Då har ännu en tolvtaggare bland den ekonomiska eliten blivit fälld på grund av girighet. Den här gången AMF:s vice VD Ingvar Skeberg.

Det som förvånar mig är att folk blir upprörda. För vad har Ingvar Skeberg egentligen gjort? Jo, han har flyttat sina pensionspengar från en vanlig pensionsförsäkring till en fondförsäkring inom samma AMF.

Men det är ju det hela kapitalismen går ut på, nämligen att utnyttja sina kunskaper för att tjäna pengar på andras bekostnad. Alla som flyttar sina pengar till skatteparadis gör likadant, de skyddar sitt kapital. Alla som utnyttjar varje tveksam möjlighet till avdragsrätt i deklarationen skyddar sitt kapital.

Varenda företagare, och det är många, som handlar ”på firman” trots att inköpet inte är avsett för företaget skyddar sitt kapital. Det dräller av aktiespekulanter som utnyttjar insiderinformation för att skydda sitt kapital och ingen höjer på ögonbrynen för det, trots att det är förbjudet.

Skebergs manövrer är dock juridiskt fullt tillåtna, så varför bråka?

Som jag förstår det kan alla pensionssparare i AMF göra likadant som Skeberg gjorde.

När det handlar om att tjäna pengar på spekulation måste man bortse från moral. Skulle man blanda in moral i frågan fungerar helt enkelt inte spekulation. All spekulation innebär ju att någon annan förlorar.

Att orsaka en medmänniska ekonomiska förluster genom spekulation är med nödvändighet omoraliskt annars fungerar inte spekulationen.

Det enda rätta är naturligtvis att helt sluta spekulera med svenska folkets pensionspengar.

Se: DN, DN1, DN2, DN3, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, AB, AB1, Metro

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Tolvtaggare nedlagd”
  1. Kurt skriver:

    Detta är bara toppen av ett isberg bara inom AMF-pension . AMF:s tidigare VD Christer Elmehagen flyttade också sitt pensionssparande (30 miljoner) förra året, och hur många andra inom AMF som gjort likadant vill inte AMF avslöja, bolaget hänvisar till kundsekretess.

  2.  
Lämna ett svar

Please copy the string l7ewVq to the field below: