När människor dör, exempelvis av svält, i socialistiska länder beror det alltid på det politiska systemet. Det är fel på socialismen, heter det i alla kapitalistiska länder.

Men när människor dör, exempelvis, av svält, i kapitalistiska länder med marknadsekonomi då är det aldrig fel på dessa länders politiska system.

Idag dör flera miljoner barn om året av undernäring. Vi kan anta att majoriteten inte gör det i socialistiska länder med tanke på hur många sådana änder det finns på jorden men då uppstår frågan vilket politiskt system länderna har där dessa miljoner barn dör?

Det otäcka är att inget barn, eller vuxen, skulle behöva dö av svält idag eftersom jorden kan producera tillräckligt med mat, så vad beror de dessa människors svältdöd på? Kommunism eller kapitalism?

Enligt UNICEF dog förra året nästan 6 miljoner barn, varav ca 2 miljoner av svält, också av sjukdomar som tämligen lätt kan förebyggas, innan de blev fem år. Vilket innebär att det dog ungefär 16 000 barn under fem år varje dag.

Det innebär att sedan 2007 har minst 60 miljoner barn dött i onödan eftersom det finns tillräckligt med mat och resurser att hindra deras död.
Det som saknas är vilja till jämlikhet och en rättvis fördelning av pengar och livsnödvändiga resurser.

Vi kan vara rätt säkra på att dessa inte dog i kommunistiska eller socialistiska länder, men under vilken politisk ideologi dog de då?


Offer för svält!

Man kan fråga sig varför en förtida död av svält eller andra orsaker i socialistiska länder alltid skylls på det politiska systemet i dessa länder medan samma dödsorsaker i icke socialistiska länder aldrig sägs bero på det politiska systemet.

För ganska exakt 100 år sedan hände något som fick makthavarna i de kapitalistiska länderna att bli rädda, frågan är om det inte är dags att skrämma dem igen och därmed rädda liv.

Är det dags igen?

./.

2 Svar på “Välgörenhet räcker inte”
  1. moteld skriver:

    Finns det socialistiska länder?

  2. Lasse skriver:

    moteld:

    Nej, men vissa försök har gjorts.

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string RwWTia to the field below: