Expressenjournalisten Ulf Nilsson har i sin senaste krönika i tidningen använt Hitler som exempel på varför Iran anses farligt. Det borde han inte gjort.

Ulf Nilssons kunskaper om vad Hitler ställde till med har en del övrigt att önska. Karln påstår nämligen att ”De sex miljoner lik som Hitler fixade spelar fortfarande (enligt min mening lyckligtvis) en tung, politisk roll.”

Karln påstår alltså i en av Sveriges största tidningar att Hitlers politik resulterade i sex miljoner lik. Ulf Nilsson beskrivning av vad Hitler ställde till med är en underdrift av rang.

Det handlade inte om sex miljoner lik, det handlade om 50 miljoner, varav 27 miljoner ryssar.

Vad än Iran kan tänkas ställa till med så inte kommer de att lyckas ta död på lika många människor som Hitler, och det alldeles oavsett om de har kärnvapen eller inte.

Nu går utbildningsministern ut med ett utspel där det heter att alla elever ska läsa historia. Det är ett bra initiativ, under förutsättning att Expressens och Ulf Nilssons historieförfalskning tas upp till belysning.

Samtidigt har man dragit in resurser till vuxenundervisningen, det är olyckligt. Det är Ulf Nilsson ett levande exempel på.

Om man, som Ulf Nilsson tror att Hitler ”fixade sex miljoner lik” så har man definitivt ett behov av litet vuxenundervisning.

Jag undrar hur Ulf Nilsson ställer sig till det faktum att de enda som bekämpade Hitler och nazisterna var kommunisterna? Antagligen är det en sanning som Ulf Nilsson inte vill höra talas om.

Sätt Ulf Nilsson i skolbänken så han kan få litet bildning!

Läs Ulf Nilsson dravel i Expressen.

Uppdatering: Det är ju synd om folk, och väljare, tror att förslaget om historieundervisning kommer från den nye folkpartistiske utbildningsministern. Ja, okey då, det gör det just nu, men ursprungligen kom förslaget från Vänsterpartiet. Läs mer om detta på Kalle Larssons blogg.

Läs om den nya historiesatsningen i skolan i DN och SvD.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

29 Svar på “Ulf Nilsson behöver utbildning”
 1. Jinge skriver:

  Nu har jag gjort reklam i Expressens kommentarsfält.

 2. christoffer skriver:

  och sex miljoner kan inte alls vara med hänsyftning till det ganska allmänt vedertangna antalet judar som dog i förintelsen ?

  Nej du vet ju bäst vad Ulf Nillson menar då han skriver. Och vet dessutom att han använder den siffran för att han är så dålig på historia att han inte vet totala antalet döda i andra världskriget.

  tur att vi har dig den allvetande som kan rätta hela världen och få inn oss på den rätta vägen, o ledare.

  (ja det var sarkasm)

  PS du borde läsa på din historia en aning innan du påstår ”det faktum att de enda som bekämpade Hitler och nazisterna var kommunisterna?” sist jag kollade var varken polska eller franska motståndsrörelserna kommunistiska (däremot så utrotade kommunisterna glatt polska motståndsrörelserna efter att man ockuperat polen) ej heller Egnland, Usa, Danmark, Norge (osv)

 3. Lasse skriver:

  christoffer:

  Kolla igen. Det är ingen tillfällighet att det var kommunisterna som blev de första offren för Hitlers politik.

 4. christoffer skriver:

  Oavsett vilka som blev eller inte blev offer för Hitlers politik så är ditt påstående felaktigt.
  Och för en person som sitter och på lösa grunder klagar på andras Kunskaper i historia,så borde du vara noggrannare med dina egna påståenden.

 5. Tobias skriver:

  Hej!

  Härligt med en sjöman till, om än en ”föredetting”!! Var du också styrman?
  När man går utbildningen och ska få sitt farligtgodscertifikat tror jag man ofta målar upp skräckscenarion… Medan man får hör om hur t ex marinen gör tvärtemot och snuddpå har dynamiten i hytten… *L*
  Men säkerligen kommer det en och annan sjömanshistoria på min blogg framöver! Ska ut på praktik i januari, så då kommer det garanterat en och annan om inte förr.

  Jovisst är det svårt att avliva ett djur!! De blir ju verkligen en del av familjen. Mina katter äter med mig, sover med mig i min säng och sitter med i soffan framför TV:n på kvällarna. Så de skulle vara svåra att skilja sig ifrån!!

  Tobias

 6. Mr Brown skriver:

  Framför allt borde man sätta hr nilsson i skolbänken för att hyfsa till språket: att Hitler ”fixade” 6 miljoner lik låter som om han hade lyckats ”få fram” sex miljoner lik till nån kund som beställt dom, inte att han själv hade tagit kål på dom.

 7. Björn Nilsson skriver:

  Jag har för mig att siffran 15 miljoner nämnts någonstans i samband med förintelse- och koncentrationsläger. Wikipediafolket skriver 11 miljoner i det sammanhanget. 6 miljoner är förmodligen en viss avrundning uppåt, men i runda tal skulle (om man tar Wikipedias siffra) hälften av de som omkom i Tysklands planerade förintelse vara judar. Men väldigt många offer var polacker, och när Hitler talade om Polen strax innan kriget bröt ut nämnde han inte judar utan utrotning av folk som talade polska och var av polsk härstamning (Obersalzburgtalet).

  Till det bör tilläggas att den polska regimen 1938 inte var mer antinazistisk än att den hjälpte till att stycka Tjeckoslovakien. Att kommunisterna hade en viktig del både i förkrigsmotståndet och motståndskampen under kriget är svårt att förneka om man håller sig till fakta.

  Att dra in USA i resonemanget (som måste ha en tysk krigsförklaring för att bli aktivt i det europeiska kriget) är underligt. Att dra in Danmark är på gränsen till skrattretande. Danmark var så lugnt under en stor del av kriget att landet riskerade att betraktas som fiende av de allierade. Men de danska kommunisterna var med i motståndsrörelsen, likviderade förrädare, ordnade sabotage och annat. England var nog mest intresserat av krig mellan Tyskland och Sovjet, och engelsmännens uppträdande 1938-1939 var inte direkt supersmart. Eller skamligt kan man nog säga, om man tycker att kampen mot nazismen var viktigare än allt annat. De sålde ut allt för att få tyskarna att marschera österut. Men ”der schöne Adolf” hade andra planer och höll på att knäcka engelsmännen 1940.

 8. Gunilla Thelander skriver:

  Helt rätt!
  Gunilla

 9. Hans Engnell skriver:

  ”Det är ingen tillfällighet att det var kommunisterna som blev de första offren för Hitlers politik.”

  Vad har det med saken att göra? Hitler utrotade alla oliktänkande, inte bara kommunister. Dessa eviga försök att hjälteförklara kommunisterna i allmänhet (och Röda armén i synnerhet), är äcklande. Ja, Sovjetunionen led oerhörda förluster under kriget. Ja, Sovjetunionen bidrog mycket starkt till att besegra Nazityskland (det bör nämnas att det stora antalet döda sovjetmedborgare hade lika mycket med Stalins fullkomligt hänsynslösa inställning till människoliv att göra som Hitlers dito). Gör inte kommunisterna och Sovjetunionen till några slags hjältar för det. Sovjetunionen befriade Auschwitz men skickade många fångar direkt till Gulag. De befriade Baltikum från tyskarna och ockuperade sedan samma territorium själva. Den verkliga befrielsen kom 1991 för stora delar av Europa, inte 1945. Först då var Europa befriat från tyranni, befriat från både nazism och kommunism.

 10. Lasse skriver:

  Hans Engnell:

  Du är ett levande bevis på att vuxenundervisningen (för du är väl vuxen?) behövs och inte minst historieundervisningen.

 11. Erik Hellsborn skriver:

  Jag ser inga sakfel i Hans Engnells kommentar. Vad är det du syftar på, Lasse?

 12. Björn Nilsson skriver:

  Det finns en del veteraner kvar i livet av de människor som slog tillbaka tyskarna vid Leningrad och Moskva i december 1941 och som därmed gjorde klart för världen att den hittills oövervinnerliga tyska krigsmaskinen gick att få stopp på. Skall vi säga till dem: ”Äh, Stalin var så elak så ni var allt inga hjältar”? Jo mors, det blir nog uppskattat!

 13. Jönåker skriver:

  Alla vet väl att kommunisterna har sin egen ”historia”

 14. Lasse skriver:

  Jönåker:

  Jo, kommunisterna var de enda som insåg vad som skulle hända om nazismen och Hitler kom till makten. Hade de tyska väljarna lyssnat på kommunisterna på 20- och början av 30-talet hade andra världskriget kunnat undvikas. Det hade i så fall sparat livet på ca 50 miljoner människor.

  Sedan tillkommer att det var kommunisterna som befriade Europa från den nazistiska terrorn. Men det vill du nog inte lära dig mer om så jag slutar här. Fast om du vill veta mer så kolla här:

  http://fotolasse.se/?s=andra+v%E4rldskriget&x=30&y=10

  Bläddra neråt så kommer du till ett antal relevanta inlägg.

 15. Erik Hellsborn skriver:

  Vilket kvalificerat skitsnack! Kommunisterna har inte befriat någonting, dom har bara ersatt ett förtryck med ett annat.
  Vad som skulle hänt om kommunisterna kommit till makten istället för nazisterna kan vi bara gussa, men det skulle knappast blivit bättre.
  Ett troligt scenario är att det skulle bli krig ändå. Kommunismen är ju en imperielistisk ideologi med världskommunismen som mål. Sannolikt skulle en allians mellan Tyskland och Sovjet först lagt under sig Europa och Asien för att sedan angripa USA. I dessa krig skulle det antagligen dö minst lika många som i ww2. Sedan tillkommer alla de oliktänkande som skulle mördas i kommunisternas tyska gulag.

  Så nej, kommunismen är inte i något avseende bättre än nazismen. Och om någon påstår något annat, så är det nog han som behöver bättra på sina historiekunskaper.

 16. Lasse skriver:

  Erik Hellsborn:

  Jag ser att din E-mailadress ligger hos Sverigedemokraterna, det säger det mesta!

 17. christoffer skriver:

  @björn nilsson du borde läsa på om den polska motståndsrörelsen och Exilpolackerna som slogs mot tyskland. (Polen förlorade 18% av sin befolkning i WWII, mer än något annat land.) Den komunistledda motståndsrörelsen i polen var väldigt liten i jämförelse
  Sen kan du fundera på Katynmassakern och Warszawaupproret innan du pratar väl om komunisterna i WWII.

  ang danmark så var det inte komunisterna som var den stora motståndsrörelsen det var ”Holger danske” och ”Borgerlige partisaner” BOPA började som komunistisk motståndsrörelse och var då väldigt litet det var först då de accepterade ickekomunister och ändrade namn som de växte till sig.

  @Lasse
  dina påståenden om att komunisterna befriade europa från den nazistiska terrorn är ärligt talat skratretande. Sovietunionen under Stalin var en del av alliansen som stoppade tyskland men de hadde alldrik klarat det själv. utan polen,england,frankrike,usa (osv osv) hadde sovietunionen inte vunnit.
  Desutom så befriade inte sovietunionen ett enda land. de bytte ut en nazistisk ockupation till en komunistisk ockupation.

  Ett litet enkelt exempel. Då muren föll så åkte jag till berlin och besökte bland annat Sachsenhausen, guiden där berättade att det dog FLER personer i det lägret EFTER WWII än under WWII. så vilka var det som befriade ?

  Desutom så fans det många andra som protesterade mot hitler under hela tiden. bland annat liberalerna (de tyska komunisterna hade ju fått order från stalin att SPD var huvudfienden och man motarbetade inte hitler fullt ut.)

  Så den som förfalskar historia här är snarare nu lass.

 18. christoffer skriver:

  @ lasse Pröva att bemöta argument istället för att komma med personangrepp.

 19. Lasse skriver:

  christoffer:

  Varje historiker värd namnet menar att det var Sovjet, och Sovjet ensamt, som vann WW2. När invasionen i Normadie skedde var Tyskland redan slaget. Det var bara en tidsfråga innan de skulle tvingats ge upp helt.
  Du borde nog läsa litet historia.

 20. Jönåker skriver:

  Lasse Lasse Lasse….

  1. Har du helt missat att ryssarna led akut brist på vapen och ammunition, inte ens på sin egen bakggård klarade ryssen på egen hand att slå tyskarna utan lend-lease avtal. Det du syftar på må vara att de trycke tillbaka fronten till Berlin men du glömmer att en stor del av tyska resurser var uppbundna i Atlanten och i Norge i norr till Nordafrika i söder. Stalin var livrädd för att Hitler skulle lyckas teckna sepparatfred med väst. Hade det lyckats så hade utgången varit en annan.

  2. Du kanske har glömt att det även förekom stridigheter i Stilla havet :)

 21. Sandbuzz skriver:

  Say det till Canada’s ca. 1,000,000 soldater som krigade mot Nazisterna September 1939 till krigsslutet 1945. Säg det framför allt till söner och döttrar till de ca. 100,000 Canadensare som stupade. Canada’s trupper landsattes i Dieppe långt före invasionen i Normandie…Say det till Canadensiska och Brits som kämpade i slaget om Britian mot luftvaffe i det tidigare steget av WW2 ca. 1940, 1941…Say det till Canadensarna som befriade Holland från nazism och slängde ut Tyskarna.

  Sovjet ensamt kunde inte vinna utan leveranser av vapen mm. från USA och Canada från Halifax, Nova Scotia, Canada…

 22. Lasse skriver:

  Jönåker och Sandbuzz:

  Det är noggrann omhuldad myt att ryssarna var beroende av vapen från de allierade. Den är dock inte sann.

  Dessutom var övervägande delen av det material som ryssarna fick mest inte vapen, utan typ lok, jeepar osv. Dessutom kom inte dessa leveranser igång i någon skala att tala om förrän slaget om Atlanten var vunnet, vilket var efter vändningen vid slaget om Stalingrad. Resten av kriget var mest en expeditionsfråga. Historikerna räknar med att kriget förkortades med någon eller några månader på grund av dessa leveranser.

  100.000 canadensare dödades, jag har inte full koll på siffran vad gäller Canada, men det låter troligt.

  USA och England förlorade ca 400 000 var i dödade. Ryssarna förlorade 27 miljoner. Canada,och USA hade inga skador alls i moderlandet. England bombades i begränsad omfattning i London och framförallt Coventry. I Ryssland utplånades 15 större städer och 1710 mindre och medelstora städer.

  Tyskarna förde ett utrotningskrig mot Ryssland.

  Det mest kända flygplanet under andra världskriget, och inte minst det mest omskrivna efter, är Spitfire. Även Hurricane och Mustang är kända från kriget. Mindre känt är att det flygplan som besegrade flest tyska flygplan är det ryska Yak-9, det var det som knäckte Luftwaffe.

  Men, va fan, propaganda fungerar. Det är ni levande exempel på. Det är pinsamt, men tyvärr sant!

 23. Jönåker skriver:

  Hur vet du att det inte är du själv som är propagandans förmedlare, bara en stilla undran…

 24. Lasse skriver:

  Jönåker:

  Det kan du lätt konstatera genom att kolla upp de fakta jag lämnat. Exempelvis kan du försöka redovisa de vapenleveranser Ryssland fick från väst. Vapenslag och mängder.

  Fundera sedan ett ögonblick på vilken stridsvagn som besegrade ryssarna, kan den ha hetat T-34? Var tillverkades den? Och av vilka?

 25. Sandbuzz skriver:

  Lasse, kommunisterna slogs också mot Tyskarna i Nordafrika, Sicilien, Italien, Grekland, eller?

  Tyskarna hade ca. 150 divisioner (enlig ett dokumentärt jag såg på History Channel) i västra Europa när invasionen av Normandie började, det tyder inte på att de redan var besegrade. Vem är de riktiga historikerna du nämner, Svenskar eller är de Ryssar? Det kan inte tänkas att det är du som förmedlar propaganda?

  Det råder ingen tvekan om att Ryssarna fick ta emot det svåraste angreppet från nazisterna och att de förlorade mest i antalet döda i både civila som miltär. En av anledningarna var att den Rysska militärledningen ansåg att soldater var expandable. d.v.s. det var inte så noga med antalet egna döda…Ryssarna hade en motsatt syn på människoliv som de allierade i väst hade…

  Sveriges roll i WW2 var patetisk. Talar dina historiker om att Canada’s militär attache i Stockholm, tillika spion on behalf of Canada and UK vid namn Stephenson under kodnamn ”Intrepid” ville bomba svenska hamnar och fabriker för att förhindra leveranser av kullager och stål till nazisterna? Som han uttryckte det till Churchill: ”Deliveries of war materials from Sweden to the nazis is aiding in killing Brits and Canadians.”

  Churchill ville inte öppna en ny front, så han avslog. Canada’s militär ville bomba, men de var under British kommand under kriget…

  The Dieppe raid utfördes av mer än 6,000 Canadensiska trupper mot Dieppe Frankrike med UK Naval support i Augusti 1942, och blev en slakt av 3,623 (stupade, skadade eller tillfångatagna) Canadensare från de redan ”besegrade” nazisterna…Dieppe var ett test av Tyskarnas förmåga att motstå en invasion, en lärdom som senare användes i Operationen Overlord…

  Canada’s trupper medverkade i Nordafrika, Sicilien, Italien, Frankrike, Holland, Belgium, men alltid under Brttiskt eller Amerikansk kommand, så det är lätt att ”glömma” dess insats…

  The Devils Brigade bestod av 50/50 Canadensare och Amerikanare, men det finns endast en Hollywood film (av alla filmer som handlar om Devils brigade) som nämner detta faktum…

  Canada’s insatser under WW2 nämns inte av de flesta historiker, då Amerikaner, Britter och Ryssar har varit de mest skrytsamma…

  Rysska vinnare skriver sin historia, Amerikanska, Canadensiska och Brittiska vinnare skriver sin historia, och sanningen ligger nog någonstans i mellan de båda historiebeskrivningarna…

 26. Lasse skriver:

  Sandbuzz:

  Vad jag vet är det ingen som förringar Canadas insats i WW2, vilket man kan få intrycket av när man läser dina kommentarer. Däremot har du fel om truppförhållandena vid tiden för Normandie.

  70 procent av den tyska armén krossades i öst, av Ryssarna!

  När invasionen i Normandie skedde hade tyskarna 228 divisioner i öst som samtliga slogs mot ryssarna. I väst hade man 58 divisioner och av dessa kunde endast 15 sättas in i kampen om Normandie. Det handlar alltså om 15 kontra 228. Vilket säger en del om vilka som spöade nazisterna. Lita inte på History Channel, den ingår i västs propagandaapparat.

  Att Ryssarna skulle slösa med människoliv i onödan på grund av avsaknad ar respekt för människoliv har jag hört förut, att det skulle vara sant har dock aldrig kunnat visas av någon seriös historiker.

  Att Sveriges roll under 30- och 40-talen är patetisk håller jag med om. Sveriges agerande gentemot nazityskland är inget annat än en stor skandal. Bland annat lät vi 2 600 000 fullt beväpnade soldater transiteras genom Sverige för att nå fronten i öst. För detta har vi inte ens straffats av ryssarna, vilket egentligen skulle varit helt naturligt. Hade vi tillåtit samma sak mot USA hade Sverige varit bombat till aska vid det här laget.

  Den svenska exporten av järnmalm till Tyskland borde ha stoppats på ett tidigt stadium. Den kände amerikanske historikern Barbara Tuchman anser att första världskriget förlängdes med två år och andra med ett år på grund av den svenska malmexporten till Tyskland under respektive krig. Sveriges samvete är alltså långt ifrån rent. Om detta får vi knapapast lära oss någonting. Jämför med hur det låter i judefrågan. Sverige, tillsammans med Schweiz, krävde att Tyskarna skulle införa ett stort ”J” i judars pass så att vi lättare kunde avvisa judiska flyktingar tillbaka till nazisterna. Om detta får vi knappast lära någonting, däremot får vi läsa spaltkilometer om Raul Wallenbergs insatser, som kom när det redan var försent. Sånt kallas propaganda eftersom det inte sätts in i sitt sammanhang.

  England anser att det största slaget de medverkade vid under WW” var slaget vid Alamein, Ryssarna utförde hundratals lika stora slag under hela kriget. Huruvida kommunister medverkade i stor skala i de länder du nämner är jag inte kunnig om i dagsläget med ett undantag – Italien. Där var det många kommunister som bekämpade facisterna. Jag har för mig att det även var många kommunister i Grekland, men jag är litet osäker där.

  Det var Ryssarna, och Ryssarna ensamma, som besegrade den tyska ondskan. Jämförelsevis var västvärldens insatser av noll och intet värde. När de väl kom var kriget i princip redan vunnet. Vilket givetvis inte förringar de marginella insatser som ändå gjordes på av västvärlden.

  När det gäller respekt för människovärdet så behöver vi bara lära om USA:s atombomber. De fälldes fjorton dagar efter att Japan erbjudit USA kapitulation. Det vet vi nu när historiker har kommit åt nyligen öppnade arkiv. Det är dessutom bekräftat av USA. Det otäcka är alltså att USA fällde sina atombomber utan att det behövdes för krigsinsatsen, man gjorde det i experimentsyfte. Och så agerar inte någon som har respekt för människoliv. Jämför förresten med dagens Irak.

  Att väst vägrade öppna den västra fronten så länge som man gjorde tyder på ett större människoförakt än vad ryssarna ofta beskylls för. Man ansåg helt enkelt att ryssar inget var värda. Det är den stora skandalen – inte tvärt om, som du påstår!

 27. Peps skriver:

  Allvarligt talat Lasse, du är verkligen ute och cyklar! Precis som nynazisterna har en egen historieuppfattning har du din! Och den stämmer INTE överens med vad ”Varje historiker värd namnet menar…”

  Riktigt skrämmande!

 28. Garlic skriver:

  Intressant video om vad f.d. vapeninspektören Scott Ritter säger om Irans påstådda kärnvapenframställning!

  http://investigate911.se/Scott_Ritter_on_Iranian_Nuclear_Program.html

 29.  
Lämna ett svar

Please copy the string qJo4Jf to the field below: