Ibland får man reda på saker och ting som myndigheterna och pressen inte gärna vill skylta med alltför mycket. Det kan som nu bero på en mycket beklaglig olycka.

Vi nås av rapporter om att ett norskt militärflygplan, en Hercules, försvunnit i den svenska fjällvärden under en norsk militärövning. Planet deltog i den norska övningen och var när det försvann på väg till Kiruna. Vad det nu skulle dit och göra med tanke på att det deltog i en norsk övning?

Plötsligt får vi reda på att även Sverige deltar i den norska övningen, som uppenbarligen också genomförs på svenskt territorium av någon obegriplig anledning.

Enligt SvD kallas militärövningen för ”Cold Response” och genomförs tillsammans med 14 eller 15 länder och omfattar över 16 000 soldater varav ca 1 500 svenska. Resten kommer från Norge, Danmark, Nederländerna, England, Lettland, Tyskland, Spanien, Belgien, USA och Irland samt med representanter från Nato.

Man kan tycka att åtminstone vissa av länderna ovan borde tänka på att deras finanser är synnerligen ansträngda och att de pengar de ändå har borde användas till nyttigare ting än militärövningar i kallt väder.

Det lustiga är det man påstår sig öva. Enligt DN går övningen ut på ”fredsframtvingande operationer i kalla väderförhållanden”. Det är vad jag kallar fiffig omskrivning av vad det egentligen handlar om, nämligen ett scenario med antingen ett försvar mot eller ett anfall av Ryssland.

Får man tro andra uppgifter i DN går övningen ut på att trupperna ska lära sig hantera ”högintensiv krigsföring” och ”terrorism” eller ”massdemonstrationer”. De två senare alternativen torde vara rätt sällsynta i den svenska fjällvärden. Men vi har ju att göra med militärer och deras hjärnkapacitet är ju inte speciellt hög. Tänk bara på de av militären omtalade Sovjetiska ubåtarna på 30 cm djupt vatten i Stockholms skärgård.

Övning mot terrordåd och demonstranter i svenska och norska fjällvärden kanske behövs med tanke på att samma övningar i varmare klimat ju genomförts på riktigt i Libyen för inte så länge sedan. Fast där förekom knappast den ”högintensiv krigsföring” man tydligen förväntar sig i norra Sverige och Norge eftersom den måste övas här i vårt kalla klimat.

Ska nästa övning i varmt klimat genomföras i Syrien och Iran?

Är vi med i Nato eller inte?

./.

DN, GP, AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

24 Svar på “Tråkig norgehistoria”
 1. Tore skriver:

  Jag vill bara påpeka att övning är något som tas med i kalkylerna för denna typ av verksamhet. Precis som polisen och brandkåren måste militären öva för att behålla den kompetens som VI betalar dem för att inneha.

  Eftersom många av NATO-länderna har vant sig vid lågintensiv krigföring i exempelvis Afghanistan så måste man öva upp den högintensiva färdigheten igen.

  Detta gäller speciellt Sverige som i praktiken är försvarslöst. Under flera år har man inte ens planerat för vad man skulle göra om någon attackerade Sverige. Om man tar räddningstjänstmetaforen igen så skulle det vara ekvivalent med en brandkår som inte vet hur den bör hantera en stor industri- eller lägenhetsbrand.

  För Norge betyder övningen ännu mer eftersom det ger ett fokus på Norges utsatta läge och speciella klimat. Man kan se det som att Norge försäkrar sig om att NATO kan hantera ett scenario där Norge behöver hjälp på riktigt. Den aspekten blir dessutom allt viktigare när osäkerheten i Arktis nu ökar stadigt.

  Mvh// Tore

 2. Björn Nilsson skriver:

  Irland skall ju också vara neutralt. Vad har irländare (och svenskar) i en NATO-övning att göra?

  Och det handlar alldeles uppenbart om USA/NATO:s förberedelser för krig mot Ryssland. Det är skandal att Sverige är inblandat i detta, synnerligen omdömeslöst. Men även socialdemokratiska lokalpolitiker hurrar för att Lappland blir övningsområde för krigsförberedelser tycker jag mig ha uppfattat så man kan inte bara kritisera nuvarande regering. Finns det någon som tror att ryssarna INTE uppfattar vad som pågår, finns det någon som tror att de INTE putsar på motåtgärder i händelse av ”skarpt läge”?

 3. annti skriver:

  Det är så typiskt svenskt på något sätt. Vi är med fast ändå inte, beroende på dagskursen.

  Vi blev lurade in i bankir & fascistunionen med falska löften vilka samtliga visade sig vara -falska, men inte i €MU för
  här kunde man i alla fall ”vänta och se” vilket var ett genidrag, ett genidrag som ändå äts upp av de 25 miljarder som årligen skall pungslå skattebetalarna för att ett fåtal €Urokrater skall få lyfta fantasisummor för ingenting.

  Till NATO är vi officiellt ”oberoende” och kan gladeligen skjuta ihjäl och testa våra nya militära perversiteter på Afghaner, Libyer och Syrier, förmodligen, tills ett störande antal svenska ”fredsbevarande styrkor” (legoknektar) flygs hem i likkistor från USAs globala kolonialkrig mot lag syd.

  Den enda som vet något med säkerhet om vår ”neutralitet” är Ryssen som å sin sida rustar för ytterligare ett av västmakternas ”Drang nach osten”…..

 4. annti skriver:

  Samtidigt, vilket säkert inte är en tillfällighet, har Ryssarna sin största flygövning, Ladoga 2012, bara två mil från Estniska gränsen och NATO med sina senaste militärflygplan….

 5. Lasse skriver:

  Tore:

  Har vi varit försvarslösa under många år? Varför i helvete betalar vi i så fall över 40 miljarder om året till försvaret?
  Vi får väl tacka Sovjetunionen som befriade Europa från nazisterna när de vann kriget.

 6. Lasse skriver:

  Björn:

  Ryssarna vet mer än svenska folket om vad svenska försvaret har för sig. Tänk bara på CD3:an och NATO:s ubåtar i skärgårdarna.

 7. Lasse skriver:

  annti:

  Ja, ryssarna är säkert mer välinformerade än svenskarna om får försvar och dess (o)förmåga.

 8. Martin skriver:

  ”De rustar sitt välde med ordning och lag, som riktas mot dig PROLETÄR!”

 9. Tore skriver:

  Om man har med i åtanke att Ryssland har ökat sin krigsmaktsbudget med 1500% sedan några år tillbaka så bör man nog se ”Cold Response” som ett svar på Rysslands ökande kapacitet. Den första övningen av detta slag hölls nämligen 2006.

  En parentes är att den Ryska övningen Zapad eller Ladoga(kommer inte ihåg vilken av dom eller om det var båda) skakade den Svenska försvarsmaktsledningen så kraftigt att dom kände sig tvungna att hålla övningen Dagny II som svar.

  Annti: Det är sant att Ryssarna förmodligen har sin Ladoga övning som svar på Cold Response. Drag och motdrag, det är så man spelar det utrikespolitiska-spelet.

  Lasse: 40 miljarder är inte så mycket att hänga i granen längre tyvärr. Inflationen och dyrare material äter upp dom pengarna rätt fort. Med tanke på att budgeten nu ligger under 1.3% av BNP så har vi i relation till vår storlek den minsta försvarsbudgeten i hela Norden. I rena pengar har Norge faktiskt nästan lika stor budget som Sverige lite beroende på hur man räknar och vilken växelkurs man använder.

  Problemet är den utförsäljning som gjordes under 90-talet och tidigt 00-tal. I praktiken förstördes/skrotades/skänktes/såldes fullt fungerande materiel från försvaret för MILJARDER. Hade samma sak skett med brandkåren hade det blivit ett riktigt ljud i skällan men när det gällde försvaret så brydde sig ingen.

  Exempelvis hade försvaret MÄNGDER med pumpar och elverk som hade kunnat hjälpa till vid översvämningar men räddningstjänsten FICK inte överta dessa eftersom man då inte hade genomfört en ordentlig upphandling för denna utrustning trots att staten redan hade betalat för den och ägde den. Istället så skrotade/sålde man utrustningen. Utrustning som aldrig hade använts och bara stått i förråd ett antal år. Fullt fungerande och oanvänd utrustning skrotades hellre än att räddningstjänsten fick ta över den.

  Det är så mycket fel i Försvarsmakten och man började inte ta tag i problemen innan 2008. Enda anledningen att man då gjorde det överhuvudtaget var på grund av Rysslands invasion av Georgien. Denna handlingen skrämde våra folkvalda så till den grad att dom beslöt att Försvarsmakten nog kanske behövdes ibland trots allt. Innan dess fanns inget engagemang alls.

 10. Lasse skriver:

  Tore:

  Du behöver inte vara rädd. Ryssarna är inte hotet, det kommer från motsatt vädersteck.

  Den moderate försvarsministern Anders Björk HYRDE stridsvagnar från Tyskland. Fiffigt, i händelse av krig kan tyskarna kräva dem åter.

  Det enda raka är att lägga enr försvaret, då ökar vi säkerheten eftersom vi då inte är något hot mot något annat land. Av någon konstig anledning är det oftast länder med stort försvar som blir indragna i krig…

 11. Tore skriver:

  Lasse:

  Tyvärr så är det ett krav från FN att varje land skall kunna skydda sin egen befolkning så att lägga ner Försvaret vore osedvanligt korkat. Särskilt eftersom det då skulle ta över 10 år att bygga upp det igen om man plötsligt skulle upptäcka att det behövs igen.

  Att ha Polis, räddningstjänst och försvar är en försäkring och nog tror jag att dom flesta har en försäkring. Det kan ju hända så mycket som man inte trodde var möjligt.

  Angående stridsvagnar så har vi numera köpta vagnar istället. Det är ju så mycket mera praktiskt på det viset.

  Tyvärr så gör du en vanlig tankevurpa när du tror att ett land utan försvar skulle fungera bättre. Ett land utan försvar skapar nämligen ett maktvakuum. Detta skulle hindra Sverige från använda den demokratiska handlingsfrihet vi som nation innehar.

  Mvh//Tore

 12. Lasse skriver:

  Tore:

  Jaha, vad säger då FN om de länder i mellanamerika som inte har försvar? Afrika? För att skydda en befolkning behövs en poliskår, inte militärer. Militärer är snarare ett hot mot folket. Militärkupper du vet…

  Den svenska militären har genom historien dödat fler svenskar än fiender. Vaddå skydda sin befolkning…

 13. Tore skriver:

  Lasse:

  Ja Afrika och mellan-Amerika är ju mycket fredliga delar av världen…

  Du tror alltså på fullt allvar att de som tar anställning i försvaret för en chans att känna sig nyttiga och värdefulla helt sonika skulle ställa upp på att göra en militärkupp?

  Vill du veta hur de flesta i försvarsmakten resonerar? Det finns ett mycket välkänt citat de brukar använda när de skall beskriva sin motivation för sitt arbete.

  ”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.”

  Vi lever inte i en militärdiktatur längre.

 14. Lasse skriver:

  Tore:

  Inte i de länder som har militär.

  Rätt många länder har fått uppleva militärkupper.

  Voltaire visste vad han snackade om, till skillnad från militärer.

 15. Ulla Johansson skriver:

  Björn Nilsson kommenterar: ”Och det handlar alldeles uppenbart om USA/NATO:s förberedelser för krig mot Ryssland. Det är skandal att Sverige är inblandat i detta, synnerligen omdömeslöst.” USA har slagit en ring av fientliga stater kring Ryssland. Från Baltikum till Polen-Ukraina-Georgien-Centralasien. Frågetecken för Sydkorea och Japan. USA arbetar inne i Ryssland med stöd åt vad de kallar ”demokratigrupper”. Som man gjort i Libyen och gör i Syrien. Detta inre undergrävande av en nation kan uppenbarligen effektivt utnyttjas. När landet försvagats kommer det militära angreppet. Rysk militär och rysk underrättelsetjänst är självklart medvetna om hotet. I detta smutsiga spel står Sverige på USA-NATO:s sida. Sannerligen inte riskfritt för vårt lilla land.
  – Och omdömeslöst som Björn Nilsson skriver. Vi borde återgå till neutraliteten. En VERKLIG neutralitet denna gång.
  Ger här länken till en intervju i Global Research med Rick Rozoff som behandlar frågan Ryssland och NATO.
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29612
  Ulla Johansson

 16. H2 skriver:

  Vad jag vet har exempelvis Costa Rica ingen militär och det tycks ju fungera bra, så det borde kunna fungera bra också i Sverige.

  Men du gör mig nyfiken Lasse, vad hittar du information om att svenska militären dödat fler svenska än fiender? vilken tidsperspektiv har du i tankarna?

 17. Lasse skriver:

  H2:

  Costa Rica var ett av länderna jag tänkte på.

  Du kan ta viket tidsperspektiv som helst.
  Karl XII krig tog död på ca 20 generationer svenska 20-åringar ex v. I de historiska krigen dog folk som flugor, de flesta inte i själva kriget utan av de umbäranden de tvingades till av militären.

 18. Tore skriver:

  Lasse:

  Utav de länder som har haft militärkupper, hur många av dessa har haft fred i 200 år och är sedan snart 100 år tillbaka stabila demokratier? Att jämföra olika länders förutsättningar är som att jämföra äpplen och päron.

  Så du drar alla militärer över en kant och stämplar dom som idioter? Eller kanske till och med fascister? Eller nynazister?

  Det är ju lika korkat som att deklarera alla vänsterpartister Stalinbeundrare. Världen är inte svart och vit, den går i gråskalor.

  För övrigt kan jag säga att citatet ofta tillskrivs Voltaire men vad jag kommer ihåg så är inte det ett direkt citat utan en tolkning av hans åsikter som sedan sammanfattats i ett citat av en senare författare.

 19. Tore skriver:

  Ulla:

  Så vad vi har här är alltså en konspiration mot Ryssland med en återkommande övning sedan 2006 som siktar på att destabilisera landet?

  Må jag också påpeka att den arabiskavåren inte började i Libyen eller Syrien. Den har också störtat regeringar i länder där USA hade stort inflytande. Varför skulle NATO vilja förstöra en fungerande regim i exempelvis Egypten?

  Egypten har på det senaste också gått ut och deklarerat att man nu är fiender med Israel igen. Israel är USAs största allierade alla kategorier. Varför vill man öka risken för en allierad?
  Israel var mycket arga över regim ändringen i Egypten.

  Ryssland har en bevisat självdestruktivt oljeberoende ekonomi med en korrupt president, vem hade inte velat demonstrera med en sådan ledare?

  Jag är inte redo att ta fram min foliehatt för dessa teorier du lägger fram, de håller helt enkelt inte. Hittar du konkreta bevis så lyssnar jag gärna.

  Mvh//Tore

 20. Anders skriver:

  [citat]Jaha, vad säger då FN om de länder i mellanamerika som inte har försvar? Afrika? För att skydda en befolkning behövs en poliskår, inte militärer. Militärer är snarare ett hot mot folket. Militärkupper du vet…

  Den svenska militären har genom historien dödat fler svenskar än fiender. Vaddå skydda sin befolkning…[slut citat]

  För att skydda en befolkning från externa hot behövs en militär då polisen inte är skapad eller utbildad för att hantera ett externt hot. Likaså är miltären inte skapad eller tränad för att hantera ett inhemskt hot.

  Att avveckla försvaret helt och hållet är ungefär som att glida in i moment-22 situationen som uppstår om vi helt plötsligt skulle få för oss att avveckla och förstöra ALLA vapen på Jorden: Inga vapen föder konspiratoriskt tänkande -> konstruktion av vapen -> behov av försvar -> alla försvarar sig och vi ”behöver” inga vapen vilket tar oss tillbaka till början.

  Som Tore skriver så skulle det ta oss en obekväm lång tid att bygga upp ett försvar från grunden om så skulle behövas. Detta kan i gemene svenskens öron låta vettigt men då ska man ha i åtanke att det har varit mer eller mindre konstanta krig sen VK2 (som också kan tilläggas, om så behöver påminnas, rasade för bara 70 år sedan). Att tänka ”det är ingen som attackerar oss” är ungefär som att tänka ”det kommer aldrig uppstå några fler krig i Europa”. Vilket är ett ytterst naivt tänkande då vi står inför en tid som mer eller min kommer explicit innehålla en väldigt vanlig motivering till krigsförklaring; brist på naturrerusurser. Här kan även tilläggas att vägen över Arktis är den mest sannolika om krig mellan USA och Ryssland skulle uppstå och det är inte helt osannolikt att Skandinavien skulle kunna bli inblandat på ett eller annat sätt.

  Konsensusen är alltså att bara för att himlen ser blå ut betyder det inte att ett oväder inte är i annalkande. Prepare for the worst, hope for the best.

 21. Ulla Johansson skriver:

  Svar till ”Tore”: ”Du skriver Jag är inte redo att ta fram min foliehatt för dessa teorier du lägger fram, de håller helt enkelt inte. Hittar du konkreta bevis så lyssnar jag gärna.” Du behöver bara titta på en världskarta för att se de länder som omringar Ryssland.
  Närkontakt som Baltikum. Eller på ”missilavstånd” som Polen. Alla fientliga till Ryssland. Alla stödda av USA. Att USA även stöder de
  s.k. demokratigrupperna har USA så vitt jag vet själva stolt erkänt.
  Ulla Johansson

 22. Björn Nilsson skriver:

  Frågan kanske är om de kongoleser (vet någon hur många det var?) som sköts ihjäl av svenskar i början av sextiotalet skall skrivas på Sveriges eller FN:s konto? Annars är väl siffran för dödade svenskar i Sverige fem (Ådalen 31).

  Under tidigare krig, inklusive finska kriget 1808-1809, var väl ”fältsjukan” bland det värsta. Soldater dog i mängder på grund av usel hygien och farsoter i de militära lägren.

 23. Lasse skriver:

  Anders:

  ”Så länge självständiga stater fortsätter att ha vapen och vapenhemligheter är nya världskrig oundvikliga.”

  Einstein

 24. Kerstin skriver:

  Tore:
  Inte ens amerikanerna själva förnekar att de har sådana grupper i andra länder som, som, som det heter, ska verka för demokrati, dvs för att USA får obegränsat inflytande i alla länder och amerikanska företag ska kunna roffa åt sig all världens naturresurser. För det syftet kan man börjar med att destabilisera länder som man vill tillsätta nickedockor i. Se ex:
  http://www.ned.org/
  som är hemsidan, sen kan man gå vidare till till ex. Ryssland för att se vilka aktivistgrupper man har och betalar där:
  http://www.ned.org/where-we-work/eurasia/russia
  Förra gången jag räknade fick jag ihop det till totalt 52 grupper i Ryssland som betalas av bl.a. amerikanska kongressen. Bl.a. Golos, som vi hörde talas om i anslutning till protester om valfusk i Ryssland.

  De här organisationerna kallas NGO:s (non governmental organisations) och är alltså bekostade, inte av USA:s regering men väl av Kongressen. Även mängder av det som kallas ”Human Rights-organisationer” bekostas alltså av USA. Just nu sitter det en person som kallar sig så i London och rapporterar intensvit från den syriska oppositionen. När det började i Libyen fanns plötsligt en sådan organisation också där, som delvis bestod av medlemmar i NTC, och som i efterhand har erkänt att de uppgifter man spred över världen om att Ghadafi bombade sin befolkning, delade ut viagra till sina soldater mm inte var verifierade utan ”baserade sig på hörsägen”. Senare har det belagts att alltihop detta var lögn. Men det dög för att få hela Västvärlden att ställa upp på förstörelse av Libyen och dödandet av mängder av människor.

  Så Tore, dra av dig din foliehatt.

 25.  
Lämna ett svar

Please copy the string 1uCj2Y to the field below: