Försöket till terrordåd i Stockholm strax före jul misslyckades. Om man inte räknar de skrämda svenskarna som att det lyckades, vilket man kanske ska göra. Terrordådet på flygplatsen i Moskva häromdagen får väl sägas ha lyckats, åtminstone utifrån terroristernas sypunkt?

Vi kan nog räkna med att ett eller annat terrordåd även i Sverige kommer att lyckas, förr eller senare. Vår regering gör absolut ingenting för hindra framtida terrordåd i Sverige. Det borde de göra.
Idag skriver Sverigedemokraternas partiledare en lång debattartikel i DN om att det är ”dags att studera islamistiska attityder bland ungdomar”. Det hela går ut på att regeringen enligt den lille Sverigedemokratiske tänkaren måste skärpa lagen mot islamistisk terror. Som om det inte redan nu vore förbjudet med terrordåd.

En skärpning av lagen mot terrordåd, alldeles oavsett de utförs i någon religions namn eller av andra skäl, kommer ju inte att hindra några terrordåd på sikt. Fångar man en, två eller tre terrorister missar man nog någon som lyckas. Det är bara en fråga om tid.

Den tidigare socialdemokratiske partiledaren Olof Palme, som Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, sjöng nidvisor om, sa på sin tid något mycket klokt om hur Sverige får största möjliga säkerhet vad gäller risken att råka ut för terror:

”Utrikespolitiken är vår främsta försvarslinje.”

Och så är det givetvis, det inser alla. Därför är det bara att inse att Lars Ohly och Vänsterpartiet är de man ska lyssna på om man vill minska riskerna för terrordåd.


Palme visste vad som skulle till för att förhindra terrorism, och det vet också Lars Ohly, därför kräver Vänsterpartiet omedelbar hemtagning av de svenska soldaterna från Afghanistan.

Ohly, liksom Palme på sin tid, förstår att vårt krigande i Afghanistan utsätter oss för risken drabbas av det vi kallar terror, medan de som utför dåden kallar det för frihetskamp.

Den som vill minska risken för terror i Sverige måste inse att bästa sättet är att inte skicka soldater att skjuta de som bekämpar en olaglig ockupation i främmade land.

Gör som Vänsterpartiet säger; ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan så fort som möjligt. Det är bästa sättet att bekämpa terror i Sverige. Sluta stötta en regering som tror att terror bekämpas med soldater i främmande land.

Vill man leva i fred ska man inte kriga. Det insåg Palme redan på Vietnamkrigets dagar. Om detta höll han ett uppmärksammat tal i Stockholm. Vilket fick den USA-senatorn William Fulbright att läsa in hela Palmes tal i den amerikanska kongressens protokoll.

Det kommer aldrig att hända någon högerpolitiker.

Se även Motvallsbloggen och Jinge och Kildén & Åsman.

AB, 1, 2, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, SvD, 1, 2, 3, 4, Exp, 1, 2, 3, 4, Dagen, 1, SVT, 1, 2, 3, 4, 5, 6

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 Svar på “Terrorism bekämpas med politik”
 1. Ol Gregg skriver:

  ”Gör som Vänsterpartiet säger; ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan så fort som möjligt. Det är bästa sättet att bekämpa terror i Sverige. Sluta stötta en regering som tror att terror bekämpas med soldater i främmande land.”

  Och vad händer då? Blir afghanerna fria, utropar en egen demokratiskt stat och lever i fred?

  Snarare återgår de till vad de har haft de senaste 400 åren, inbördeskrig med krigsherrar, och sen tar talibanerna makten.

  Talibanerna, de Islamister som hyst al-qaida, som utbildat alla de mest lyckade självmordsbombarna i västvärlden.

  Det handlar inte om att vi har ca 100 soldater nere i afghanistan, det handlar om att muslimer aldrig kommer att kunna acceptera våra värderingar och vår tro.

  För att muhammed enligt koranen, aldrig skulle göra det.

 2. Ol Gregg skriver:

  Sura 47:4 ur koranen:
  ””När I möten dem som äro otrogna, så halshuggen dem, tills I anställt ett blodbad bland dem! Slån dem då i bojor!… De, som dödats för Guds sak, deras gärningar skall han aldrig låta gå om intet. Han skall vägleda dem och sköta om deras sak på bästa sätt. Och låta dem ingå i paradiset, sådant han lärt dem känna det…Men död åt dem, som äro otrogna! Deras gärningar gör han om intet. Och detta därför att de försmå vad Gud nersänt, och så låter han deras gärningar förspillas”.”

 3. Lasse skriver:

  Gregg:

  Du lider av religionsskräck. Det du drar fram om Islam kan också dras fram om kristendomen. Detta står i Femte Moseboken 7:16 i Biblen:

  ”Gud befaller: ”Och alla de folk som Herren, din Gud, giver i din hand skall du utrota; du skall icke visa dem någon skonsamhet.”

  Vi kan alltså konstatera att religioner i sig kan användas som argument för krig. Bli ateist!

  Det du påstår om Afghanistan sades också om Vietnam, det var fel då och det du nu påstår om Afghanistan är lika fel idag.

  Dina kunskaper om al-Qaida har sitt ursprung i Saudiearabien, som hålls under armarna av USA. Dina kunskaper synnerligen dimmiga.

  För övrigt har Sverige ca 500 soldater i Afghanistan – 100 som du tycks tro.

 4. pungrat skriver:

  ”Gör som Vänsterpartiet säger; ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan så fort som möjligt. ”

  Varför lade ni ner era röster i Riksdagen, när det röstades om denna fråga?

 5. Lasse skriver:

  pungrat:

  Fråga dem som var där.

 6. […] Quisling, Rawia Morra, USA, Västbanken, Wikileaks dn1 svd123 x1 ab1 dagen Läs gärna: annarkia 1 lasse röda-b ilsemarie k&å Etiketter:Flyktingfrågan, FN, Gaza, Israel, Mahmoud Abbas, […]

 7. Magnus Johansson skriver:

  Lasse: ”Det du drar fram om Islam kan också dras fram om kristendomen.”

  Var någonstans i Nya testamentet uttalas ett i tiden obegränsat stöd för våldsuppmaningarna i Moseböckerna? Har du inte läst Lukasevangeliet 16:16?

 8. Danne skriver:

  På vilket sätt hjälper vi till mot terrorism genom att sluta skydda civila muslimer i Afghanistan?

 9. finskan skriver:

  ”Uppdaterad 2010-11-04

  Idag torsdag klubbar regeringen förslaget om den svenska Afghanistanstyrkan och överlämnar det till riksdagen. Där finns redan en majoritet för planen efter uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och regeringen.

  Uppgörelsen innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har övergivit den rödgröna linjen från valrörelsen. Den sade att svensk trupp skulle vara hemtagen i början av 2013. Vänsterpartiet ansåg sig inte kunna ställa upp på kursändringen och hoppade därför av förhandlingarna med regeringen. Inte heller Sverigedemokraterna deltog.”

  Svensk försvarspolitik: minskat försvar inom landet, satsningar på globala krigsfält, Afganistan.
  Sverige sänder trupper, material till Afganistan. Afganistan sänder flyktingar till Sverige. Svenska folket betalar.
  Även rödgröna väljer, som blev blåsta gm uppgörelse med Alliansen.
  Snyggt.

 10. Lasse skriver:

  Danne:

  Skydda civila i Afghanistan? Skämtare där.

  Har du frågat dem om de vill bli skyddade av utländsk trupp?

 11. Lasse skriver:

  finskan:

  Snyggt var ordet. Det enda parti som ska samma sak efter valet som före var alltså Vänsterpartiet.

 12. Johan skriver:

  Vi skall alltså glömma att vi också som också som I-land har ett ansvar att hjälpa andra länder? Skall alla länder tänka samma sak och dra hem sina trupper? Det har inte slagit dig att Al-Qaida och andra terror-sektor och grupper kommer att börja verka från dessa länder igen, och fortsätta massmörda civila? Sverige skall kasta sin heder och fly som ett litet barn, allt för att en liten bomb eventuellt kan explodera i Stockholm och ett tiotal kan dö? Vad blir nästa sak; en vätebomb i New York? Det verkar inte som du tänker längre än näsan räcker, men du är nog bara en kommunist som vill isolera Sverige om jag uppfattat det rätt?

 13. Sture skriver:

  Västvärlden var som mest förskonad från islamisk terror när Europa höll Nordafrika och Mellanöstern i ett järngrepp under kolonialismen. Därförinnan plågades medelhavet av de slavjägande och plundrande barbareskpiraterna med stöd av islamiska regimer i Nordafrika under 300 år (jämför gärna med dagens Somalia). En miljon européer förslavades av araberna under den tiden. Samtidigt plågades östra Europa av turkiska anfallskrig och terror mot den icke-muslimska befolkningen i de ockuperade områdena. Innan dess hade vi den islamiska invasionen av den iberiska halvön med åtföljande förtryck och diskriminering av såväl kristna som judar.

  Den europeiska kolonialiseringen erbjöd ett par hundra års andrum såväl som en ökad civilseringsgrad i de muslimska samhällena, med satsningar på utbildning, sjukvård, infrastruktur, rättsväsende och ökade friheter. Den här tiden var sannolikt islams guldålder och muslimerna har mycket att tacka framför allt Frankrike och Storbritannien för detta. Men tacken har förstås lyst med sin frånvaro. Vad hände istället när Europa lämnade området efter andra världskriget? Jo, som ett brev på posten ersattes kolonialstyret med diktaturer (till vilken skillnad för folket?). Sedan fick vi libysk och ”palestinsk” terror och på den vägen är det.

  Vad kan vi lära av detta?

 14. Björn skriver:

  Lasse,

  Vad är problemet med utländsk trupp om de inte har någon inhemsk?

  Av de få videor jag sett när man talat med civilbefolkningen så tycks de vara mycket rädda för talibanerna och vill bli av med dem.

  Vad är ditt intryck?

 15. Lasse skriver:

  Johan:

  Att hjälpa är inte att skicka soldater som dödar bröllopsföljen i ord av kamp mot terrorismen, snarare odlar vi terrorister i en tidigare aldrig sedd omfattning. Vår ”hjälp” resulterar i fler terrordåd, även här, det kan du vara övertygad om.
  De bakom bomben mot WTC kom från Saudiearabien och Egypten, inte Afghanistan eller Irak.
  Det är västvärlden som massmördar civila, bara som upplysning.

 16. Lasse skriver:

  Björn:

  Civilbefolkningen är mest rädd för de utländska trupperna. De vill bli av med dem fortast möjligt.

 17. magnus skriver:

  Sture: ”Samtidigt plågades östra Europa av turkiska anfallskrig och terror mot den icke-muslimska befolkningen i de ockuperade områdena.”

  Osmanska Riket var väl snarare väldigt toleranta mot sina icke-muslimska invånare. En förutsättning för att hålla ihop ett rike som spänner över tre kontinenter.

  Att döma av din retorik vore det bättre om vi gick tillbaka till kolonialdagarna.
  Koloniseringen av Afrika borde väl snarare lärt oss att vi ska ge fan i sånt speciellt med Irak och nu Afghanistan färskt i minnet.

  Att hävda att Afrikas stater ska tacka oss för koloniseringens glansdagar finner jag ganska kränkande.
  Tacka för vad? Splittringen av miljontals familjer? Totalexploatering av naturtillgångar? Leopold IIs halvering av Kongos befolkning?
  Jag skulle kunna dra ganska många fler exempel på liknande övergrepp. Ännu fler blir det om man räknar med koloniseringen av Amerika.

  Det handlade inte ett skit om att sprida civilisation utan snarare om internationell prestige och naturtillgångar.
  Samma sak med Irak och Afghanistan, utan prestigen dock.
  Hade Nordkorea, Vitryssland eller Libyen haft större naturtillgångar hade de länderna varit parkeringsplatser för längesedan.

  Sture behöver nog plugga lite mer historia och inte bara dra slutsatser genom att enbart titta på gamla kartor.

 18. Staffan skriver:

  Vp la ner sina röster när SDs förslag att dra sig tillbaka kom upp till omröstning, men röstade för sitt eget, så var det väl? Inget av förslagen hade iallfall kunnat gå igenom sedan sossarna och miljöpartiet bangat sina tidigare ställningstaganden och hoppat i säng med regeringen. För övrigt visar väl opinionsmätningarna från Afghanistan att en rätt betydande majoritet vill att de utländska trupperna ska försvinna, en stadigt ökande majoritet dessutom. Vanliga afghanser ser ingen skillnad mellan talibanerna och de lika brutala krigsherrar som USA använder som lokal maktbas, och som vi därmed indirekt stödjer.

 19. Bertil Jansson skriver:

  Terrorism bekämpas med politik – är en enkel sanning, det är bara att gå igenom historien – terrorism är ett uttryck för desperation.

  Spaniens socialistiska premiärminister talade i FN 2004 utifrån spanska erfarenheterna i Baskien ”Terrorismen kan inte rättfärdigas, ej heller pesten. Men för att kunna bekämpa den måste man känna till dess rötter … ondskans draksådd kan inte slå rot om den faller på rättvisans, välfärdens, frihetens och hoppets klippa. Men den kan slå rot i orättvisans, fattigdomens, förnedringens och hopplöshetens mylla” – (Schoris bok Draksådd) – och det här vet vi alla. Det är fullständigt självklart. Palestiniernas situation i 60 år göder terrorismen och den som förnekar det är rätt förblindad …

 20. Lasse skriver:

  Bertil:

  Jag håller med. Dessutom borde alla läsa Schoris bok. Man kan bli mörkrädd när han beskriver hur USA fullkomligt struntar i vad världen tycker.

 21.  
Lämna ett svar

Please copy the string SMSJEF to the field below: