”And to the left we have the Bagarmossen”, som gamle borgarrådet Hjalmar Mehr lär ha sagt när han visade upp sin
stad för utländska besökare. Stadsdelens nyare område, här Byälvsvägen, ingick i det omtalade miljonprogrammet.

Ibland är alliansregeringens utspel och förslag rena skämten. I går presenterade regeringen ett förslag som de påstår ska lösa den katastrofala bostadsbristen. Det kommer dock förslaget inte alls att göra.

Kommer ni ihåg den där korkade ekonomen som förklarade hur bristen på bröd skulle lösas i de länder där det var brödköer? Hans fiffiga lösning gick inte ut på att se till att det fanns mer bröd. I stället var hans lösning att höja priset på bröd så folk inte skulle ha råd att köpa bröd. Då skulle brödköerna upphöra. Det var säkert en korrekt slutsats. Men löste det problemet?

Nu påstår sig regeringen kommit på en lika fiffig lösning på hur bostadsbristen ska lösas. Byggtakten av bostäder ska inte ökas. I stället ska trångboddheten öka. Det ska bli lättare att hyra ut rum i de bostäder som redan finns. Fler ska bo i samma lägenheter är regeringens listiga lösning på bostadsbristen.

Sorry regeringen. Den lösningen är redan prövad och den var inte bra då heller. Visserligen kommer de med alltför stora bostäder att kunna tjäna en avdragsgill hacka på andra människors bostadsbrist. Men att påstå, som regeringen, att det ger fler bostäder är definitivt att glida på sanningen.

Alla som bott inneboende, vet att det inte är det minsta kul. Att aldrig riktigt få vara sig själv, att ständigt känna sig till besvär och iakttagen eller att inte få bjuda hem vilka man vill på fest är en återgång till tider vi inte vill ha tillbaka.

När statsminister Tage Erlander (S) i en berömd tv-utfrågning fick frågan om hur bostadslösa skulle lösa sin situation blev han ställd. Men frågan fick socialdemokraterna att olja svansen och sätta fart på bostadspolitiken. Man löste helt enkelt problemet genom det så kallade miljonprogrammet – bostadsbristen upphörde.

Dagens ungdomar, och oftast deras föräldrar, har aldrig upplevt hur det är att tvingas, just det: tvingats, bo inneboende så de kan inte göra sig en föreställning om vad alliansregeringens ovilja att bygga bort bostadsbristen kommer att innebära på litet sikt.

Borgarnas politik med omvandling av hyresrätter till bostadsrätter kommer att cementera bostadsbristen. Finns det någon som tror att de som lånat miljoner för att kunna köpa en lägenhet kan tänka sig acceptera att se sin bostadsrätt sjunka i pris därför att regeringen ser till att bygga bort bostadsbristen?

Om bostadsbristen upphör går bankerna i konkurs!

./.

DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SvD, 1, 2, 3, 4, AB, 1, 2, E24, 1, 2, 3, SVT, GP, 1, 2, 3, BT, SkD, 1, SMP, SR, 1, AS

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Skämtare”
 1. Kerstin skriver:

  Jag har ett mycket bättre förslag, som jag gärna delar med mig gratis till Alliansen och som borde falla densamma på läppen: Lagstifta om att bygga om alla kommunala bostäder och alla hyreshus, varje trerummare till en lägenhet med ett rum och kök + en med ett rum med kokskå. Varje fyra till två lägenheter med ett rum och kök osv. Det skulle råda bot på bostadsproblemet och samtidigt ta oss tillbaka till förra sekelskiftet även vad gäller bostadsstandarden. Tänk så mycket trivseln skulle öka för överklassen dessutom.

 2. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Ett utmärkt förslag, det köper vi direkt. Själv bor jag ju i en sådan där lägenhet från förra sekelskiftet som så att säga är ett resultat av ditt förslag. Fast tvärt om, en hopslagning av flera små omoderna lägenheter som man ägnade sig åt på 70-talet när det fanns en bostadspolitik värd namnet.

 3. Ken skriver:

  Regeringen tänker enbart på pengar. Alltså hur de själva skall kunna sno åt sig våra pengar.

 4. Anders Åberg skriver:

  Du gjorde en intressant kommentar där Lasse ”Om bostadsbristen upphör går bankerna i konkurs!”
  Lägg till; om arbetslösheten minskar måste kapitalisterna betala högre löner, samt, om vi skall ha en bra offentlig sektor, måste skatterna höjas.
  Ekonomi mot ett fungerande samhället.
  Vems ekonomi frågar man sig då?
  Jo, naturligvis överklassens ekonomi, den enda ekonomi som högeregeringen verkligen bryr sig om.
  Snacket om det nya arbetarpartiet har väl aldrig varit så skrattretande genomskinligt som nu.
  Hur naturligt och bra kan det vara med en sådan klassmässig samhällsorganisation?
  När ekonomin i ett av världens rikaste länder kräver bostadsbrist, massarbetslöshet och undermålig vård, skola och omsorg så måste någonting vara alldeles rent våldsamt fel.

 5. PG skriver:

  Alliansens bostadspolitik är ett enda stort skämt. De som äger fastigheten (bostadsrättsföreningen) ska alltså inte längre något att säga till om ang. vem som bor i fastigheten (andrahandshyresgäster)??? Idiotiskt. Det enda som kommer hända är att de med några hundra miljoner över kommer börja spekulera i bostadsrätter… vilket knappast hjälper gemene man. Jag hoppas sveriges befolkning tar sitt förnuft till fånga vid nästa val.

 6. Lasse skriver:

  PG:

  Ja, visst är det ett skämt. En förutsättning för att andrahandsuthyrningen av bostadsrätter torde ju vara att det står en massa tomma bostadsrätter och väntar på de som ska flytta in. Frågan är var de tomma bostadsrätterna finns? Om de finns?

 7. Lasse skriver:

  Anders:

  Jo, tack vare omvandlingen av allmännyttan till bostadsrätter har regeringen sett till att vi kommer att ha evig bostadsbrist.

 8. johan skriver:

  det borde göras svårare att överklaga byggloven också… man borde inte kunna fördröja byggnation av hyreshus med motiveringen att man alltid rastat sin hund på den tomten.. eller att huset skymmer 3% av utsikten för den fina bostadsrättsföreningen

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string ofo7aF to the field below: