Valet är över och vi måste gratulera massmedia för den lyckade propagandakampanjen ”Mosa Mona”. Segrarna i gårdagens val är utan tvekan Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Samt i stort sett Sveriges samtliga lantsortstidningar. Familjen Bonniers är valets överlägsne segrare.

Sverigedemokraterna har av Fredrik Reinfeldt förklarats pestsmittade och han kommer enligt egen utsago inte att samarbeta med dem på några vilkors vis. Säger han. Hur många tror på det?

Nu påstår Reinfeldt att han ska locka miljöpartiet att medverka till att hålla alliansen över ytan de närmaste fyra åren. Först kommer MP att säga nej till statsministerns lockrop. Då kommer han att vältra över skulden till att alliansen måste börja samarbeta med SD på Miljöpartiet.

Det kommer inte Miljöpartiet att gilla, så inom, vad ska vi säga?, två år kommer MP att antingen ingå i alliansregeringen eller åtminstone stötta den politiskt.

Varför gick det så dåligt för Socialdemokraterna? Tja, min gissning är att bensinskattehöjningen bidrog i hög grad.

Indirekta skatter slår alltid hårdast mot de mest utsatta, det vill säga Socialdemokraternas kärnväljare. Förra gången var det en annan indirekt skatt; fastighetsskatten.

När ska Socialdemokraterna lära sig att deras väljare förväntar sig rättvisa skatter, inte indirekta dito? Dessutom inser säkert många s-väljare att det numera är EU som styr, och att sossarna därför inte kan genomföra en av s-väljare förväntad socialdemokratisk politik.

Är det därför konstigt att många EU-kritiska väljare såg till att Sverigedemokraterna blev invalda i riksdagen? Nej, givetvis inte. Ska Socialdemokraterna ha en chans i framtiden är det nog bäst att börja lyssna mer till väljarna i Sverige än till Bryssel.

En annan orsak till S katastrofval och den lyckade Mosa Monakampanjen är nog att svenskarna nog inte är mogna för en kvinnlig statsminister. Tyvärr är det nog så. Och det har inget att göra med att kandidaten den här gången var Mona Sahlin. Kvinnor är förlorarna överallt i samhället, så varför inte inom politiken?

Vem ska leda Socialdemokraterna i nästa valrörelse? Jag har ett förslag:

Anders Lago från Södertälje.

DN, 1, 2, 3, 4, 5, AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 1, 2, 3, 4, Exp, 1, 2, 3, Dagen, 1, Jinge, SVT, 1, 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 Svar på “Valets segrare är inga politiker”
 1. Kalle Kula skriver:

  Mosa Mona kampanjen har fått draghjälp av en inkompetent Mona. Om inte Vänstern drar samma slutsats kan vi se samma resultat nästa gång…

  För varje dag som Mona ”leder” sossarna är jag glad, är du?

 2. Surgubben skriver:

  Du gör nog lite fel bedömning. Förvisso fanns en ”mosa Mona” kampanj men den var en andeviskning mot ”mosa SD” och den senare lyckades inte. Det kommer att ta ett tag för media och politiker att sansa sig och börja diskutera frågan hur SD kunde komma igenom när ”mosa Mona” gick enligt ritningarna.

  Det blir en intressant diskussion. Den har inte börjat ännu och fortfarande råder ett slags chocktillstånd inom media och politik. Men den kommer, det går inte att undvika.

  Mitt stalltipps är att Reinfeldt tar stöd av SD ”så länge de inte driver rasistisk politik” ungefär. Samma sits som Fälldin satt i med moderaterna på sin tid.

 3. Lasse skriver:

  Surgubben:

  Jag gissar att du har rätt, och han kommer att skylla detta på MP.

 4. Lasse skriver:

  Kalle:

  Jag gillar inte personangrepp i den politiska debatten. Jag tycker man ska diskutera politik i stället.

 5. Anders skriver:

  Kan ju vara så att Sossarna totalt saknar en vision om hur samhället skall fungera – om någon annan alltid skall betala notan kan det ju hända att denne någon tröttnar. Bara en tanke. Herr Ohly visade ju klockrent upp sin fula kommunistiska nuna igår och försökte ju framstå som en vinnare i valet. När V fått minskat förtroende hos folket. Mona var tårögd – inte helt konstigt. Gammelsossarna måste ut ur det partiet så att nya krafter kan ta vid – folket vill ju inte längre bo i betonghålor och bli försörjda av ovanstående ”någon annan”. I allafall inte mer än 36,5% av folket.

 6. MDAMZ/Inspirerar skriver:

  Hej
  Jag ger dej rätt många sätt…men…Jag är helt övertygad om att Sverige är mogen en kvinnlig statsminister. Skillnaden ligger i vilken!? Maud är avskyvärd, Mona är alright men dessvärre är många människor kvar i jante tänket. Maria uppvisar en stark övertygelse men som kvinna säger jag nej då deras ideologi blir för tuff för de fattiga. Jag saknar visioner,kreativa handlingar och framförallt debatter som väcker. Hela valrörelsen har varit trist tråkig och inte på något sätt varit nyanserad. Media har skött sig illa och Lars ohly är barnslig. Det vet alla att ingenting kan lösas med tystnad och monolog utan med dialog.

 7. Birger Sjöberg skriver:

  Den liberala pressens attacker mot Sahlin bidrog säkert. Men å andra sidan, de har ALLTID fört kampanjer mot S, det var inget nytt i det här valet. Visst, samarbetet med VP var säkert en av de utlösande faktorerna till S tillbakagång. Men det faktum att S blivit (eller i alla fall profilerar sig som) som ett feministiskt invandrarparti (Sahlin stod bredvid Pekgul och talade om ”Bergsjön”) är säkert en viktig faktor. Klart man inte känner igen sig. Många kärnväljare, särskilt i S starka fästen ute i landet, känner sig nog svikna. Samarbetet med MP om kärkraften och bensinskatterna bidrog säkert också.

 8. Lasse skriver:

  Anders:

  Din kommentar visar att Reinfeldt har rätt när han anser att svenska folket är ”mentalt handikappat”. Tack för det.

 9. Lasse skriver:

  Birger:

  Den presskampanj vi sett både på ledarsidor och nyhetssidor mot Sahlin saknar motstycke. Du har rätt i att pressen alltid fört kampanjer mot sossarna i alla valrörelser, men aldrig lika intensivt som under denna valrörelse. När Expressen kör hel etta med Monas 15 år gamla Toblerone handlar det om propaganda på nyhetsplats.

 10. Kerstin skriver:

  Jag tror inte heller att eländet handlar så mycket om Mona Sahlin, utan snarare om vad vi sett i svensk politik de senaste 20 åren, hur vi fått ett allt tydligare utslagningssamhälle. Så här går det helt enkelt, när man för den sortens nyliberal ekonomisk politik som Sverige fört dessa decennier och som alla de etablerade partierna har ställt sig bakom, tom V, fast lite försiktigare.
  Förr eller senare kommer missnöjet och bristen på tillit till de etablerade partierna att få just denna effekt. Det fick det förra gången i Sverige 199, så Ny Demokrati fick omkring 6% av rösterna, det fick det 1929 i Tyskland. I USA ser vi det i Tea Party-rörelsen, bekostad av megakapitalet, ironiskt nog, som alltid har mer att förlora på jämlikhetspolitik än på fascistisk sådan.

  Det handlar i väldigt hög grad om okunnighet om de verkliga orsakerna till utslagningen i samhället, då ligger de enkla lösningar nära till hands: Hade vi inte så stora kostnader för invandrare och flyktingar så skulle vi har råd med allt det där vi hade råd med förr, god skola, vård etc. Detta är en i grunden felaktig slutsats, men vilket parti har försökt förklara den saken? Inget förstås, eftersom det då skulle tvingas erkänna att det medvetet fört en politik med de här konsekvenserna, ja att det är själva målsättningen med politiken, och att konsekvenserna skulle vara desamma även om vi kastade ut varenda invandrare. Vi ska helt enkelt, enligt rådande ekonomisk dogm, ha en minskande offentlig sektor, sämre skola,vård och omsorg för vanligt folk alltså, och en arbetslöshet som gör att lönerna sjunker. Folk i allmänhet ska helt enkelt få det sämre för nationalekonomerna säger att vi inte har något annat val – vilket förstås är rappakalja.

 11. Kenneth skriver:

  Barnsliga, är namnet på samtliga som inte tar diskutionen med SD. Nu är de med, framröstade av det svenska folket. Inte under något debatt program eller liknande har SD fått prata till punkt. Hetsjakten på partiet är bara pinsam att se och höra. Jag tror inte att de är så rasistiska som media, politiker och kändiseliten vill göra gällande. det snackas om yttrandefrihet och demokrati. Är det inte diskriminering att inte låta ett parti få säga vad de vill. Värst av alla är kommunisten och Malou Ivarsson. De är väl också en sorts rasism. Nej, jag röstade inte på dem.

 12. Lasse skriver:

  Kenneth:

  Barnsliga torde i stället vara benämningen på de som inte upptäckt att partierna tagit diskussionen med SD, eller inte upptäckt att Åkesson fått breda ut sig i både tidningar och tv den senaste tiden.

 13. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Det värsta är också att folk inte ens när de upptäcker vad som hänt kommer att sätta det i samband med de partier som styr deras liv.
  De tror de bestämmer över sig själva när det i själva verket är precis tvärtom. Om folk fattade hur lite de själva bestämmer över sina liv skulle det bli ett liv och ett kiv!

 14. Kerstin skriver:

  Lasse:
  Tycker förstås att de allra flesta ungdomar på nätet verkar anse att de är för ofria, och att det är sossarnas fel, så får de bara en moderat/nyliberal politik, då ska de bli helt fria – fria att köpa sprit var de vill, fria att, ja vad mer?? Att strunta i medmänniskorna, att inte behöva anpassa sig till andra, att inte behöva ta hänsyn, att inte behöva leva i ett socialt sammanhang – eller vad exakt vill de ha frihet att göra, som de inte redan har?

 15. en annan lasse skriver:

  Det är egentligen meningslöst att i tid och otid gnälla om mosa Mona och den orättvisa motståndarpressen, politik är ingen tebjudning, är det inte nu och har aldrig varit.

  Om man inte själv mäktar föra idédebatt och skapa och driva opinionsbildning och bara är som ett rö för vinden i den medieskapade opinionsbildningen är det inte så konstigt om man förlorar, speciellt om den medieskapade opinionsbildningen går motståndarnas ärenden.

 16. Lasse skriver:

  Lasse:

  Nä, att gnälla leder ingenstans, men att söka en förklaring gör det. Däri ingår att se pressens betydelse och mosa Monakampanjer.

 17.  
Lämna ett svar

Please copy the string JSFOpP to the field below: