7dRb to the field below: