Framgång föder framgång sägs det, och det verkar stämma bra. Åtminstone i politiken om man får tro den senaste opinionsmätningen från Skop.

Det går bara uppåt för moderaterna trots ökad arbetslöshet, avreglerad elmarknad med ökande elpriser och tåg som ger ifrån sig den sista sucken. Som tur är för moderaterna inser inte folk vad det beror på utan de tror att allt är vädrets fel.

Det är mer synd om moderaternas stödpartier. Två av dem, nämligen både Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger enligt Skop under fyraprocentspärren. Centern dock bara med två tiondelar, nämligen med 3,8 procent väljarstöd.

Värre är det för Kristdemokraterna som trots julfirande till Jesus födelse inte får högre väljarstöd än 2,8 procent, vilket nog ger upphov till en och annan bön till guds favorit Fredrik med vädjande om fler stödröster även i opinionsmätningarna och inte bara på valdagen.

Inom det rödgröna blocket är det Miljöpartiet som är den stora vinnaren och de har ökat från valresultatet på 7,3 procent till

dagens opinionssiffror som ger partiet inte mindre än 11,0 procent.
Inte illa marscherat av ett parti som vill höja alla energipriser mer än vad exempelvis elmarknaden klarar av med elpriset denna stränga vinter.

Att Centerpartiet faller i samma takt som kvicksilvret utanför fönstret är kanske inte så förvånande med tanke på att partiet måste ha tre ministrar för att misslyckas med den del av arbetsmarknadspolitiken Centern är satta att ansvara för.

Centern har ju tre ministrar vars uppgift det är att ordna jobb till landsbygden, nämligen Anna-Karin Hatt som förutom IT-sektorn också är regionminister. Samma jobb ingår i Maud Olofssons uppdrag som näringsminister. Vilket också Eskil Erlandsson som landsbygdsminister också har.

Att tre ministrar med samma uppdrag och från samma parti misslyckas ser givetvis väljarna och det märks naturligtvis också på opinionssiffrorna. Det är lättare att dela ut bidrag till bönder.
Konstigt vore det annars!

DN, 1, 2, 3, AB, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, Dagen, Exp, 1, 2, SVT, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Svar på “The winner take it all”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Det var ju inte så länge sedan Alliansen drogs med usla siffror och deras nederlag i nästa val togs för givet. Att siffrorna nu är goda åtminstone för moderaterna kan ju bero av kommunicerande kärl – när socialdemokraterna hade viss trovärdighet kvar låg moderaterna dåligt till, när trovärdigheten åkte ner i avloppet för socialdemokraterna och de blev omöjliga även som oppositionsparti kan moderaterna leva vidare som ”regeringsdugligt parti”. S är ju inte regeringsdugligt nu, inte ens dugligt som opposition. Det som skulle kunna slå ut moderaterna vore en reorganiserad opposition. Med en sådan skulle nog även miljöpartiet med sin borgerliga linje falla tillbaka.

 2. Lasse skriver:

  Björn:

  Jo, det ligger nog en hel del i dina funderingar.

 3. Röde Condoren skriver:

  Det var en för sen julklapp. Men opinionsundersökningen får mig att bara utbrista ”ÄNTLIGEN!” på Gert Fylking-vis.
  Äntligen är Centerpartiet under 4%. Det är tydligen inte ärkeliberalism som går hem i stugorna. Det verkar tyvärr vara opportunism…

 4. Rolle skriver:

  Visst verkar allt som händer och sker i maskningar och obeslutsamheter i SV, Trafikverket, Vattenfall, försvaret, mm som medvetna handlingar – allt för att tjäna pengar till statsmakten – pengar som annars varit nödvändiga att tjäna in genom högre skatter? Man får bara hoppas att WikiLeaks, en vacker dag, kommer att avslöja alla dessa inblandade politiker som sysslar med denna typ av korruption.

 5. Lasse skriver:

  Röde C:

  Jag ber att få instämma med Fylking, julklappen var välkommen.

 6. Lasse skriver:

  Rolle:

  Visst, hoppet får ställas till Wikileaks när det inte kan ställas till dem det borde, nämligen journalisterna som inte får skriva det viktiga.

 7. Signe skriver:

  Jag tror att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte riktigt fått fram sin politik under de senaste åren, framför allt i år. Detta medans Moderaterna har lyckats väldigt bra med sin propaganda. De har gjort att det blir ”inne” att rösta på alliansen. För det är bevisat att vi ofta följer gruppen och om många då röstar på moderaterna blir det ofta så att de som är osäkra och står mellan blocken dras åt det håll majoriteten drar.

  För ingen kan väl säga att moderaternas valkampanj inte var lyckad. Hoppas att vänster till nästa val kan uppnå en bättre kampanj.

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string 6ZpGB5 to the field below: