Sanningen är farlig. Ett av de farligaste yrkena i världen är journalist. Många journalister mördas därför att de berättar sanningar som makten inte vill ska bli allmänt kända. Inte minst göteborgare ska hållas ovetande.

Gert Gelotte är ledarskribent på Göteborgs-Posten. Tidningen har en israelvänlig inställning och därför stoppades en ledarartikel som inte var nog israelvänlig.

Det var den politiske chefredaktören och tillika ägaren, Peter Hjörne, av tidningen som grep in och beordrade att en artikel som byggde på fakta från FN och UD som fick chefredaktören att se rött och beordra att artikeln skulle förhindras komma i tryck.

Samma skribent hade dock redan fått in fyra andra artiklar som också gjort tidningens ägare synnerligen upprörd. De berättade väl sanningen får vi hoppas.

Journalisten Gelotte hade tidigare själv en bild av konflikten som var till Israels fördel, men det ändrades efter att han gjort en studieresa i Palestina/Israel. Får man gissa att han fick upp ögonen för vad som pågick?

Nu fick han en order av chefen själv, nämligen att utnyttja den omtalade valfriheten. Det gällde att antingen skriva utifrån Israels intresse eller sluta skriva om konflikten alls.

Till Gert Gelottes heder måste sägas att han valde de senare alternativet. Han ställde uppenbarligen inte längre upp på att vara en megafon åt Israel.

Han säger också att tidningens pro-israeliska linje på ledarsidan naturligtvis får bestämmas av ägaren, men så tillägger han att det tyvärr också gäller på nyhetsplats. Och det är skandal. Dessutom skadar det förtroendet för tidningens journalistik på sikt.


En tystad sanningssägare!

Tidningen ger en förskönande bild av verkligheten i Israel och Palestina samt att man också förtiger delar av verkligheten, säger han. Får vi gissa att han menar att man inte skriver sanningen om vad som pågår i mellanöstern.

En gång fanns det dock i Göteborg en tidning som hade modet att berätta sanningen för sina läsare, nämligen Göteborgs handels- och sjöfartstidning vars redaktör Torgny Segerstedt vågade berätta för sina läsare om vad nazismen och Hitler stod för. Han hade behövts nu!

Det är inte bara synd om palestinierna.
Det är synd om göteborgarna också!


Göteborgsposten ges ut av Stampen.

Se också Dagens Media, Björn om en ekonomisk historia, Ali om Gaza, Hanna undrar vem som står på tur, Helena om etisk rensning, Kaj Raving om skolmat, Jinge om liberaler och fascister, Tomas om en seriös samhällsskildrare, Kerstin om ungdom och okunskap, Pastey om SvT och Israel, Erik Berg om fusk, Publicistklubben om Gert Gelotte och även Arbetarperspektiv

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Svar på “Torgny Segerstedt hade behövts i Göteborg nu”
 1. sigge skriver:

  Vågar man lägga till att de värsta folkmordskramarna i mediabranchen, Bonnier och Hjörne´s inte är av Chocktaw-indianer eller Palestinier precis utan…, ja just det?

  Många menar att sådant inte får sägas bl. a av rädsla för att bli nedsmetade med ”antisemitism”, men dessa familjer borde hålla sig för goda för att skylta med sina dunkla värderingar på det att sådant inte skall uppstå….

 2. Lasse skriver:

  sigge:

  Ja, det får inte sägas. Men vi förstår nog ändå vad du menar.

 3. Anders_S skriver:

  Alla Gert Gelottes artiklar finns att få tag på. Länkar finns på min blogg. Sök på Gert Gelotte.

 4. Anders_S skriver:

  Kan nämnas att han (Gert Gelotte) har skrivit om frågan igen. Så sent som häromdagen. Så stoppet var knappast fullständigt. Nyheten är för övrigt gammal och det hela hände för länge sen (i höstas har jag för mig).

 5. Kurt skriver:

  Det var på publisitklubbens januarimöte som Gert Gelotte berättade om de senaste turerna i censurringen på GP:s ledarsida.

  http://www.publicistklubben.se/2009/01/21/gelotte-om-konflikten-med-hjorne/#more-434

 6. Nicklas Eriksson skriver:

  Ja det är för jävligt! Jag bloggar om saken själv.

 7. Lasse skriver:

  Kurt:

  Tack för länken, den hade jag missat. Det var intressant läsning där.

 8. Lasse skriver:

  Nicklas:

  Det var en bra blogg du hade. Den återkommer jag till. La in en länk till din blogg, hoppas du inte misstycker.

 9. Nicklas Eriksson skriver:

  Nej för sjutton, det är bara kul! Ska länka till dig med.

 10. Mikael Wallgren skriver:

  Nej, man får inte säga vad Bonnier, Hjörne och andra har gemensamt. Det blir dock svårare och svårare. SvD som INTE har dylika ägare är pro-israel på ledarplats, men har en omfattande och allsidig nyhetsbevakning. DN som tillhör Bonnier gör inte den skillnaden… Till saklighet skall väl sägas att det inte bara gäller denna frågan, SvD är sakligare i största allmänhet.

  För övrigt behöver vi inte gå tillbaka till T.Segerstedt, utan bara några år tillbaka i tiden, till ett av sosseledningens största svek genom tiderna: ARBETET, vila i frid.

 11.  
Lämna ett svar

Please copy the string XVjSqX to the field below: