Om nu valresultatet i Turkiet står sig är det många som anser att president Erdogan får om inte total så nästintill diktatorisk makt.

Det är i så fall inte första gången ett folk röstar bort demokratin. Den intressanta frågan är vad det är som gör att folk, trots alla lovsången om demokrati, är beredda att på helt frivillig och demokratisk väg rösta bort demokratin?

Är det fel på demokratin som politiskt system? Nej, det kan man väl ändå inte påstå. Men kanske är felet att folk som röstar bort demokratin helt enkelt inte har förmågan att välja rätt på grund av okunskap om vad det är man röstar för.

Eller är orsaken att trots demokrati så lever folk inte under ekonomisk demokrati, vilket kan upplevas som så hopplöst att man är villig att även rösta bort den politiska demokratin. Demokratin som politiskt system hade med säkerhet aldrig blivit verklighet om inte ekonomin blivit undantagen från demokratin.

Är det demokrati att aktieägares röster är beroende av antalet ägda aktier? Om ekonomisk demokrati skulle gälla hade de självklart varit en röst per aktieägare oavsett antalet ägda aktier.

Går det i en demokrati att göra ett välavvägt val om exempelvis massmedierna är borgerliga och därmed inte ger folket chansen att själva bilda sig en uppfattning om de olika politiska valen de har att göra på valdagen.


Kommer valresultatet i Turkiet att innebära fler demonstrationer från kurderna i Sverige?

Det mest kända exemplet på en bortröstad demokrati är när de tyska nazisterna kom till makten. Jag är rätt övertygad om att hade folket fått veta vad den tyska nazismen verkligen stod för så hade de inte haft en chans att ta makten på demokratisk väg.

Hur kom det sig att folket inte förstod vad de röstade fram? Kan det berott på den tyska pressen, och inte minst nazistpartiets tidningar, som var starkt borgerlig och bekämpade allt som andades minsta vänster.

Vi får väl se hur det går i Turkiet.

./.

2 Svar på “Skrämmande demokrati”
 1. Martin skriver:

  Vet inte om man skall lasta tyska folket för mycket. Det blev väl inte nån enkel majoritet för nazisterna, de som avgjorde tysklands öde var liberaler och konservativa som helt sonika överlät makten till nazisterna?

 2. Lasse skriver:

  Maartin:

  Nej, du har rätt i att det inte blev enkel majoritet för nazisterna. Men det blev kaos eftersom ingen fick majoritet och då bjöds Hitler in i förhoppningen att kunna tämja honom, vilket misslyckades. Resten är historia.
  Men man ska nog lasta folket en hel del, faktum är ju att de enda som verkligen motarbetade NSDAP var de tyska kommunisterna, som därför också blev de första att spärras in i koncentrationsläger. Sossarna var visserligen emot nazisterna, men mest på pappret och utan större eftertryck.

 3.  
Lämna ett svar

Please copy the string U3TqGU to the field below: