I dessa dagar av jakt på obefintliga ryska ubåtar vars syfte är att skrämma svenska folket in i Nato kan det vara dags att minnas vilka som återgav Europa friheten från den tyska terrorn.

Redan på hösten 1944 var det Sovjetiska soldater som i Norge befriade Kirkenes från tyskt nazistiskt förtryck. Det hände längst upp i norr. Civilbefolkningen gömde sig i gruvtunnlar under striderna mellan tyskarna och Sovjet till dess sovjetiska soldater kom in och enligt DN sa ” Ni är fria. Ni kan resa den norska flaggan”, om man får tro den Norska statsministern, fast jag misstänker att de menade hissa den norska flaggan.

Vi är många folk i Europa som har Sovjet att tacka för vår frihet från nazismen. Det var Sovjet som mer eller mindre ensamt besegrade Hitler och hans nazistiska anhang medan Sverige lät ca 2 600 000 fullt krigsutrustade soldater färdas genom vårt land för att delta i kriget mot det ryska folket.

Ryssland förlorade mellan 22 – 27 000 000 döda eftersom tyskarna inte genomförde ett normalt krig mellan två nationer. Nej, tyskarnas krig var ett utrotningskrig som gick ut på att tömma Sovjet på människor i akt och mening att skapa vad Hitler kallade livsutrymme för tyskar.

När kriget väl tagit slut var Sovjet ett förött land, mängder med ryska städer, över 1000, var försvunna från jordens yta, männen som skulle bygga upp landet och driva industrierna var dödade av tyskarna.

Ändå klarade man uppenbarligen av att bygga miniubåtar vars syfte är att kartlägga de svenska skärgårdarna, vilket är litet konstigt med tanke på att även ryska medborgare på besök hos oss kan köpa fina och detaljerade sjökort över våra skärgårdar. Varför ryssarna envisas med att inte köpa sjökort utan i stället


När de ryska männen dödats var det
kvinnorna som fick klara biffen.

riskerar sina sjömäns liv bland svenska sjunkbomber är en gåta vars lösning utan vidare är värdig ett Nobelpris.

Vi väntar.

DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 Svar på “Tack för friheten”
 1. bloggarbjorn skriver:

  Det blev något förvirrande där i början: du menar Kirkenes som befriades 25 oktober 1944 av Röda armén, antar jag.

 2. NN skriver:

  Jo tack för den hyllningen till dåtidens kommunister.
  Sovjetunionen ockuperade och införlivade delar av Finland på samma gång, när de ändå höll på.
  Ingen i Finland glömmer det. Inte en chans. En motsvarighet till dagens lovtal till Ryssarna är nog inget vi kommer höra i Finland…

 3. Lasse skriver:

  Björn:

  Javisst, nu ändrat. Men man ska komma ihåg att hela nordkalotten befriades av ryssarna.

 4. bloggarbjorn skriver:

  Jo, rödarmisterna befriade Nordnorge – men du har fortfarande det vilseledande 1977 kvar!

 5. Lasse skriver:

  Björn:

  Vill du ha jobb som korrekurläsare? Nu ändrat.

 6. Lasse skriver:

  NN:

  Förstår att du vill vara anonym. Det första Lenin gjorde var att ge Finland självständighet. Vi känner till den vita terrorn efter slaget vid Tammerfors.
  Menar du på allvar att du hellre ville att Finland skulle vara en vasallstat till nazityskland?

 7. Bengt Held skriver:

  Lasse strömberg kommer ut som rödgardist och Stalinhyllare. Ännu en v-politiker som hyllar kommunistdiktator.

  Nog för att även väst hade brister då men Sovjet var en diktatur som spred våld och död runt sig precis som Hitler-Tyskland. Sedan var det positivt att de besegrade Tyskland men i halva Europa ersattes fascistdiktatur med kommunistdiktatur. Vadå människovärde?

  Där försvann din trovärdighet Lasse, du är alltså en vänsterfascist = kommunist.

 8. Lasse skriver:

  Bengt:

  Du är inte mycket för fakta va?

 9. Martin skriver:

  Bengt Held,
  hur menar du att de spred våld och död omkring sig? Det var ju väst som var den aggressiva parten under hela sovjettiden, det är kanske det ständiga angreppet som formade Sovjetstaten.

 10. Kurt skriver:

  New York times skriver idag om de nu släppta CIA-handlingarna som visar att USA efter 2:a världskriget rekryterade över 1000 gamla Nazister som spioner i olika delar av Europa. Bland dem fanns en massa höga SS-officerare skyldiga till massakrer av tiotusentals judar och andra grupper.

  Förra veckan kunde nyhetsbyrån AP berätta att åtminstone 38 misstänkta nazistiska krigsbrottslingar fick betalt av den Amerikanska staten för att lämna USA s.k. ”Nazi Dumping”. Sedan kunde de flytta till t ex Mexiko och där fortsätta lyfta Amerikanskt socialbidrag livet ut.

 11. Lasse skriver:

  Kurt:

  Är du förvånad?
  Tror du Bengt Held blir förvånad över detta faktum?

 12. Benny skriver:

  USA skyddade ett flertal högt uppsatta nazister efter kriget. Den värsta av dessa krigsförbrytare är Werner von Braun som hade åtskilliga tiotusentals liv på sitt samvete. I stället för att åtala och fängsla denna förbrytare så gör man honom till hjälte. Det man borde gjort var att sätta honom i tvångsarbete för att ersätta offren och därefter till fängelset för att sona sina synder. ”Märkligt” att Wisenthal inte gjorde mer för att få denna nazist till domstol men det förklaras nog av påtryckningar från USA.

 13. Bengt Held skriver:

  Det blir bättre och bättre. NOT:

  Vänsterpartisten Lasse tycker diktaturen Sovjet har betett sig bättre än demokratin USA.

  Man tar sig för pannan. Men bra du är ärlig.:-)

 14. Lasse skriver:

  Bengt:

  Besvara gärna frågan: Hur många länder har USA bombat sedan andra världskriget slut? Samt hur många Sovjet/Ryssland gjort under samma tid?

 15. Benny skriver:

  Bengt, det är ju så att partidiktaturen Sovjet faktiskt betedde sig bättre än USA efter Stalins död, i alla fall på det utrikespolitiska planet. Detta förfärande faktum borde ju mana till eftertanke hos de flesta. Tyvärr är indoktrineringen total, och även om det kommer fram mer och mer om hur illa USA handlat efter andra världskriget så tar de flesta på högerkanten detta med en axelryckning. Borde det inte upprättas en vitbok som lyfter fram brotten som USA gjort i vad man kallar ”demokratins” namn, precis som man gjorde med kommunismen? Alla som begriper något inser ju att det USA är för demokrati bara när det passar deras agenda! Det är bara att läsa på om hur man bar sig åt i Sydamerika, Sydostasien, Afrika, Mellanöstern m.m

 16. Ulla Johansson skriver:

  Kompletterar Kurts inlägg med länken till artikeln i New York Times: http://www.nytimes.com/2014/10/27/us/in-cold-war-us-spy-agencies-used-1000-nazis.html?_r=0

  I nutid: Kanske en förklaring till att Victoria Nuland och John McCain kom så väl överens med fascisterna på Maidan då i februari
  när kuppregeringen i Kiev tillsattes. Bland fascisterna som USA rekryterade efter 1945 var många från Ukraina.

  Ulla Johansson

 17. H2 skriver:

  Tja i DDR fick gamla nassar fina positioner i den nya diktaturen. De bruna skjortorna byttes bara ut.

 18. Benny skriver:

  H2, ja precis som i USA där det alltmer börjar sippra fram med vilken dubbelmoral man agerade. Skulle tro att de här 1000 nazisterna dessvärre bara är toppen på isberget och hela vidden av USA:s dubbelspel både innan och efter kriget börjar uppdagas. Det är egentligen en enorm historisk skandal och normalt sett borde ju media börja gräva mer i detta. Att det inte görs säger nog en hel del om vilka som egentligen styr propagandan i fulmedia.

 19.  
Lämna ett svar

Please copy the string c7woBa to the field below: