Kan vi räkna med ökad övervakning av folket efter dådet på Drottninggatan i Stockholm? Ja, lyssnar man på olika förståsigpåare i massmedia så torde övervakningen öka rejält.

Kommer ökad övervakning vara detsamma som ökad säkerhet? Visserligen kan nog känslan hos gemene man bli att med ökad övervakning, exempelvis med fler övervakningskameror på fler och fler platser både i det offentliga rummet och i det privata så ökar säkerheten.

Men är det detsamma som att säkerheten de facto ökar.

Nja, England har ju EU-rekord i kameraövervakning sägs det. Frågan är om men ens är privat på toaletten i England där i princip varje fläck där människor kan röra sig är kameraövervakad. Ändå inträffar där terrordåd.

Vad har övervakning för nytta om den som tänker utföra ett terrordåd i form av en självmordsbomb? Förmodligen ingen alls. En självmordsbombare har ju den fördelen att han eller hon kan strunta i allt. Utom möjligtvis böner till en påhittad Gud.

Visserligen kan ökad övervakning i bästa fall hitta en skyldig efter att terrordådet skett. Det kan vara en tröst för de icke drabbade men det är till ingen hjälp för de direkta offren.

Är då ökad övervakning av folket onödigt? Nja, övervakning som folk är medvetna om kan säkert minska all möjlig brottslighet. Exempelvis har ju olaglig fortkörning minskat på de vägar där hastighetskameror övervakar att bilisterna håller sig under fartgränsen.


Kameraövervakad terrorist i huvudstaden.

Nu bör man naturligtvis fråga sig om ökad allmän övervakning av folket innebär mer eller mindre frihet?

Många menar att ökad övervakning genom kamera- telefon- internet – och i sociala medier innebär minskad personlig frihet medan andra tycker att litet frihet får man offra för att känna ökad personlig säkerhet, även om den är en chimär.

En sak ska vi dock vara mycket medvetna om, nämligen att mot en beslutsam terrorist hjälper ingen som helst övervaknig. Ökad jämlikhet är däremot något som historiskt visat sig mycket effektivt mot all slags brottslighet – även terrorism.

./.

4 Svar på “Vad är lösningen”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Uzbeken på Drottninggatan, liksom eritreanen på IKEA/Västerås, tillhörde kategorin ”folk som vägrats uppehållstillstånd i Sverige men som ändå är kvar”. Hade besluten verkställts, och de inte kunnat springa omkring utan tillsyn innan verkställan, hade det besparat oss sex döda och ett antal mer eller mindre allvarligt skadade. Detta utan användning av kameror.

 2. Martin skriver:

  Tror ärligt talat inte att det går att få till mer övervakning i Stockholm, tar jag lokaltrafik till min kompis på östermalm, så passerar jag 36 st övervakningskameror på min vanliga rutt. Tar jag bilen, så passerar jag 18 stycken kameror och två radarstationer, samt tullövervakningen som registrerar registreringsnummer dygnet runt varesig det är avgift eller ej.

  Björn,
  problemet är att utvisningsivrarna har ingen praktik för sina önskedrömmar. De som gömde sig förr, de togs om hand av barmhärtiga människor. En Pakistanier jag träffat till och från under ett par år, från det han kom hit, han fick avslag. Han fick snabbt nya ”vänner” efter avslaget, som satte han på att tigga och andra jobb. Vad jobbade han för? För att få ett arrangerat äktenskap med en EU medborgare, 15 papp skulle han behöva jobba ihop på gatorna. De som gömmer sig hamnar snabbt i klorna på skumma typer. Hårdare tag höjer bara insatserna i branschen och desarmerar ingenting egentligen, inte förrän man inför lägerlösningen…

  Hur som helst är den värld som asylsökande lever i och den värld de hamnar i vid avslag något som är bra mycket mer komplicerat än vad många som tror sig ha en lösning känner till. Det är en värld full med pengar, korruption, brottslighet, människohandel och mycket annat. En asylsökande med avslag är bara et redskap och utan att gå på djupet i denna värld så kan man enbart lösa problemet av en slump. Do you feel lucky?

 3. Lasse skriver:

  Björn:

  Just det, och det visar att desperata människor kan göra desperata handlingar.

 4. Lasse skriver:

  Martin:

  Ja, redan idag är ju övervakningen rätt massiv. Myndigheterna har rätt god koll på vad vi gör och inte gör.

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string 05LelJ to the field below: