Många är de svenskar som noterat det. Drottning Silvia gjorde skandal när hon på besök i USA utropade sin förvåning över att vad tjocka och feta amerikanarna var.

Aftonbladets Peter Kadhammar och Lotte Fernvall gör en resa genom de svenska moderaternas förebild, det republikanska USA.

En reporter på SVT beskrev en gång sitt besök som turist i Nordkorea. Där följde en ”guide” med hela tiden. I praktiken var turisten i Nordkorea helt enkelt ständigt övervakad. Vid ett tillfälle ville den svenske besökaren fotografera en gata i Pyongyang.

Det väckte ”guidens” protester och han undrade varför besökaren ville fotografera den gatan?

– Är det bara för att visa att trottoaren är trasig, undrade ”guiden”?

Det var det naturligtvis inte alls. Svensken hade bara sett ett fint motiv som bestod av en gata med vackra träd på varje sida av gatan och cykelbanorna. Den svenske besökaren förstod inte alls varför ”guiden” inte ville att gatan skulle förevigas.

Historien från Nordkorea fick mig att tänka på en motsvarande från Kina i början av 70-talet. Då reste en berömd fotograf runt i

världen och tog vackra naturbilder till en almanacka utgiven av en känd japansk kameratillverkare.
Det blev problem. Han fick inte tillstånd att besöka en viss provins i Kina. Han trodde det berodde på att där fanns militära installationer som Kina inte ville riskera att utlänningar kunde få syn på. Ack vad han bedrog sig.

Så småningom framgick att Kina inte ville släppa in utlänningar i provinsen eftersom där inte fanns något lyxhotell.
För fotografen, vars namn jag glömt, löste det sig till slut. Han lovade helt enkelt att han var fullkomligt ointresserad av lyxhotell och han skulle absolut inte baktala Kina på grund av avsaknad av lyxhotell i provinsen. Det blev fina bilder från den förbjudna provinsen.

När man tittar på bilderna från USA i Aftonbladet kan man passa på att titta litet vid sidan av huvudmotiven, nämligen de oerhört feta och överviktiga amerikanarna som de skriver om. Orsaken till deras fetma beror på fattigdom. Det är billigare med läsk och onyttig mat än grönsaker och nyttig mat.

Men titta på trottoarerna och bakgrunden. En nordkoreansk ”guide” skulle fått dåndimpen om någon turist, eller ännu värre, en pressfotograf, lyft sin kamera och fotograferat en sådan trottoar.

Infrastruktur betalas med skatt.

./.

Kolla in bilderna från ett sönderfallande USA.

DN, 1, 2, 3, AB, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Titta vid sidan av motivet”
 1. Ken skriver:

  USA är ju moderaternas föredöme. Jag kan inte förstå varför.

 2. Lasse skriver:

  Ken:

  Orsaken är okunnighet eller möjligtvis, till och med troligare, ideologi.

 3. Robert skriver:

  En förklaring till varför vägnätet är så dåligt kan vara just för att det betalas med skattemedel.

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string a1VRBh to the field below: