För några år sedan var Eskil Erlandsson (C) landsbygds- och jordbruksminister. Jag hörde honom tala om antibiotikaanvändningen inom jordbruket, som lär vara lägre i Sverige än i resten av Europa.

Reportern frågade om det var farligt att äta importerat kött med tanke på att det skulle kunna innehålla antibiotika. På det svarade Eskil Erlandsson (C) ett klart och tydligt nej.

Det var helt ofarligt att äta importerat kött, sa han, eftersom köttet i sig inte innehöll antibiotika. Det visste man eftersom det gjordes ganska mycket stickprover.

Det vore ändå bra, ja nödvändigt, om antibiotikaanvändningen i världen minskade eftersom bakterier utvecklar resistens mot antibiotika.
Det är alltså inte köttet i sig från djur som fått antibiotika som kan utgöra en fara för oss människor, det är de resistenta bakterierna och dessa känner inga landgränser.

Jag träffade en gång en äldre bonde som påstod att de antibiotikaresistenta bakterierna inte skulle kunna drabba honom eftersom han inte en enda gång tagit antibiotika i hela sitt liv. Han hade inte förstått mycket.

Nu behöver vi inte oroa oss. Vi som var med minns nämligen Carl Bildts (M) löfte i tv under valkampanjen om EU. Han lovade att bara Sverige var med i EU så skulle vi påverka och påverka så det stod härliga till. Exempelvis om antibiotikaanvändningen inom djurhållningen i EU.


Ingen antibiotika här!

Även Marit Paulsen (FP) lovade ju svenska folket att hon skulle jobba för minskad antibiotikaanvändning i EU och vi får väl anta att hon sett till att så skett eftersom hon lovat det. Jag har i alla fall inte hört att hon misslyckats.

Men om nu både Carl Bildt (M) och Marit Paulsen (FP) i själva verket snackat skit och inte genomfört vad de lovat, påverkat EU att minska antibiotikaanvändningen, så återstår väl bara en lösning på problemet.

Fortsatt öppna gränser för människor, varor och tjänster samtidigt som vi stänger gränserna för antibiotikaresistenta bakterier.

Hur svårt ska det va?

./.

2 Svar på “Stäng gränsen”
  1. Martin skriver:

    Träffade Eskil Erlandsson en gång, han luktade sprit.

  2. Lasse skriver:

    Martin.

    Ja, med den röda näsan.

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string MJu668 to the field below: