Kejsarens nya kläder. Den omtalade kompromissen på S-kongressen blev ingenting. I praktiken kommer skattebetalarna fortfarande att lämna över pengar från sina plånböcker till vård- och friskoleföretagens ägare rakt av.

Kompromissen, om den nu ska betraktas som en sådan, kommer tydligen bara att ha en chans att gälla i vänsterstyrda kommuner, om ens då. I borgerligt styrda kommuner så kan privatskolor och privata vårdföretag fortsätta att berika sig på skattebetalarnas pengar.

Socialdemokraterna vill inte hindra flödet av skattepengar till riskkapitalbolag. Det kan man kanske förstå med tanke på vart många gamla avdankade sossepolitiker tar vägen när den politiska karriären är slut.

Det brukar heta att sossarna, åtminstone de så kallade gräsrötterna, tillsammans med vänsterpartister är emot privatskolor, privata sjukhus och privata vårdföretag och dito äldrevård. Varken sossar eller vänsterpartister är emot privat verksamhet inom dessa områden – om de är privata!

Vem som helst kan starta en privatskola, ett privatsjukhus eller ett privat äldreboende. Men är de privata om de finansieras av skattebetalarna? Nej, givetvis inte.

Privata är de bara om användarna köper tjänster av de privata verksamheterna till marknadspris, det vill säga betalar vad det kostar.

Betalas viss del av verksamheten av skattebetalarna är den ju inte privat, då är den offentlig och då ska skattebetalarnas pengar användas på effektivast möjliga sätt. Det gör de inte om delar av pengarna går till privata vinster.

Borgarna brukar säga att man ska vara rädd om skattebetalarnas pengar. Inga bidrag ska delas ut i onödan. Bidragsfuskare ska jagas med blåslampa och kontrollen av utbetalda bidrag, som egentligen är en försäkring, ska effektiviseras till det absurdas gräns.

När cancersjuka tvingas söka jobb bara några veckor innan de avlider för att borgarna är rädda om skattebetalarnas pengar men miljonärer kan kvittera ut miljonvinster från samma skattebetalare är något fel – men vad?

Vad Socialdemokraterna borde göra är att bygga en jättestor febertermometer som kunde ta tempen på hela samhället. Det finns nämligen något som egentligen är uppenbart men som det stora partiet ännu inte upptäckt:

Samhället är sjukt.

./.

Dagens bild från Stockholm


Privatiserad verksamhet i full verksamhet.

./.

AB, 1, 2, 3, 4, DN, 1, 2, 3, 4, 5, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SR, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SMP, 1, SkD, 1, 2, Moteld

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Ta tempen”
 1. T Lindholm skriver:

  Det räckte tydligen att en och annan gick i taket om Sossarnas kompromiss om välfärden, som Johan Nordberg i Metro. Han påstår att 180 000 blir arbetslösa b.l.a, det förväntade svaret från Högerhåll trotts allt.
  Även om det skulle bli så att allt Privat stoppades i välfärden, då skulle det väl vara enkelt att Återanställa personalen till det Kommunala i så fall, för personalen blev ju återanställda när det blev privat, de flesta iallafall..

  http://www.metro.se/kolumner/inget-fel-med-vinst-pa-valfard/EVHmdc!PsOuY9hNPxwZ2/

 2. T Lindholm skriver:

  Vidare, att dessa 180 000 skulle ha varit Arbetslösa innan Privatiseringen, m.a.o skulle det betyda att Alliansens Arbetsmarknadspolitik skulle ha skapat 180 000 nya jobb..?

 3. Salvi skriver:

  , vilken jävla rappakalja, om kan göra vinster i offentlig verksamhet, borde dessa vinster genast generera skatteminskningar, inte generera vinster hos kapitalister, vafan har det brunnit i proppskåpet nu igen, skatteinbetalningar e väll för fan ingen privat inkomstkälla för några få vakna för i helvete Svenska folk, eller skiter du i vad dina skatteinbetalingar egentligenn hamnar?

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string zGFglE to the field below: