I början av februari är det exakt 75 år sedan andra världskriget avgjordes.

När den tyska 6 armén, tillsammans med Rumänien, Italien, Ungern och Kroatien som i praktiken styrdes av den nazistorganisationen Ustasa, besegrades av Sovjetunionen var i praktiken andra världskriget avgjort, även om dödandet fortsatte i ytterligare några år.

Redan den 8 januari 1943 sände general Rokossovskij ett meddelande till den tyske befälhavaren i Stalingrad, general Paulus, om krav på kapitulation, men det avvisades. Därför började ryssarna den 10/1 sin operation Koltso (ringen). De tyska fästena Hus79 och Kommissariernas hus var ytterst starka vilket gjorde att ryssarnas försök bryta det tyska försvaret öster om vapenfabriken misslyckades.

Ändå ryckte Tjujkovs 62 arme långsamt framåt bland ruinerna efter fabriken Röda oktober och brödfabriken. Den 28 januari tog sig rysk trupp in i badhuset där fruktansvärda närstrider fördes i korridorer och duschutrymmen.

När de frysande och svältande tyska soldaterna i slagets slutskede via radio fick höra Görings tal om hur kommande tyska generationer skulle minnas deras historiska slag upplevde de det endast som fruktansvärt cyniskt när de förstod att de redan var avskrivna som förlorade.

Bodenseedivisionen fick den 2/2 klockan 07.00 meddelandet att ”allt motstånd ska upphöra och de egna vapnen ska förstöras inom en timme”. Major Rettenmaier tog beslutet att själv gå ut till ryssarna först, blev han inte skjuten skulle resten följa efter. Han gick ut och inga skott hördes vilket fick resten av folket att följa efter.


Till minne av Sovjetunionens stora seger över det nazistiska Tyskland i slaget om Stalingrad restes denna staty av moder Ryssland på en kulle i staden.

Tyskarna blev förvånade och över hur välklädda och välnärda de ryska soldaterna de överlämnade sig till var, och hur vänligt de blev behandlade.

Världens judar borde skänka Ryssland en tacksamhetens tanke att de lyckades besegra Tyskland under slaget om Stalingrad. Hade Sovjetunionen förlorat kanske det inte hade funnits något judiskt folk kvar på jorden idag.

Denna dag är viktigare att minnas som ”Förintelsens minnesdag” än den officiella den 27 januari, för utan Sovjetunionens seger vid Stalingrad hade Auschwitz aldrig blivit befriat.

./.

5 Svar på “Viktigt att minnas segern över kampen mot ondskan”
 1. Martin skriver:

  Det var då ännu långt till D-day, så tyskarna förlorade således på en front, krig på två fronter var det först långt efter de knäckts.

 2. Martin skriver:

  Vanligt årtal för nedlagda gruvor i Sverige, 1944…

 3. Lasse skriver:

  Martin:

  Slaget vid Stalingrad knäckte Tysklands krigsmakt. Efter Stalingrad var kriget i princip avgjort, det framstod som kristallklart att Tyskland skulle förlora kriget.

 4. Martin skriver:

  4 år har gått sedan kuppmakarna i Kiev grep makten. 4 år har gått sedan kuppens tillskyndare brände 46 människor inne i fackföreningarnas hus.

  Ännu har ingen ställts till svars för den första pogromen på 70 år.

  https://solidaritywithodessa.wordpress.com/

 5. Martin skriver:

  Glömska är fascisternas enda hopp. Glöm aldrig!

  Solidaritet från Indalsälven!
  https://imgur.com/a/Ybv3yJi

 6.  
Lämna ett svar

Please copy the string NsdOw8 to the field below: