Hur mycket skatt skulle du käre läsare vilja betala om året för den gemensamma välfärden? Det tål att tänka på nu när Håkan Juholt löper gatlopp i pressen som girighetens apostel i Riksdagen?

Tidningens Dagens industri kan knappast beskyllas för vänsteråsikter, som alla dem som anser att en beskrivning av verkligheten alltid är detsamma som kommunistpropaganda, ja rent av stalinism.

En metod att sänka skatten är att sälja ut de gemensamma ägodelarna. De pengar man då får in kan användas för att driva offentlig verksamhet till dess pengarna inte räcker längre. När det sker är det bara att sälja något mer. Snart hittar vi väl vägar, poliser, sjukhus och systembolag på Blocket kan jag tro.

Men vad gör vi den dagen det inte längre finns något att sälja? Höja skatten torde i dagens giriga värld vara uteslutet. Förra gången det gick åt pipsvängen för Sverige på grund av girighet var det många svenskar som drog iväg över Atlanten. Det alternativet torde numera vara stängt oavsett vilket hav man vill åka över.

Dagens Industri avslöjar att företaget Capio, som fått köpa S:t Görans sjukhus i Stockholm billigt, sedan köpet för elva år sedan gjort en vinst som uppgår till 481,6 miljoner, vilket innebär en vinst per år i genomsnitt på 43,7 miljoner om året i vinst.

Jag misstänker att vilket företag som helst skulle vara jättenöjd med en sådan vinst per år. Ja, de kanske till och med skulle kunna tänka sig att betala en eller annan miljon i skatt på en sådan vinst? Kan Capio tänka sig det?

Jovisst, kan företaget det! Givetvis vill också det privata vårdföretaget Capio bidra till de gemensamma utgifterna. Allt annat vore väl otänkbart? De får ju sin vinst från skattebetalarna.

Därför har Capio under de 11 år de ägt S:t Görans sjukhus bidragit med inte mindre än 16 700 kronor i skatt. Det innebär att de per år har bidragit med inte mindre än 1518 kronor om året till militären, polisen, vägar, skolor, riksdagslöner,


Nu är det dags att sätta stopp och i stället för att sila mygg och svälja kameler börja diskutera politik.

äldrevård, kungahuset, universitet och annat som betalas med skatter.

Ja, till och med Capios egen vinst på närmare 500 miljoner har de bidragit till med sin skatteinbetalning på i genomsnitt 1518 kronor om året per år i 11 år.

Det är inte underligt att finansdir Håkan Winberg på Capio tycker att Sverige är ett skatteparadis.

Men på något underligt sätt verkar det som den pågående debatten i media som fått folket att gå i spinn av upprördhet visar något helt annat. Nämligen att hela svenska folket silar mygg och sväljer kameler!

Det är dags att börja diskutera politik!

./.

Dagens clou i partiledardebatten stod Lars Ohly (V) för när han på Jan Björklunds (FP) argumentering för att Sverige ska gå med i det misslyckade EMU-projektet sade att ”Du står på kajen i Southampton och ropar efter Titanic att du vill åka med”.

Bättre kunde det inte sägas!

AB, SV, AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Exp, 1, 2, 3, 4, 5, 6, Dagen, 1, 2, SVT, 1, 2, 3, 4, 5, SR, 1, BT, 1, 2, 3, 4, GP, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

21 Svar på “Sila mygg och svälja kameler”
 1. Maja skriver:

  Det är knappast medias ”fel” eller folkets ”fel” att Juholt gör ”fel”. Politik som ska vara trovärdig och hederlig kräver detsamma av dess förespråkare. Allt annat är verklighetsfrånvänd retorik utan respekt för väljarna/medborgarna.

 2. Staffan skriver:

  Vilka jäkla as!

 3. don Gerardo de Suecia skriver:

  Man bör väl vare sig svälja mygg eller kameler? Att andra skor sig ger väl inte en eventuell statsminister rätten att fiffla med ersättningar? F ö verkar han ju fiffla med politiska ställningstaganden också, när han först ger grönt ljus till Morgan J, att stödja Reepalus förslag om att man ska kunna skicka ut kriminella och sen ta tillbaks det stödet när det börjar blåsa lite.

 4. lisbt skriver:

  Otroligt om han går fri. Vad blir det nästa han inte har läst.Det finns åtskilliga av svenska folket som
  detta kunna ha händt o händer.Men då finns det inget: har inte förstått. Det är inte lätt att komma
  ifrån avgifter som då tillkommer.Men då tjäner dom knappast 144.000 kr / md. eller är svartsamboende.

 5. Leif Johansson skriver:

  Nopp, det skall ut in i minsta detalj, kanske politiker någongång tar lärdom. Och inte minst för de ”goda” politikerna som skall se att de som utnyttjar systemet åker dit på ett eller annat sätt, om inte juridiskt så moraliskt. Stopp sätts när ett lämpligt avslut kommer och något sådant finns ännu inte.
  Diskutera politik kan vi göra samtidigt, det är långt kvar till nästa val.

 6. Lasse skriver:

  Maja:

  Du har inte fattat att bloggposten handlar om ett företag som betalat 16 700 kronor i skatt på en vinst av 481,7 miljoner?

 7. Lasse skriver:

  Staffan:

  Just precis, viljan att leva på andras jobb är monumental.

 8. Lasse skriver:

  don Gerardo:

  Fiffla? Vilka? De som betalat 16 700 kronor i skatt på en vinst av 481,7 miljoner?

 9. Lasse skriver:

  Leif:

  Precis, företagens skatefiffel ska ut i varje detalj, men vilka klarar det med tanke på att företagens skattefusk är beräknat till ca 133 MILJARDER om året.
  Där kan man prata om moral!!!

 10. Nisse skriver:

  Det är uppenbart att Juholt utsatts för ett attentat. Marianne Bjernbäck som handlägger lägenhetsfrågor åt riksdagsmän säger ”Några regler finns inte för de 31 ledamöter som, i likhet med Håkan Juholt, har valt att skaffa en egen lägenhe– Vi har helt enkelt inte någon grund för att begära att Juholt betalar tillbaka pengar.” Uppenbarligen har riksdagen gjort fel som tagit emot Juholts återbetalning och bör omgående betala tillbaka dom. Både riksdag och Aftonbladet bör be Juholt om ursäkt. Endel andra snabbtyckare borde ta timeout för livstid!.

 11. Jumbo skriver:

  Privatpersoners skattefusk är också ganska utbrett.
  Undrar f.ö. om Jugholts bostadsbidrag är skattepliktigt. Om det inte är det betalar han nog skatt på det ändå, tror ni inte det ?
  Men var finns uppgiften att Capio har fuskat med skatten ?
  Men ni är bra roliga ni sossar, det går bra att kritisera privat vård, men det går också bra att som socialdemokrat göra grova pengar på den:
  Då länsstyrelsen år 2004 genomförde en inspektion av verksamheten riktades hård kritik mot låg bemanning och låg kompetens hos personalen. Länsstyrelsen noterade även en hög personalomsättning på Jan Emanuelsgården.
  Jan Emanuels (s) vårdföretag gjorde senast en vinst på en kvarts miljard.
  http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1365309-rik-pa-vard-av-unga?m=print
  Någon kanske också påminner sig att Thomas Bodström gjorde sig en vinst på förskolan Pysslingen ?
  Det är inte heller bara borgerligt styrda kommuner som säljer ut företag och inte heller bara borgerliga regeringar som säljer ut statliga företag.
  Men själv tycker jag faktiskt att privatiseringsivern går lite för långt ibland.

 12. Lasse skriver:

  Jumbo:

  Capio har inte fuskat med skatten, vad jag vet. Var har du läst det?

  Hur mycket de betalat i skatt har tidningen Dagens Industri skrivit om.

 13. Lasse skriver:

  Nisse:

  Nu är röran så virrig att man varken vet ut eller in. Vad jag läst är det några stycken av det 30-tal ledamöter som får bostadsersättningar (inte bidrag) som tar ut hälften av kostnaden. Men de andra…?

 14. T Lindholm skriver:

  Den Borgerliga ”moralen” framträder sällan, men när ”objektet” är den rätta då sätts den in med buller och bong, med alla tänkbara idiotiska metoder, och oavsett hur obefintlig orsaken för moraliseringen än må vara!

 15. H2 skriver:

  Det är ju inte så att Capio fifflar.
  Det som är tveksamt (läs vidrigt) är att ägarna lånar ut pengar till hög ränta (avdragsgill i Sverige vilket gör att verksamheten går med förlust). Pengarna lånas ut från länder där ränta inte är skattepliktig.
  Nu jagar visserligen skattemyndigheterna ägarna, där man anser att den höga räntan inte är affärsmässig. Bara att hålla tummarna för att dom får rätt.

 16. Linda skriver:

  Jag förstår inte en sak; Juholt och sambon bor ihop, men det är ju en övernattningaslägenhet…? Har hon också den som övernattningaslägenhet eller är hon, i motsats till Juholt, skriven där?

 17. eSosse skriver:

  Vad avser S:t Görans sjukhus är det inte Capio som är ägare utan Stockholms Läns Landsting.
  Trovärdigheten hos debattören ökar dramatiskt om fakta är korrekta.

 18. Lasse skriver:

  H2:

  Nej, de fifflar inte, utan förljer lagen som ger dem rätt betala 16 700 kronor i skatt på 481,6 miljoner i vinst.
  Det är just det som är det sjuka med sälja ut sjukvården.

 19. Lasse skriver:

  Linda:

  Jag tror hon är skriven där, men är inte säker.

 20. Lasse skriver:

  eSosse:

  Du har inte fattat mycket va? Kan hända att själva huset inte är sålt, men verksamheten och det är det man menar i dagligt tal när man pratar om utförsäljning av sjukhus.

 21. Kerstin skriver:

  Sådär en 90% av svenska folket är hjärntvättat av mediamoguler och finanstoppar. Demokratin är död, länge leve demokratin.

 22.  
Lämna ett svar

Please copy the string fFhdtz to the field below: