Kulturredaktör Katarina Östholm på Allehanda.se är förbannad på att landsbygden håller på att läggas ner, framgår det i en av hennes krönikor.

Sverige är marknadsekonomi som innan Alliansregeringes tillträde ändå hölls i tämligen, om än inte tillräckligt, strama tyglar.

Kulturredaktör Östholm, som tydligen bor ute på landsbygden någonstans, skriver ” Vi är trötta på att betala samma skatt men få sämre tillgång till sjukvård, post, telefoni, polis, räddningstjänst, bredband, butiker, jobb, samhällsservice, kollektivtrafik och annan infrastruktur.”

Detta påminner mig om när Sverige fick tv. Då ansåg staten att tv var något som hela folket skulle kunna ta del av. Det resulterade att landet översvämmades av så kallade slavsändare som sände ut tv i de mest isolerade delarna av vårt land. Man satte till och med upp slavsändare i dalgångar fjällvärlden där det fanns endast ett hushåll. Detta skulle aldrig skett om den så kallade marknaden fått bestämma tv-utbyggnaden.

Kulturredaktör Östholm borde vakna till från sin uttalade trötthet och börja fundera på varför hon och andra på landsbygden får ”sämre tillgång till sjukvård, post, telefoni, polis, räddningstjänst, bredband” svaret är nämligen mycket enkelt, ja rent av självklart:

Marknaden styr!

Vill hon ha den efterlysta servicen så måste hon inse att det är dumt att låta marknaden styra människornas på landsbygdens behov eftersom marknaden endast och alltid är intresserad av så hög vinst som möjligt.


På väg till servicen i storstaden.

Eftersom service i glesbygd kräver ökade skatter och sänkta vinster i de privata välfärdsbolagen så kommer hon aldrig att få lika bra service som storstadsborna.

Kulturredaktören kan ju upplysa sina läsare om att sänkta skatter och vinster i privata välfärdsbolag dränerar möjligheterna för landsbygdens folk att få samma service som de boende i städerna.

Upplysta väljare har bättre möjligheter att välja rätt, inte minst på landsbygden, så kulturredaktör Katarina Östholm har ett viktigt jobb framför sig om hon vill hoppas på att slippa vara trött i framtiden.

Det är dags att vakna!

./.

4 Svar på “Ställ väckarklockan”
 1. Anders Åberg skriver:

  Visst, marknadsextremism och ständiga skattesänkningar kommer aldrig att ge oss en levande landsbygd.
  Verkligen hög tid för landsbygdens folk att vakna upp från den nyliberala illusionen.

 2. Lasse skriver:

  Anders:

  Lustigt nog bor jag ju halvårsvis på landsbygden. Ständigt och jämt hör jag av mina landsbygdsgrannar krav som allihop har en enda gemensam sak, nämligen kostnader för stat och kommun. Det är verkligen förvånande att så många landsbygdsbor röstar på Centern med tanke på att detta parti alltid vill sänka skatterna, vilket i praktiken hejdar utvecklingen på landsbygden.

 3. moteld skriver:

  Ja, och de kan fundera på varför bredbandsutbyggnaden är så mycket sämre där, trots att alla nu verkar förutsätta att alla har tillgång till mobil och dator.

 4. GötePöte skriver:

  Bra inlägg, gillar kommentaren från moteld…

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string iDVUhm to the field below: