I min oskuldsfulla ungdom gjorde jag lumpen, även kallat att göra sin militärtjänstgörning, som i praktiken är en kurs i hur man på bästa och effektivaste sätt tar livet av sina medmänniskor.

I lumpen blev jag och andra ivägsläpade till kyrkan för att höra Guds ord där prästen framhöll med all önskvärd tydlighet att det var min förbannade plikt att lära mig döda andra människor.

Ja Gud ansåg till och med att det var en god gärning att ta död på dem som inte tyckte precis som vi i Sverige, påstod han.

I samband med dessa Guds ord fick vi också medverka i något som kallades ”Krigsmans erinran” – krigsman, det var vi det.

Det hela gick ut på att svära kung och fosterland trohet. Om dessa, kungen eller fosterlandet var värda trohet eller inte hade ingen betydelse. Vi skulle vara trogna under alla omständigheter.

I erinran ingick också att vara villig att dö för kungen eller fosterlandet, vilket jag tyckte var rena idiotin. Jag tyckte nämligen tvärt om. Det vore bättre att vara villig att leva för sitt fosterland, något som exempelvis kan göras rent praktiskt genom att inte smita från den lagstadgade skatten.

Så här Alla helgons dag kan det vara lämpligt att tänka på alla dem som inte förstått skillnaden med att villa leva för sitt fosterland och att dö för det. Hur många svenska kungar har inte kunnat hänvisa till Gud när de skickat ut svenskar på slagfält runt om i Europa?

Nu höll jag mina fingrar i kors där i kyrkan och var helt tyst när resten av lumparkillarna svor sin trohet mot kungen och Gud.


Carl von Döbeln skickade gärna iväg svenskar att dö på kungens och Guds order. För detta blev han hyllad, hjälteförklarad och ihågkommen medan de som dog på sin höjd blir ihågkommna på Alla helgons dag trots att några helgon inte existerar.

Vi kan vara helt säkra på de som vill att vi ska vara villiga att dö för kung och fosterland inte själva är det. De vill bara ha makten över oss.

Gud finns inte och det finns ingen orsak att dö för en kung.

./.

2 Svar på “Svär inte”
  1. Martin skriver:

    Hellre kungen än jag! Fast jag misstänker att han tänker likadant.

  2. Anders Åberg skriver:

    Att svära trohet till den överklass som utnyttjar vår arbetskraft, monterar ner vår välfärd och muckar gräl med Ryssland måste väl vara snudd på hjärnblödning. Den som har läst gamla testamentet och ändå svär trohet till den blodtörstige etniska rensare som kallas gud måste nog vara ännu mer illa däran.
    Att försvara sig mot invasion kan naturligtvis övervägas, men först efter moget övervägande.

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string j1uDH6 to the field below: