Det är mycket om skolan dessa dagar när sommarlovet faktiskt närmar sig även om det kan vara svårt att tro. Är lärare några man behöver bry sig om?

Aftonbladet har en serie om skolan. I dag kan man läsa att en riksdagsman har en lön som motsvarar två lärarlöner för en gymnasielärare. Tidningen undrar hur det blev så eftersom det på 60-talet hette att en lärarlön skulle vara samma som riksdagsmännens.

Den frågan torde vara världens enklaste att besvara. Det beror på två saker.
Först och främst är det alltid lättare att ge sig själv löneförhöjning, vilket är just precis vad riksdagsmännen gör. Visserligen via en omväg över arvodesnämnden, men där vet man vilka önskemålen är från deras chefer.

Det finns visserligen ett parti, gissa vilket, som varje år motionerar om sänkta löner för riksdagens ledamöter, men den motionen blir alltid nedröstad.

Den andra orsaken till lärarnas påstått låga löner är att dras löners ursprung kommer från skatt. Eftersom skatterna sänks blir det mindre pengar över till lärarlöner. Så djädra enkelt är det faktiskt.

Det kommer alla yrkesgrupper, förutom lärare, som får sin lön från skattebetalarna att upptäcka på lite sikt. Ja till och med de som slutat jobba och blivit pensionärer kommer att upptäcka detta så småningom.

Ska vi ta en tredje orsak, om än litet indirekt, så spelar också vårt medlemskap i EU in i saken eftersom vi betalar ca 25 miljarder om året i EU-avgift.

Nu får vi, som är läskunniga, läsa i tidningarna att läskunnigheten i hela EU gått ner. Enligt rubrikerna kan var femte 15-åring i unionen inte läsa. Är det förvånande?

Nej, inte när vi har hundratals tv-kanaler med såpoperor att ägna oss åt i stället för en bra bok. Läskunnighet kräver nämligen livslång övning.

Å andra sidan har det alltid hetat att skolan var bättre förr. Men är det sant? Jag vill påstå att skolan är stadd i ständig förändring. Vore skolan alltid sämre än tidigare skulle samhället gå bakåt.

Det gör inte samhället.

Eller gör det?

./.

AB, 1, 2, 3, 4, 5, DN, 1, SVT, 1, 2, 3, Dagen, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Svar på “Var skolan verkligen bättre förr?”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Ja, samhället går bakåt. Visserligen märks det kanske inte så mycket exempelvis på tågen som ännu rullar framåt (men sakta och med avbrott titt som oftasts) men snart kommer vi att se att även tågen rullar bakåt. När Allianspolitiken slagit igenom fullständigt kommer du att kliva på tåget på Stockholms Central och förvänta dig att det skall gå till Uppsala, men i stället rullar det bakåt och efter en stund kommer du att upptäcka att du är i Södertälje!

 2. John skriver:

  Ja, samhället går bakåt. Det kommer allmänheten att märka på lite sikt när framtiden kommer ut ur skolorna.
  Vill man köra över den bro som byggdes av en student som fuskat sig igenom skolan för att han/hon inte kan läsa?
  Vill man bli opererad av den läkare som fuskat sig igenom skolan för att han/hon inte kan läsa?
  Vill man skicka elever till den lärare som fuskat sig igenom skolan för att han/hon inte kan läsa?
  Vill man flyga i det flygplan som byggts och kontrollerats av de som fuskat sig igenom skolan för att de inte kan läsa?
  Lägg dessutom till att de här personerna ska göra sina jobb under tidspress för de är stressade (vi måste ju ständigt spara!).
  Det blir mycket snart realitet. Så kommer det att se ut. Besparingar får konsevenser. Samhället går bakåt.

 3. Linda skriver:

  Ja, ibland känns det som att progressionen avstannade runt 1990 och sedan har det mest handlat om försämringar. Är man lärare så är det definitivt så. Lärarna får, liksom många andra yrkesgrupper, en reallöneminskningn i år. precis som vettiga ekonomer förutspådde att resultatet av alliansens ”jobblinje” skulle resultera i. Men man får vara glad att man har fast anställning och rätt att gå på toaletten antar jag.

 4. Lasse skriver:

  Björn:

  Vi får vara glada så länge de rullar alls oavsett om det går bakåt eller framåt.

 5. Lasse skriver:

  Linda:

  Det kan gå med den rätten som det gjorde för bussförarna. De blev till sist tvingade att strejka för rätten att tömma blåsan på ett värdigt sätt.

 6. Lasse skriver:

  Johan:

  Du är en riktig dysterkvist! Men det är vi å andra sidan många som är. Svaret på dina frågor är ett kraftfullt NEJ! Hoppet får väl ställas till att vi får invandrare som är bättre utbildade som gett dem läsförmåga.
  Själva får vi väl vara glada över att vi skänker våra skattepengar till skolbolag som inte behöver skatta för sina vinster…

 7. moteld skriver:

  T o m unga personer säger att det var bättre förr. Allra bäst hade vi 40-50 och kanske 60-talister, åtminstone när det gäller välfärd och inte minst i skolan. Vi hade gratis nya skolböcker och annan materiel, vi hade välutbildade lärare (åtminstone i gymnasiet), inklusive ett och annat original. Skolan var ingen idyll då heller, det fanns massor av problem och folk mådde dåligt då också, men staten (som ju var huvudman på den tiden) och samhället tog skolan på allvar på ett sätt som började upphöra med kommunaliseringen (då fattiga kommuner omedelbart började spara på skolan), blev en lekstuga med skolpengen, då skolor började tävla om elever för att få pengar och bl a tävlade med höga betyg utan förankring i kunskap, för att till slut bli det investeringsobjekt på marknaden, som nu gjort att kunskap är sekundärt och vinst det primära.
  Så jag säger att det var bättre förr.

 8. Vidi skriver:

  Fullständigt felaktigt att lärarnas relativlöner samvarierar med skattetrycket.
  Under hela perioden 1900 – c:a 1980 låg adjunktslönen klart högre än
  t ex industriarbetarens lön. Och fram till 1970, innan Palme/sträng trodde de
  hade hittat outnyttjade skattebaser, var skattetrycket i Sverige normalt,
  d v s ungefär som i omvärlden. Sannolikt är det tvärtom: det är transfereringarna
  till hushållen som sänkt relativlönerna för lärarna.

 9. Mr. Bonde skriver:

  När jag (mitt-50-talist) gick i skolan, fanns det inte i vår värld att misshandla en lärare. Inte heller att bränna ner skolan. En av mina klasskamrater fick en hurring av en lärarinna. Det gjorde nytta, han är idag en hedervärd medborgare.

  Visst ska lärarnas löner upp. Deras jobb är oerhört viktigt för samhället. OCH, respekten för skola, utbildning, lärare, rektorer och övrig personal måste öka.

 10.  
Lämna ett svar

Please copy the string ZD9KLn to the field below: