Det kan vara svårt att förutse framtiden. Det behöver dock inte vara svårt. Exempelvis var det lätt att förutse det som Dagens Nyheter skriver om idag, nämligen att nu blir det fler ”kunder” hos kronofogden som uppnått pensionsåldern.

När företag upptäcker att deras kunder, folket, fått mer pengar att röra sig med ökar varje tänkande företagare sina priser.
Jobbskatteavdragen ger de som jobbar mer pengar i plånboken, sägs det. Vad som inte sägs är att stora delar av det man slipper betala i skatt i stället får betalas som avgifter och som ökade priser i alla affärer.

Detta faktum drabbar dem som inte har jobbskatteavdrag. De får nämligen också vara med och betala nya avgifter och ökade priser trots att de inte blivit kompenserade med några jobbskatteavdrag, som pensionärer.

Att antalet pensionärer som nu mot sin vilja tvingas bli kunder hos Kronofogden är alltså inte förvånande. Det är så det brukar gå med ökande klassklyftor i samhället.

Enligt DN påstår en anställd hos Kronofogden att orsaken att pensionärerna har stora lån och ”svaga ekonomiska insikter”. Men stämmer det?

Det kan säkert finnas pensionärer som har alldeles för stora lån, men det finns det säkert bland den arbetande befolkningen också.

Men det är långt ifrån säkert att pensionärer som grupp skulle ha svaga ekonomiska insikter. Snarare ger en lång livserfarenhet större ekonomiska insikter än Kronofogden begriper.

De med svaga ekonomiska insikter torde stå att finna i hos i första hand Moderaterna och i andra hand hos de övriga borgerliga partierna.

Det är faktiskt de som infört jobbskatteavdragen som inte förstått att det kommer att drabba dem utan avdrag hårt.

./.

DN, 1, 2, 3, 4, AB, 1, SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

4 Svar på “Självklarheter”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Jag är lite undrande så länge inte ordentlig statistik presenteras. Statistik där man kan se hur många i skuldfällan som har fått för sig att ”unna sig lite extra” exempelvis, respektive hur många som trillat dit på grund av olyckliga omständigheter som man inte rår för själv. Finns det gamla föräldrar som åker på en smäll därför att de gått med på borgensförbindelser till sina barn kanske och barnen råkar på obestånd? Det finns en del frågor som borde besvaras innan man gör ett definitivt utlåtande tror jag.

 2. Lasse skriver:

  Björn:

  Jovisst, detaljer är bra men de krånglar till de också. I ett sådant här sammanhang som en blogg utgör tycker jag dock att det räcker med övergripande fakta som säger en del om trenden i samhällsutvecklingen.

 3. Kerstin skriver:

  Sen är det ju så att pensionärerna har fått sänkta pensioner de senaste åren. Min ynkliga pension har minskat med 500 kr/mån ex. Det är mycket pengar på en så låg pension som jag, och många andra framför allt kvinnor, har.

 4. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Jo, men pensionärerna får väl glädja sig att tack vare sina sänkta pensioner kan de som jobbar få sänkta skatter.

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string 77HN57 to the field below: