Har vi slutat använda det talade språket? Leder numera olika uppfattningar till våld? Har vi verkligen kommit dithän att vi inte längre kan ta en debatt eller argumentera utan att ta till knytnävarna?

Det sägs att skillnaden mellan djur och människor är att de senare har ett högt utvecklat språk vilket gjort att det går att lösa tvister utan våld. Människan kan helt enkelt resonera sig fram till en lösning. Påstås det.

För några dagar sedan blev bråk om en p-plats orsak till att en ung man i tjugoårsåldern helt rått slog ner ett pensionärspar varav hustrun blev dödligt skadad. Om hon kommer att överleva den unge mannens argumentationsteknik är osäkert.

Dagens tidningar rapporterar att en bussförare i Göteborg blev så ursinnig när en passagerare upplyste honom om det olämpliga med att ägna sig åt telefonsamtal under körning att han började skrika och gestikulera och till slut stannade bussen och tvingade de passagerare som haft kloka synpunkter att lämna bussen.

När jag var ung och åkte buss upplyste en skylt passagerarna

om att ”samtal med chauffören är förbjudet under färd”. Vilket väl idag också hade inneburit att det inte var tillåtet för föraren att ägna sig åt telefonsamtal samtidigt med körning.

Givetvis ska en bil- buss- flyg- eller tågförare inte ägna sig åt något annat än att så säkert som möjligt framföra sitt fordon. I det ingår inte att samtidigt hålla på med telefonsamtal. Det borde vara självklart för alla med körkort, men är det uppenbarligen inte.

Vad är orsaken till att vi förlorat vår språkförmåga att argumentera eller inse när de egna argumenten inte räcker till och därmed förstå att motparten har rätt? Efter att ha sett Erik Gandinis film Videocracy som handlar om riktig fördumnings-tv i Italien börjar jag undra om inte orsaken till den språkliga utarmningen beror på alla de idiotiska tv-kanaler folk numera matas med dygnet runt.

När massmedier ser som sin uppgift att bara sända sånt som innebär att människor inte behöver använda sina hjärnor så kan det nog bara gå på ett sätt. Nämligen att i stället för att kunna uttrycka sig använder man knytnäven.

Rädda din hjärnkapacitet, titta på public service!

Uppdatering: Nu har damen som blev nedslagen i bråket om p-platsen avlidit.

SvD, 1, 2, AB, 1, 2, 3, 4, DN, 1, Exp, 1, GP, SdS, SkD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Varför inte använda språket?”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Verkar vara en återgång till läget för några hundra år sedan, där någon blev störtförbannad och slet fram värjan eller en yxa och vevade loss på grund av någon struntsak. Folk kunde ju slåss om bästa platserna i kyrkan. Eller bara för att de kände sig lite förnärmade eller åsidosatta. Nej, slå ihjäl dom bara så lär dom sig till nästa gång!

 2. Kerstin skriver:

  Eller så står de som saknar språk på droger av olika slag, allt ifrån vanligt illegalt knark till sådant som läkare skriver ut till kreti och pleta. Somliga lär bli aggressiva av det senare också.

 3. Bert skriver:

  Hear hear.

  Helt rätt! Jag har också sagt åt en busschaufför, som satt i 110km/tim på E4 och pratade och pratade. Han blev dock uppriktigt skamsen.

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string 0QQbe4 to the field below: