Det är skillnad på krigsbrott och krigsbrott. Vissa kan mörda utan urskiljning och ändå inte anses ha utfört något krigsbrott, medan andra kan bli misstänkta på mycket svaga indicier.

Har ens politiska uppfattning någon betydelse när, eller om, man blir misstänkt för krigsbrott? Ja, troligen är den politiska hemvisten synnerligen viktig när det gäller frågan om man ska bli misstänkt för krigsbrott eller inte.

På webben får man läsa om en ”skånepolitiker” som är gripen, misstänkt för krigsbrott. I pappersupplagan står det redan i rubriken att det handlar om en V-politiker.

Det hela handlar om att en person dödats i en gränskontroll på Balkan för tio år sedan när en bil inte stannade och ett antal soldater då besköt dess däck för att få den att stanna, enligt den misstänktes danske advokat.

Den händelsen på balkan för 10 år sedan resulterar tydligen att mannen, som numera är aktiv som vänsterpartist och sitter som

nämndeman i en tingsrätt nu själv sitter bakomlås och bom i Danmark i väntan på vad som ska hända med honom.

Släpper man däremot bomber på oskyldiga civila i Irak eller Afghanistan eller andra mer eller mindre suspekta länder där även vi svenskar deltar i olagliga krig, ja då är det inte tal om att bli misstänkt för krigsbrott.

Inte heller om man tillhör moderata samlingspartiet och råkar ha jobb som svensk utrikesminister och utreds för sin eventuella roll i folkmord i jakten på olja i ännu mer suspekta länder. Då går man fortfarande fri.

Finns risken att bli betraktad som skyldig till krigsbrott gäller det att ha rätt politisk uppfattning. Då behöver man inte oroa sig för att bli gripen. En annan lösning för att slippa beskyllas för krigsbrott är att vara Israelisk politiker.

Själv är jag av den gammalmodiga uppfattningen att alla som begår krigsbrott ska gripas och ställas inför rätta, alldeles oavsett politiskt uppfattning.
Men det är nog gammalmodigt!

AB, 1, DN, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, Exp, 1, Dagen, Jinge, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Svar på “Uppfattningen är avgörande”
 1. Kerstin skriver:

  Väldigt gammalmodigt faktiskt. Du vet väl att det är nya tider nu, ja och ny ekonomi!

 2. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Jag inser det. Det som tidigare kallades krigsbrott gäller numera bara för vissa.

 3. Galgresaren skriver:

  Nog har du fel. För det hände 1991 och då blir det 20 år sen, inte 10 som du skriver.
  Att klassa händelsen som krigsbrott verkar vara lite att ta i.
  Svenska poliser skulle inte straffas i en liknande situation.

 4. Lasse skriver:

  Galgresaren:

  Du har säkert rätt.

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string Q56ZcE to the field below: