Siv Jensen är partiledare för det norska systerpartiet till Sverigedemokraterna, nämligen Framskrittspartiet. Varken hon eller den svenska motsvarigheten Jimmie Åkesson kan ha det lätt dessa dagar.

När Siv Jensen intervjuades i SVT:s Rapport i går sade hon att hon tog avstånd från de värderingar massmördaren gett uttryck för. Tog avstånd!?

Sanningen är ju att både Framskrittpartiet och Sverigedemokraterna har samma värderingar som Anders Behring Breivik. Det som skiljer Siv Jensen och Jimmie Åkesson från den norske massmördaren är inte värderingarna, det är förmågan att göra det Breivik gjorde.

Nu borde pressen ställa Sverigedemokraterna mot väggen och fråga dem om de fortfarande står fast vid sina värderingar med tanke på vad deras ideologi kan ställa till med för elände i sjuka hjärnor.

Fråga dem om de inte är rädda för att det hat de exempelvis gett uttryck för med de nidvisor de sjungit under en båtresa till Finland kan få för konsekvenser.

Borde inte Jimmie Åkesson få förklara vad han känner för det faktum att hans partikamrater i Riksdagen klart och tydligt visat att de är islamofober av rang?

Det är just de ideologiska värderingar Sverigedemokraterna står för som kan få sjuka människor att inte klara av att skilja på fantasi och verklighet, och så kan det hända som hände i Norge.

De bägge systerpartierna Framsskrittspartiet och Sverigedemokraterna borde faktiskt ta avstånd från sina egna ideologier nu när de sitter med facit i hand och kan se vad deras sjuka åsikter om sämre och bättre människor och olika religioner kan ställa till med.

Lägg ner FrP och SD!

./.

AB, 1, 2, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, Exp, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SVT, 1, 2, GP, 1, 2, 3, Dagen, 1, 2, Jinge

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 Svar på “Sverigedemokraterna borde förklara sig”
 1. kenneth skriver:

  Är det inte viktigt att Fredrik Reinfeldt tar avstånd och rensar ut högerextremisterna vi har i regeringen

 2. Björn Norr skriver:

  Ta det ett steg längre.
  Riktigt intressant är undertexten i Jimmie Åkessons ”avståndstagande” av Breiviks illgärningar. När Reinfeldt, Juholt, Ohly och Hägglund vrider ur sig hela sin avsky, nöjer sig partiledare Åkesson med att ”inte dra några för tidiga politiska slutsatser”.
  Så om det här avskyvärda dådet kan ha något gott med sig, kan det mycket väl bli avslöjandet om vilka Breiviks ”bröder och systrar i Sverige” är, rentav vilka i vårt land som hjälpt dåren Breivik att knåpa ihop sitt manifest (den biten som inte redan är en direkt översättning av Kaczynskis text).
  Månne sitter det några SD-politrucker och kallsvettas på sin kammare nu.
  Har vi tur kan det här bli slutet för epoken Sverigedemokratena. Precis som Ny Demokrati gick i graven när den förra generationen så småningom kom till insikt om vilken människosyn som präglade dess verksamhet.

 3. Niels Etzerodt skriver:

  Massmördaren var medlem i Norska framskrittspartiet i 10 år och delar åsikt med Danska Folkpartiet F.D. (framskrittpartiet) om att Mona Sahlin är en förrädare (http://sv.wikipedia.org/wiki/Pia_Kjærsgaard).
  Vi har set vad som händer med socialdemokraterna 22 Juli 2011 om sina värderingar ogillas !!!

 4. Fredrik skriver:

  Eller Sverigedemokraternas valfilm med hederliga pensionärer som blir jagade av muslimer i burka. En fullständigt grotesk film som tydligt anspelar på de idéer Breivik ger uttryck för i sitt dokument ”2083”. Kan det komma något gott ur det som hänt så är det en storskalig mobilisering mot rasism och högerextremism i Norden och för enn mer jämlikt, rättvist och inkluderande samhälle.

 5. gurun skriver:

  Lägg ner SD (som får mer än 100 miljoner SEK från skattebetalarna)!
  Förbjud ”politiska” partier som främjar intolerans och strider mot mänskliga rättigheter. Det är ingen lek det här.

 6. tezla skriver:

  alla borde ta avstånd ifrån sverigedemokraternas och fremskrittspartiets ideologi.
  Slutsatsen av deras resonemang kan vi se här när enskilda sverigedemokrater får ett personligt e-mail från mördaren. Han ville sprida sitt budskap till likasinnade att agera emot alla dessa låtsas svenskar fienden för sverigedemokraterna och de renrasiga och renläriga.

  det finns även en skillnad mellan fremskrittpartiet(fsp) och sverigedemokraterna(sd). det norska partiet består av dolda rika intressenter som vill säkerställer skattenivån och väljer att underblåsa muslim hat för att nå en säker parlamentarisk nivå.
  Sverigedemokraterna har sina ideologiska rötter i nazismen oavsett hur gärna de än vill rationalisera det, så utgår än idag ursprunget i sin rationalism nazism.

  Gemene man saknar den kunskap som krävs för att förstå ideologiska resonemang och se rötterna ifrån deras ursprung. Ideologier blandar sig och förändras men än idag är det den yttre fiendenmuslimen och inre fienden inte tillräkligt svenskar som är hotet i sd,

  Mvh Tezla demokratiska värderingar framåt!

 7. Björn Nilsson skriver:

  Siv Jensen råkade prata fel i en intervju hos NRK och sade att masskjutningarna var avskyvärda men det var lika avskyvärt att folk kopplade FrP till morden. LIKA. Var det en ofrivillig felsägning i en stressad situation när orden kan falla lite hur som helst, eller tänkte hon verkligen så och det råkade slinka över tungan? – På något sätt har jag en känsla av att partier som FrP, SD och liknande har en framtoning som gör att de gärna drar till sig folk som tycker synd om sig själva och gärna skyller andra, för det mesta helt ovidkommande människor, för de personliga verkliga eller inbillade motgångarna.

  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7725424

 8. Lasse skriver:

  Anonyma kommentatorer:

  Alla ni 25-30-tal anonyma kommentatorer som skrivit kommentarer som ger begreppet ”slaskrännan” ett ansikte, ni ska veta att sådana kommentarer släpps inte fram. De sparas för att skickas runt och skrattas åt på fester.
  Även slaskkommentarer kan dock släppas fram om det framgår vem som skriver dem, vilket innebär namn, adress och telefonnummer.

 9. Anna skriver:

  Instämmer med föregående kommentatorer Björn Norr, Fredrik, tezla m fl.

  Tack till dig , Lasse, för att du driver denna blogg. Vi är inte överens om allt, men det är bara uppfriskande. :-)

  Jag går in på bloggar av olika politiska färger, och jag går in ibland på den där sk ”alternativa sajten” ni vet, den som publicerar den sanning som media inte tar upp (enligt dem själva). Man blir illamående, minst sagt, när man läser de kommentarer och det hat som frodas.

  Då är det skönt med verklighetsanknutna och sansade bloggar.

 10. Hmm.. skriver:

  Jag håller delvis med men det finns ett problem, nästan ALLA ideologier kan vara farliga i sjuka hjärnor. Vi (alltså VI, inte alltid samhället i stort) ställer inte krav på att alla muslimer skall ta avstånd från islamska terrorister även om de delar flertalet åsikter. Likväl bör vi inte behöva ställas till ansvar för Pol Pot eller andra personer som (ibland felaktigt men ändå) kallas för vänster..

  Det är en farlig väg att gå att försöka förbjuda åsikter -även galna-, och vi skulle säkert stå på tur eftersom det inte kommer vara vi som bestämmer vad som skall godkännas och inte. Högern styr som bekant. (dom lär dock inte ha något intresse av att förbjuda sd nu, de fyller sin ”funktion” utmärkt, och de bär fortfarande en demokratisk mask så de lär inte förbjuda vänstergrupper än heller)

 11. Nicklas Eriksson skriver:

  De sju riksdagspartierna som inte är sverigeodemokraterna borde ta krafttag, göra gemensam sak och samla sina bästa retoriker och kräva de satans asen på svar.

  Det är lätt att likt den konstige lille mannen med det konstiga namnet Thoralf Alfsson sitta och yla på sin blogg, det är en helt annan sak att stå för sin hatiska politik i plenum har jag märkt.

 12. Ma skriver:

  Nog borde SD förklara sig och speciellt kanske när man tänker på att de kanske hyser andra medlemmar av den där hemliga terror organisationen som den skytten på Utöya sägs tillhöra. (Om den nu existerar)Fast jag tror nog att det är fler inlbandade i detta avskyvärda dåd än den som polisen har haffat hittills. För ingen människa klarar av att göra något sådant utan att vara påheja från andra. Så av den orsaken tror jag att han hade medhjälpare. Måtte polisen också få tag i de andra…

 13. Max skriver:

  Bra skrivet, imponerande. En enkel analys gör gällande att mördaren inte var islamist eller vänsterextremist. Heller inte nazist, det är han inte ideologiskt. Men det han ger uttryck för passar så i detalj in på Sverigedemokraterna och andra populistiska högerpartier i Europa.

 14. Anna Rehn skriver:

  Vad och vilka var det som inspirerade självmordsbombaren i Stockholm?
  I sitt inspelade meddelande så sa han uttryckligen att ett av skälen till det dåd han senare genomförde, var att Sverige deltog i kriget i Afghanistan. Det var den svenska regeringen som, med hjälp av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, beslutade att delta i kriget. Då är, med den logik som förs här, Sveriges regering och S och Mp som är ansvariga för att en terrorist kunde ha dödat oskyldiga människor i Stockholm.

  Om en muslim i framtiden kommer att genomföra en terroratack i Sverige så borde den nuvarande regeringen göras ansvarig för att de provocerat muslimer genom att blanda sig i muslimska staters inre angelägenheter.

  Någon som har en annan åsikt?

 15. Lasse skriver:

  Hmm:

  Åsikter kan nog inte förbjudas även om man försöker. Men jämför med Tyskland. Där är nazistiska organisationer av partityp förbjudna. ikksom vissa skrifter av nazistisk karaktär. Ändå skulle ingen komma och påstå att det i Tyskland inte råder åsikts- och yttrandefrihet.

 16. Lasse skriver:

  Nicklas:

  Jo, det borde de. Eller så kräver de att vi startar ”kriget mot kristendomen”. Kunde Bush så borde vi kunna också!

 17. Lasse skriver:

  Anna Rehn:

  Terrorism är den fattiges armé. Är vi i krig ska vi inte förvånas om de vi krigar mot slår tillbaka.

 18. Hmm.. skriver:

  @ Lasse
  Sant. Men tycker nog inte det är rätt väg att gå. Jag ser mycket hellre att det på allvar blir en debatt med dessa hatideologer. Alla andra får sluta larva runt och ta den ordentligt, på allvar bemöta deras babbel och ställa dom till svars. SD har tjänat på att vara underdogs, lite halvt om halvt utstängda och ignorerade sådär. Då kan dom låtsas vara sanningsägare man försöker tysta. Men det de säger bygger på lögn och okunskap och det är dags att de andra partierna visar detta på allvar. (det går inte att räkna med högern här, de gillar SD, lura arbetare bort från klassfrågan dvs vänsterpolitik genom att få dessa att tro att ”multikulti” är källan till alla problem är bra tycker dom, innerst inne) Så jag håller med Nicklas Eriksson.

  SD kommer inte bli förbjudna heller, att förbjuda nazistiska partier kanske kommer ske någon dag (om det nånsin blir nödvändigt), men detta var inte nazism och SD är inte nazism.. Det är tämligen svårt att förbjuda allmän främlingsfientlighet och islamofobi. Det är troligen omöjligt. Man kan önska det men det är inte realistiskt.

  Nej, bättre att ge SD den behandling de LÅTSAS vilja ha.. att få vara med i debatten. Ser man bara till att ha ordentligt på fötterna och verkligen ta den är det inte så svårt att smiska SD.

 19. ALI skriver:

  Breivik är hjälte!
  han är en förebild för alla nationalister!
  han måste bli frikänd!

 20.  
Lämna ett svar

Please copy the string M2vWCE to the field below: