Vad har de här presidenterna gemensamt? Jo, de är folkvalda och de har inte slips.

Idag ställer ordföranden för Centrum mot rasism, Mariam Osman Sherifay en fråga i SvD om varför EU:s nuvarande ordförande och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är så tyst.

Frågan har sin grund i det förfärliga dåd då en högerextremist högg en muslimsk kvinna, dessutom gravid, till döds i en rättssal i Dresden. Frågan är berättigad, varför säger inte Reinfeldt något om saken?

Tja, jag tror svaret är rätt enkelt. Högerkrafterna utmålar alltid främmande människor, speciellt såna som tror på andra religioner än kristendomen, som farliga och som ska bekämpas med alla medel. Fast de inser att de inte kan säga det rätt ut, alltså håller de hellre tyst när de borde tala och ta avstånd.

Det finns också en annan fråga som Fredrik Reinfeldt borde ta upp både som statsminister och EU-ordförande. Nämligen frågan om militärkuppen i Honduras.

När vår ständigt frånvarande utrikesminister Bildt inte vågar ställa sig upp och försvara de demokratiska framstegen i Latinamerika borde i alla fall statsministern göra det.

Nu är nog svaret på frågan om tystnaden i fallet Honduras rätt lätt att räkna ut ändå. Vår regering gillar helt enkelt att demokratin blev åsidosatt genom militärkuppen.

Risken att ytterligare ett folk skulle få chansen att genom demokratiskt val få rösta fram en vänsterpolitik faller helt enkelt inte Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt på läppen.

För högern gäller att de tycker om demokrati så länge folk röstar för högerpolitik. Röstar de fram vänsterpolitik är däremot demokrati inte mycket att hänga i julgranen.

Därför är den svenska regeringen så tyst om högerns militärkupp i Honduras!

SvD, 1, DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

14 Svar på “Tystnaden är självklar”
 1. markus skriver:

  Att statsministerna ska kommentera varje mord som sker i Europa är väl inte rimligt? En judisk man mördades efter att ha torterats i tre veckor av några muslimer i Frankrike, inte heller detta kommenterades.

 2. ”Högerkrafterna utmålar alltid främmande människor, speciellt såna som tror på andra religioner än kristendomen, som farliga och som ska bekämpas med alla medel…”

  Ursäkta ordvalet men vilket djävla dravvel! Vilken statsminister var det som tog upp frågan om social turism när gränserna skulle öppnas för arbetskraft? Från vilket parti hämtar SD de flesta av sina väljare, desillusionerade socialdemokrater! Det går inte att lägga in någon höger-vänsterskala i arbetet mot rasism. Alla demokratiska krafter, från moderater till vänsterpartister (i den mån de är demokrater…) måste samverka för människan rätt att vara sig själv, tro på den man osv.

  Mordet i Dresden var tragiskt, men tror du att statsministern hade suttit tyst om det hade hänt i Sverige? Knappast- att sedan den fd sosse-riksdagskvinna Sherifay tar chansen att slå lågt är ingen överraskning.

 3. Lasse skriver:

  markus:

  Varför inte? Speciellt om det har rasistiska förtecken. Då är det mer än rimligt.

 4. Lasse skriver:

  Fredrik:

  Du borde kanske läsa litet historia?
  Rasism borde alltid kommenteras av dem som har möjligheten att styra opinionen i rätt riktning. Frågan kvarstår dock om varför inte den svenska regeringen, dess utrikes- eller statsminister inte med kraft fördömer militärkuppen i Honduras. Är inte de som styr i Sverige demokrater?

 5. Sanjassi skriver:

  Äh, sluta! Statsministern ska väl inte behöva kommentera alla mord som sker i världen, oavsett vad motiven är?

  Centrum mot rasism har en olycklig tendens att gå ut med dumheter. Upp till storms mot glassen ‘Nogger black’, kvarteret ‘negern’ och tydligen nu också att statsministern inte går ut med stora pressuppbådet om allting som händer ute i världen.

 6. Lasse skriver:

  Sanjassi:

  Nu handlaar det ju inte så mycket om just det specifika rasistmordet i Dresten, men han borde ta upp saken utifrån det ökande rasismen och det tillhörande våldet.
  Det slår mig också att ingen av de som kommenterat så här långt tar upp frågan om vad Sveriges regering tycker om militärkuppen i Honduras.
  Alla demokrater borde ta avstånd från det som skedde i Honduras. Även de högerpolitiker som säger sig stå för demokrati. Men det är väl att hoppas på för mycket.

 7. Von Lilliehöök skriver:

  Ställer mig samma fråga som Markus, varför skulle statsministern kommentera varje mord som sker i Tyskland???
  Varför kan folk inte se skillnad på rasism och underbyggd kritik av en religion som inte hymlar med sina brott mot mänskligheten. Hade Islam varit en idiologi istället för religion hade de konstant blivit kallade nazist jävlar och liknande.
  Islam är en religion för Självmordsbombare, kvinnomisshandlare, och pedofiler.
  Har alltid sett mig som socialliberal, men dagens vänster är ett pack dumma jävla idioter som har stoppat upp huvudet i arslet.
  Vänstern jobbar hårt mot traffcing och gör ett bra jobb, men varför i helvete gör vänstern inget för de flickorna som blir bortgifta.
  En stor del av dessa flickor är väldigt unga och blir bortgifta till pedofiler och våldtäktsmän, så varför tystnaden????????

 8. Lasse skriver:

  Von Lilliehöök:

  Tack för din insiktsfulla kommentar, den säger en hel del.

 9. Studerande skriver:

  Ett stereotypt vänsterinlägg, alltid lika underhållande och förutsägbart. Den svenska ”högern” är odemokratisk, cynisk osv. Noll verklighetsförankring.

  Jag hoppas innerligt att Sydamerika kommer att ta ett språng ur fattigdomen men den långa raden av vänsterregeringar riskerar att bli ett hinder eller fördröja detta. Länderna där nere behöver fria marknader för att utvecklas, men framför allt behöver man bli av med det som förstört så otroligt mycket rikedom och välstånd: den omfattande statliga korruptionen. Jag önskar dem all lycka med att bekämpa detta, det kommer inte att bli lätt. Korruption är som cancer, det är förbaskat svårt att bli av med den när den rotat sig. En bra början är ökad transparens inom den offentliga sektorn.

  Mordet i Tyskland är väldigt tragiskt men knappast ett regeringsärende.

 10. Fanta skriver:

  Manuel Zelaya som valdes 2005 till landets president, blev influerat av sina radikala grannar och försökte förlänga sitt mandat i strid mot landets konstitution.
  Både Högsta Domstolen och Parlamentet (inkl Zelay:s eget parti) var emot och med hjälp av militären forsvarade Honduras demokrati.
  De som kallar det för en militärkupp har viss politisk inriktning, eller hur Lasse?

 11. Lasse skriver:

  Fanta:

  Du har tydligen inte så mycket koll på verklligheten. Det handlade om en folkomröstning huruvida man skulle ändra konstitutionen, alltså demokrati.
  Tja, större delen av världens ledare har kallat det en militärkupp. Oavsett politisk inriktning.
  Du borde lära dig vad en militärkupp är för något!

 12. Daniel skriver:

  Det är intressant. Militärkuppen i Honduras handlar om två saker. Dels att han försökte få till en folkomröstning där försöket att få till en folkomröstning stred mot grundlagen. Till skillnad från t.ex. Sverige så får man inte ha folkomröstningar hur som helst i Honduras. Sedan får dom bara välja presidenten under en mandatperiod. OM det hade varit så i Sverige, vem hade ni velat se som Statsminister under borgerlig flagg nu när Reinfeldt redan skulle förbruka sin enda mandatperiod. Killen vill sitta två eller flera, men i Sverige så får ju dels regeringschefen sitta på livstid om folket vill, och våran statschef sitter redan på livstid för han är född till statschef.
  Att militären gör en militärkupp är ganska logiskt. Dom är rädda att han skulle kunna få rätt och driva en folkomröstning där han får sitta en mandatperiod till.

  Sedan är högern alltid odemokratisk när dom får välja. Högern har alltid stött militärkupper mot folkvalda. Det är först dom senaste åren dom inte vågar uttrycka lika starka åsikter längre.

 13. Daniel skriver:

  @Fredrik A.

  Förresten är det alltid roligt att borgare ser s och v som samma parti av någon anledning. Det är som att vi skulle kunna på grund av allt samarbete och alla hopp mellan sd och m som att dom vore samma parti. Senaste kända fallet är den så kallade rasistjuristen som arbetade för migrationsverket och hade sin verksamhet i Lund. Han sitter i kommunfullmäktige och blev invald som moderat.

  V kritiserade Göran Persson för hans snack om social turism, men det kanske är lätt att glömma.

 14. H2 skriver:

  Mariam har alldeles rätt i sitt uttalande, statsministern och tillika EU’s ordförande måste föregå med gott exempel och protestera mot rasismen i Europa.
  Det är bara beklagligt är bara beklagligt att hon drar växlar på mordet av Marwa el-Sherbini.

  När det gäller det mordet borde Stanislaw Tillich, Ministerpresidenten för Freistadt Sachsen ha uttalat sig snabbare. Inte Merkel och inte Reinfeldt. Tillich tillhör själv en sorbisk minoritet och borde ha insett vilken sprängkraft just detta mord har.

  Faktumet att förövaren anges som rysktysk i Tyskland, är inget som mig veterligen något svenskt media har reagerat på. Enligt tysk lag betraktas alla som som tysk medborgare om vederbörande kan visa tyskt ursprung. Oavsett om det är x generationer bakåt.. Konsekvensen av detta är att en person som bott i generationer utanför landet kan flytta in till Tyskland som tysk medborgare.
  Gemene tysk ser inte dessa som tyskar, utan som ryssar ”som utnyttjar välfärden” i landet. Känt rasistiskt argument.

  Därmed så har mordet i den Sachiska rättsalen en till dimension. Mordet på Marwa riskerar att bli dubbelt rasistiskt. Offret var egyptisk muslim och förövaren en ”rysstysk”. Ett uttalande från varje myndighet i frågan måste vägas på guldvåg för att inte flytta rasismen från muslimer till de många invandrade rysstyskarna.

 15.  
Lämna ett svar

Please copy the string 8FMI4N to the field below: