Janne Josefsson och Uppdrag granskning har granskat gängmorden i Göteborg där 30 personer har skjutits ihjäl på fem år. Något måste alltså göras, men vad?

Polisens uppgift är att lösa brott, men är deras uppgift också att hindra en samhällsutveckling som faktiskt skapar ökad brottslighet? Nej, givetvis inte, det är politikernas uppgift.

För några år sedan kom boken Jämlikhetsanden skriven av de två forskarna Kate Pickett och Richard Wilkinson och de visade med all önskvärd tydlighet att i jämlika samhällen är brottsligheten mindre än i ojämlika samhällen.

Kanske finns alltså förklaringen till skjutningarna i Biskopsgården i Göteborg och på andra ställen helt enkelt i det faktum att ojämlikheten ökar i Sverige. Ökande ekonomiska skillnader i samhället ger oss ett samhälle vi inte vill ha.

Ojämlikheten accelererade med den borgerliga Alliansens regeringsinnehav, vilket tidsmässigt stämmer bra med de ökande gängskjutningarna i Göteborg. Rättsväsendet kan säkert hitta och lagföra och en och annan triggerhappy göteborgare, men för att minska brottsligheten i stort krävs andra bullar.

Då är det politikerna som måste stoppa den ökande ojämlikheten i samhället i stort. Det finns många sätt att åstadkomma detta. Fördela skattebördan rättvist, se till att bygga allmännyttiga bra bostäder även till dem som inte får mångmiljonlån i banken, se


Minskad kriminell användning av dessa kan ske på två sätt. Mer tullare och kontroller vid gränserna, vilket kräver ett svenskt eu-utträde, eller ökad jämlikhet. Valet är ditt.

till att minska arbetslösheten genom att öka antalet offentliga jobb, ersätt inte progressiv skatt med avgifter, osv osv.

Forskningen har mycket tydligt visat hur man minskar brottslighet, svaret på frågan vad som måste göras finns alltså redan. Svårigheten torde mer vara att se till att de politiker som vill minska brottsligheten på det sätt forskningen gett svar på får makt att göra det.

På kort sikt behövs fler poliser, på lång sikt är det helt andra åtgärder som behövs. På lång sikt är det ökad jämlikhet som är lösningen.

Vågar vi se sanningen i vitögat?

./.

2 Svar på “Vi vet svaret”
  1. Anders Åberg skriver:

    Bra skrivet Lasse och slutsatsen blir att nyliberalismen är kriminell.

  2. Charles skriver:

    Nyliberalismen är kriminell

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string W8BtTS to the field below: