Så här på årets sista skälvande timmar få läsa en och annan sanning om vårt svenska kungahus är detta år av rojalistisk yra minsta sagt överraskande.

Det är VD:n för TV4, Jan Scherman, som fått ett julkort från drottning Silvia som förutom en personlig julhälsning också andas en hel del bitterhet från Silvia till TV4, och inte minst dess VD.

I brevet skriver Silvia att ” Det är inte lätt att svälja att bli likställd med Adolf Eichmann i TV4s Kalla Fakta den 5 december 2010.”

Jan Scherman misstänker, troligen på goda grunder, att drottningen vill ge honom dåligt samvete för att han låtit en av sina medarbetare avslöja att Silvias pappa var en mycket aktiv nazist och som i stället påstådd leksakstillverkning i själva verket tillverkade krigsmateriel i sin fabrik.

En fabrik som tidigare ägdes av en jude och som när judar inte fick inneha företag lockade Silvias pappa att lämna Brasilien för att åka hem och ta över det nazistiska stöldgodset.

Att det svenska kungahuset hade, och kanske har, sympatier för nazismen är inte okänt för den som varit det minsta intresserad att ta reda på fakta. Kungens pappa delade ex v ut medalj till Hermann Göring och man uppvaktade också Hitler på hans födelsedag på ett sätt som klart överskred den diplomatiska nödvändigheten.

Kungahuset var långt ifrån ensamma om sina nazistiska sympatier. Hela den svenska eliten, adeln och borgerligheten, inte minst inom högern och bondeförbundet, nuvarande centerpartiet, hade djupa och äkta känslor för nazismens elittänkande.

Tänk bara på IKEA:s grundare Ingvar Kamprad som säger sig inte förstått vad han sympatiserade med. Men varför får vi bara höra att han tog avstånd från nazismen så fort han fick reda på vad den stod för och vad den utfört. Varför får vi inte höra att han kvarstod som prenumerant på en nazistisk tidning ända till


De här böckerna borde alla som är det minsta intresserade av hur den svenska överklassen och näringslivet ställt sig till nazismen läsa. De är oerhört avslöjande och drar verkligen ner byxorna på både gårdagens och dagens svenska så kallade elit.

1954, alltså minst tio år efter att han borde upptäckt vad nazism innebar.

I boken ”Överklass, nazism och högerextremism 1945 – 1995 kan man se att Ingvar Kamprad så sent som 1945 och senare var en ytterst aktiv medlem i den nazistiska Nysvenska Rörelsen till vilken han skänkte pengar och hjälpte till att rekrytera nya medlemmar.

1951 inbjuder Kamprad den kände nazisten Per Engdahl att komma och hälsa på honom några dagar i Agunnaryd. Får man tro Nysvenska Rörelsens tidning ”Vägen framåt” som 1991 skrev att Ingvar Kamprad i handling blivit trogen sin ungdoms ideal så är IKEA ett företag som drivs på ett sätt som passar Nysvenska Rörelsens åsikt om det korporativa samhället.

Hyckleriet inom näringslivet och kungahuset förnekar sig aldrig!

AB, 1, 2, 3, 4, DN, 1, 2, 3, Exp, 1, 2, 3, Dagen, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Svar på “Vänd gärna blad men tysta inte historien”
 1. Mats skriver:

  Tack för boktipset! Ska kila in på måndag till biblioteket och låna!

  Gott nytt år!

 2. Lasse skriver:

  Mats:

  Hoppas du får tag i böckerna. Du kommer nämligen att bli förvånad över att du aldrig tidigare hört talas om vilka som var de verkliga nassarna och överlöparna i Sverige när det begav sig.

 3. Kerstin skriver:

  Har böckerna i bokhyllan och de är ju inte någon munter läsning. Själv håller jag just på att läsa en bok om Bilderbergruppen, och om bara fem procent av vad som står att läsa där är korrekt, så är det alldeles förskräckligt. Grundaren, prins Bernhard av Holland exempelvis, var SS-officer men tvingades avsäga sig nazismen för att få gifta sig med Juliana!!! Istället var han första värden för Bilderbergruppen, som, om man ska tro författaren, har som målsättning att skapa en världsregering, och göra all världens folk till fattiga slavarbetare. Helruskig bok som man bara inte vill tro på.

 4. Hemimamma skriver:

  Mycket bra blogginlägg i en fråga som jag också jämte Konungens agerande intresserat mig mycket för i min egen blogg.

  Som historiebuff/lärarstuderande så har ju min kunskap om Kungahusets historia gett mig avanser i förhållande till andra om hur det förhållit sig i verkligheten. Men grunden i Konungahuset är och förblir att någon föds högre ergo- någon föds lägre och bör väl i stort sett vara odiskutabelt? Och att det är Nationalsocialistiska tankar bakom, med Sachsen-Gotha i centrum, är ju i själva verket flera hundra år historia…

  Kungligheterna i det lilla Tyska furstehuset, fångade upp Hitler, eftersom de uppstod i samklang med deras egna ideer…

  MvH Hemimamma

 5. Nicklas Eriksson skriver:

  Skitbra inlägg, Lasse! Det där är sånt som behövs. Jag har i mina bokmärken en lång lista över medlemmarna i Antisionistiska förbundet i Göteborg, pre-Tredje Riket. Där finns väl någon enstaka stationsföreståndare och ”herr”, men de allra flesta är läkare, redare, redaktörer och liknande. Och listan är lång och innehåller flera än idag kända göteborgsefternamn varav minst ett adligt klingande…

 6. Lasse skriver:

  Nicklas:

  Tack.
  Jo, de som satt sig in i vilka det var som sjöng nazismen och judehatets lov då, inser också vilka det är som har samma åsikter idag.
  Det är, för att uttrycka det milt, skrämmande.

 7. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Att du hade böckerna i bokhyllan utgick jag faktiskt ifrån. Det var självklart att du hade.

  Juliana har jag träffat en gång, och hon var ingen trevlig person.

 8. Kerstin skriver:

  Lasse:
  Vilka kretsar umgås du i egentligen? :-)

 9. en an lasse skriver:

  Kerstin:

  När överklassen och de rika organiserar sig för att värna gemensamma intressen är det fint & nobelt och görs egentligen för allas vårt bästa. När vanligt folk organiserar sig för att ta till vara gemensamma intressen är det ”kommunism” och illasinnad komplott för att störta samhället i fördärvet.

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string QLf0Aw to the field below: