Antingen är man intresserad av sanningen, eller så är man det inte. Vill man veta fakta så gör man så gott man kan för att ta reda på den, det gör man inte om man är ointresserad.

Wikileaksgrundaren Julian Assange är i Sverige misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Han kan mycket väl vara skyldig och bör givetvis i så fall ta sitt straff om en domstol dömer honom.

Det är domstolens skyldighet att ta reda på om han gjort sig skyldig till det brott han påstås ha utfört. Jag kan inte för mitt liv begripa varför den svenska domstolen inte åker över till London och förhör honom.

Att domstolen vägrar förhöra honom trots att man vet var han finns gör ju att man misstänker att det finns en hemlig agenda som svenska folket inte vet något om. Dom stolen är ju i praktiken uppenbarligen inte intresserad av att försöka få fram sanningen. Vore man det hade man givetvis åkt över till London för länge sedan.

Det går knappast att undvika att misstänka att domstolen och svenska staten spelar under täcket med USA, som ju vill att Assange tillbringar resten av sitt liv i ett amerikanskt fängelse. Frågan om Wikileaks avslöjande att USA anser att Carl Bildt (M) skall ses som en ”medelstor hund med en stor hunds attityd” kan ha någon betydelse för den svenska domstolens vägran att handla rationellt.

När man försökte utreda ett annat brott, nämligen mordet på Olof Palme åkte svenska förhörsledare rent av till Sydafrika och förhörde misstänkta. Det kan alltså knappast finnas lagliga hinder för att förhöra misstänkta brottslingar utomlands.

Här har man alltså en misstänkt brottsling som man vägrar att förhöra av något slags principiellt skäl. Frågan svenska folket bör ställa sig är vilket detta principiella skäl är.

Kan det stavas USA?


Våldtäktsoffers gärningsmän bör alltid bli förhörda
oavsett var de befinner sig. Kan svensk polis förhörsledare
förhöra misstänkta mördare på andra sidan ekvatorn borde
de också kunna göra det på andra sidan Nordsjön. Ska brottslingar gå fria bara för att svenska domstolar har några principer det inte vill bryta mot?
Något stämmer inte, men vad?

./.

DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

15 Svar på “Vilka är principerna?”
 1. Martin skriver:

  Åker de dit så tar cirkusen slut. Nu kan man hålla upp misstanken som ett sätt att underminera wikileaks, men de flesta kan skilja på Assange och wikileaks, så jag vet inte hur mycket man får ut av det. Men det där åtalet faller väl ihop så snart man gör utredningen ordentligt och då är han ju inte Assange misstänkt våldtäktsman längre. Genom att dra ut på det får man ut så mycket man kan räkna med ur det hela.

  Jag tror ärligt talat inte USA vill sätta honom i amerikanskt fängelse resten av livet. Det vore samma som att säga att allt han publicerat är sant. Misstänk våldtäktsman, kanske dömd vådtäktsman är nog det bästa.

  Men säker kan man inte vara, Sverige har ju skickat folk till CIA fängelser förr.

 2. Jinge skriver:

  Nej man ska inte åka över till London. Han är misstänkt för brott i Sverige och ska givetvis transporteras hit för att dömas. Däremot kan jag tänka mig att åklagarmyndigheten åker till London, men inte domstolen…

 3. H2 skriver:

  Om nu verkligen Assange är så rädd att bli utlämnad från Sverige, varför sökte han då uppehållstillstånd i Sverige?

 4. Lasse skriver:

  Martin:

  Vi vet inte tillräckligt om åtalet håller eller inte. Själv är jag tveksam till åtminstone någon av punkterna.

 5. Lasse skriver:

  Jinge:

  Ska han dömas ska det givetvis vara i Sverige, det finns det väl ingen som förnekat. Men det torde gå alldeles utmärkt att hålla förhör i London.

 6. H2 skriver:

  Om nu Assange är så rädd för att utlämnas från Sverige till USA för Wikileakshistorien, varför sökte han då uppeållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige? Det gjorde han strax innan rättsaken med de två tjejerna startade.

 7. Martin skriver:

  H2,
  du menar att inget förändrats sen dess som skulle ändra den bedömningen?!

 8. Lasse skriver:

  H2:

  Därför att han inte vill bli utlämnad till USA.

 9. H2 skriver:

  Martin vad har ändrats i risken för att bli utlämnad? Det saknar betydelse om han är häktad eller ej.
  Lasse, menar du att han ville bli utlämnad innan han blev misstänkt för sexbrotten?

 10. H2 skriver:

  Martin, vad är det som du menar har förändrats? Mig veterligen har vare sig utlämningsavtal eller praxis ändrats sedan 2010.
  Lasse, varför kom han då frivilligt till Sverige och ansökte om att få stanna här? Utlämningsavtalet gör ingen skillnad på om han är häktad-fänslad eller på fri fot i Sverige

 11. Benny H skriver:

  H2, det enda som ändrats i Sverige är väl att vi blivit än mer undfallna mot USA sedan 2010. Jag tror det är så JA liksom de flesta andra noterat denna ökade undfallenhet från Sveriges sida. Och ledsamt nog var det Göran Persson som startade denna alldeles för USA-vänliga politik.

 12. Martin skriver:

  H2,
  *asgarv*. Det har hänt en hel del med USA Sverigerelationen som kan få vem som helst att ändra sin bedömning av Sverige.

 13. H2 skriver:

  Martin, vad var det som så drastiskt ändrades mellan 18 Aug ( hans ansökan) och 27 Sep (när han lämnade Sverige)?

 14. Martin skriver:

  H2, var får du 27:de september ifrån? Sedan 18:de augusti det året har en hel del hänt ja, men du kan inte driva i bevisning att den 27:de september ändrade han uppfattning, för när den ändras får du fråga honom om. Vad försöker du säga med dina spekulationer om hans intentioner, det är kanske troligt att han fortfarande gör den bedömning han gjorde den 18:de augusti också för den delen.

  Sluta bygga hamngubbar.

 15. H2 skriver:

  Martin, källa The Guardian. Han lämnade Sverige den 27 Sep, samma dag som hans advokat fick beskedet att han skulle arresteras. Något måste ju ha hänt däremellan eftersom han sedan dess hävdar att risken för att bli utlämnad till USA gör att han inte vill återvända till Sverige. Du insinuerar att det är USA – Sverige relationen som ändrats och har bara ställt dig frågan – vad har ändrats? Något som du ännu inte har svarat på.

 16.  
Lämna ett svar

Please copy the string ngbvnV to the field below: