Det skrivs i pressen att det för närvarande finns 12 000 personer i Sverige som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd och därför skulle ha lämnat landet.

Var finns dessa 12 000 personer?
Ingen vet, de har gått under jorden och kan inte hittas av polisen och kan därför inte utvisas. Jag ser i tidningarna att myndigheterna räknar med siffran över dem som vistas illegalt i landet kommer att öka kraftigt.

I Migrationsverkets senaste prognos räknar man med att siffran 12 000 kommer att öka till 50 000 om fyra år. Vad det innebär för samhällsutvecklingen vill man knappast tänka på

Frågan är hur de bor och försörjer sig?

Kan man anta att vissa av dem ägnar sig åt brottslighet för att inte svälta ihjäl. Många kanske blir försörjda av vänner eller släktingar som har uppehållstillstånd.

Frågan är ändå om inte alltför många av dem utnyttjas som billig arbetskraft av oseriösa företagare?

Vi kommer ihåg nyhetsartikeln för några år sedan som berättade att när polisen gick in på en restaurang för att kontrollera om det fanns svart arbetskraft utan uppehållstillstånd sprang de anställda ut genom bakdörren och hoppade ut genom fönster, alla anställda bara försvann.

Kanske är det inte bara de utan arbetstillstånd man ska jaga. Det kan kanske vara minst lika effektivt att jaga företagare som utnyttjar arbetskraft utan uppehållstillstånd. Dessutom lättare eftersom företaget ligger där det ligger.


Svartjobbare kan leva farligt.

En svartjobbare som lever under jorden och av sin arbetsgivare hotas med polis och utvisning om han eller hon ställer krav på rimlig lön och arbetsvillkor är givetvis drömmen för en oseriös företagare.

Att hög arbetslöshet ökar konkurrensen om de jobb som finns vet vi. Om de arbetslösa dessutom är villiga att jobba svart, som man kan anta att de utan uppehållstillstånd är, och inte vågar kräva sina rättigheter dränerars seriösa företag genom osund konkurrens.

Den som jobbar svart, frivilligt eller av tvång, blir i längden en förlorare.

./.

3 Svar på “Svart borde bli vitt”
 1. Martin skriver:

  Korruption är en förutsättning för att terrorn skall kunna få fotfäste, det gäller här och det gäller i Syrien. Hade det inte funnits korrupta tjänstemän i Syrien, hade terrorister inte kunnat sälja stulen olja internt. Om det inte fanns korrupta företag och personer i Sverige som utnyttjade de som gömmer sig hade inte vem som helst kunnat gömma sig och definitivt inte 12000 personer.

  Tänk att slå ned korruption och bekämpa organiserad brottslighet också kan bekämpa terror, det är ju nästan för bra för att inte göra det!

  När det gäller utvisning så illustreras problemet med de som sitter och önskar sig detta. Sverige har ingen tjänstemannakontakt med exempelvis Uzbekistan för ordnad avvisning. Det gäller en mängd länder, man kan tänka sig att det skulle kunna bli problem att skicka tusentals misstänka terrorister till exempelvis Syrien när man inte gör en gemensam sak med Syrien emot terrorismen.

 2. Skvitt skriver:

  Bra skrivet!

  /Skvitt

 3. Anders skriver:

  Intressant observation!

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string yGZUs0 to the field below: