Hur kan människor tycka att försämringar för dem själva och deras medmänniskor är positivt? Tja, varför inte? I Tyskland röstade man med öppna ögon sin egen katastrof.

På SVT::s hemsida finns rubriken ”Godkänt för regeringen Reinfeldt”. Enligt Skop tycker nämligen en majoritet av svenskarna att alliansregeringen gör ett bra jobb.

Vilket är konstigt med tanke på att aldrig förr har så många levt på bidrag. Trots att regeringen i valrörelsen lovade att det skulle bli tvärtom. Likaså har vi rekord i arbetslöshet, trots regeringens löften om motsatsen.

Bara en bit ner på samma sida lyder rubriken ”3 500 jobb kan försvinna i landstingen”. Kan vi gissa att de som blir arbetslösa framöver inte hör till den stora majoritet som Skop intervjuat?

Allt fler och fler träder fram och vittnar om hur de upplever sin situation på jobbet som mer och mer pressande därför att resurserna minskar. Detta gäller både i offentliga verksamheter liksom i den privata näringslivet.

Ska vi gissa på att Skops underökning inte berättar sanningen? För gör den det tvingas vi inse att Churcills ord om att ”folk är inte så dumma som man tror, de är dummare” tyvärr äger sin riktighet.

Författaren och samhällsdebattören Göran Hägg skrev i sin bok ”Välfärdsåren” om hur han förvånades över hur hans släktingar i val efter val röstade mot sina egna intressen. Trots att vi borde lärt oss att inte förvånas längre.

Den som tror att människor lär sig, borde börja tänka om. Flertalet kanske inte alls tar lärdom av tidigare generationer, som vi trott. De som har förmågan att lära av tidigare misstag kanske bara är ett fåtal.

Förslaget till lösning måste bli att starta ett forskningsinstitut som får i uppgift att förklara hur det kommer sig att folkflertalet inte kan ta tillvara tidigare erfarenheter av politiska skeenden.

I annat fall ligger vi illa till!

AB, 1, 2, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 1, SVT, 1, 2, 3, 4

Lästips: Jinge om vaccin, och om ett problem.

Kerstin reder ut ett språkligt missförstånd.

Tomas avslöjar en hemlighet. Och en till hemlis.

Pierre Gilly om orättvisors fördelning.

Ida Legnemark med ett bra recept.

Kaj Raving är positiv.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Svar på “Vi borde lärt oss”
 1. Problemet för Er socialdemokrater är att de flesta vanliga väljare, låginkomsttagare och medelinkomsttagare som har jobb HAR fått det bättre med Alliansen tack vare skattesänkningarna.
  Feldefinierade problem ger felaktig analys för att inte tala om icke giltiga argument. Utan giltiga argument där alla premisser noga analyserats utifrån vetenskapsteoretiskt förhållningssätt för att inte missa någon nödvändig premiss för framtagande av teori, hypotes eller utspel, så står Ni Er slätt.

 2. Lasse skriver:

  Inger E:

  Du pekar mycket riktigt på den förutsättning som måste till för att ditt resonomang kanske skulle kunna vara korrekt:
  ”har jobb”.
  Du säger dock inget om alla de som mist sina jobb p.g.a. alliansens politik. Varför inte?

 3. Peter E skriver:

  Lasse,

  Du frågar Inger efter att hon ska skriva om dem som mist sina jobb p.g.a. alliansens politik. Det är ju som att fråga: ”Har du slutat slå din hustru?”. Det råder lågkonjunktur. Folk har förlorat sitt arbete. Har de gjort det p.g.s. alliansen? Hade fler tappat jobbet med Mona vid rodret? Jag kan faktiskt inte svara på de frågorna och det vore ytterst illa om du tror att det finns ett enkelt svar på den frågan.

  /Peter

 4. Henrik skriver:

  Det är tråkigt att individer inte kan ha en motsatt åsikt än du utan att kallas för dumma idioter som behöver granskas av forskare. Jag kan inte tänka mig att en sådan attityd övertygar någon till din sida. Snarare tvärt om.

 5. FredrikN skriver:

  Jovisst. Reinfelt är ansvarig för den internationella konjunkturen. Han har suttit i sin hemliga bunker och konspirerat samtidigt som han rökt cigarr. Så är det. Absolut sant.

 6. Lasse skriver:

  Peter E:

  Nej, jag frågar inte alls om dem som förlorat jobbet på grund av lågkonjunkturen specifikt. Men hon kan väl fråga dem som mist jobbet på grund av alliansens nedskärningar beroende på skattesänkningar.

  Jag kommer ihåg när OECD berömde Sverige för att landet klarade sysselsättningen under en tidigare lågkonjunktur. Men då var det inte borgerligheten som styrde.

 7. Lasse skriver:

  FredrikN:

  Jovisst, alla som tror att ekonomisk spekulation med värdepapper är något positivt för konjunkkturen är ansvariga, så det gäller givetvis Fredrik Reinfeldt också. Du har med andra ord rätt!

 8. Kalleballe skriver:

  Saken är rätt enkel.

  1. Kraftig borgerlig mediapropaganda om de ”nya” arbetarpartiet i kombination med tajmade ”åtgärder” när opinionen så kräver.
  Tex Miljarder till sjuka = flytt av befintliga pengar via AF till sk ”coacher” och sedan vidare slussning till socialen OM DU INTE SKAFFAT DIG ETT JOBB!

  2. Krav från desamma om ett kontrollsamhälle mot dom ”lågpresterande” som ju fuskar som hästhandlare!
  Hurraah ropar medelklassen som säger ”vavadevisa”, kläm åt dom jävlarna!
  Vad dom missar är att nästa ”jävel” kanske är dom själva.

  3. Oppositionen verkar ha drabbats av en handlingsförlamning troligen pgav fel ledare.

  Man kan ju hålla på om bluffregeringen…men jag nöjer mig detta.

  Tyvärr är propagandan effektiv.

 9. Lasse skriver:

  Kalleballe:

  Jag gillar din punkt 2. Det är säkert en och annan som kommer att ångra sitt val, men som då finner att det är försent att ångra sig.

  Propagandan är effektiv, folk går på den. Mycket hänger nog också på att det är en ny generation som inte har erfarenhet och som är rätt historielösa som numera har för mycket att säga till om.

  Punkt tre tror jag är fel, men de befinner sig i medieskugga…

 10. Kalleballe skriver:

  Tack Lasse.

  Punkt ett och två verkar vi vara överens om.

  Tyvärr handlar alla val idag om MEDIAbevakning,utspel,löften som sviks dagen efter, maximal mediaeffekt (se Husmark_p’s ”vi väntar och ser..osv),lobbying,långsiktiga lögner (Nya arbetarpartiet) i kombination med skenlöften (Flyttning av pengar från ett konto till ett annat=reform).

  Var finns S i denna soppa?

  Snälla pojkar får inte kyssa bruden.
  Historielösheten hos unga är monumental,tyvärr.

  ja ja

 11. Lasse skriver:

  Kalleballe:

  Tack själv. Jodå, vi är nog överens i stort.

  ”Var finns S i denna soppa?”

  Problemet för S är att de är för EU och därmed kan de inte längre föra en kalssisk socialdemokratisk politik, vilket deras kärnväljare ännu inte förstått. De ökar i stället sitt politikerförakt och lägger sig på soffan under valdagen.

 12. Kalleballe skriver:

  Lasse:

  Varför kan då M föra en om inte klassisk, så iallafall en liknande politik som S förmodligen skulle ha fört?

  Måhända är det problemet?
  Dvs M har snott S/V agendan och krutet blev blött hos röran?

  Vad vet jag..men tro inte att det är något äkta! Det vet bara de som utsätts för ”åtgärderna”!

 13. MrPerfect72 skriver:

  Lasse skrev: ”Den som tror att människor lär sig, borde börja tänka om. Flertalet kanske inte alls tar lärdom av tidigare generationer, som vi trott. De som har förmågan att lära av tidigare misstag kanske bara är ett fåtal. ”

  2/3-samhaellet daer en tredjedel kaempar foer att haalla sig oever ytan resulterar givetvis i att 2/3-aer ganska noejda och supportas generellt sett av medleklassen.

  Att uppna balans i samhaellet maaste diskussion och foerstaaelse foer helheten stimuleras. Daerfoer roestar jag paa mig sjaelv genom http://www.aktivdemokrati,se

 14.  
Lämna ett svar

Please copy the string fiwFu5 to the field below: