Två dagar efter Drottninggatkörningen diskuterades i tv om det skulle bli straffbart att vara med i, eller rent av hysa sympatier, i terrororganisationer.

Det kan låta bra att förbjuda människor att tycka bra om terrororganisationer, men är det verkligen det?

Först och främst måste man ju bestämma vad som är en terrororganisation. Troligen skulle FNL på sin tid säkert räknas som terrororganisation, vilket då skulle förbjudit Olof Palme att gå i den omtalade demonstrationen tillsammans med Nordvietnames ambassadör.

Varenda gerillarörelse i världen kan givetvis sägas vara en terrororganisation eftersom de bekämpar makten.

Man måste inte bara avgöra vad som är en terrororganisation, man måste också för att kunna göra det tvingas bestämma vad som är terror. Vissa handlingar, som att spränga en bomb i en folkmassa är rent självklart terror, även om det ingår i kampen för ett folks frihet.

Men att från ett flygplan släppa en bomb i en folkmassa, är det terror? Ja, givetvis, även om länder som ägnar sig åt detta inte håller med.

Numera kallar man de allierades bombningar av tyska städer i andra världskrigets slutskede för terrorbombning. Men aldrig var det tal om att Bomber Commands chef Artur Harris skulle ställas till svars för sina terrordåd.

En terrorist kan i andras ögon vara en frihetshjälte så hur man ska avgöra vilka organisationer som ska förbjudas i namn av att de är terrororganisationer är inte lätt.


Så sant som det är sagt!

Var de som brände ihjäl ett 50-tal människor i fackföreningarnas hus i Odessa terrorister som borde straffas av staten? Ännu är ingen straffad för detta dåd, ska Ukraina därför räknas som terrorstat?

Vilka ska ges bestämmanderätt att avgöra vilka som är en terrororganisation kan ju komma att innebära ökad terror. I vissas ögon anses säkert Nato vara en terrororganisation.

Risken är att vi svenskar nu kommer att bli utsatta för det som Naomi Klein kallar ”Chockdoktrinen” och det kan vi få komma att ångra under mycket lång tid.

Det demokratiska Sydafrikas förste president Nelson Mandela som också fick Nobels fredspris ansågs länge vara en terrorist och stod länge på USA terroristlista.

Så det kan gå.

./.

6 Svar på “Vilka ska bestämma?”
 1. Anders Åberg skriver:

  Ja ett mycket viktigt påpekande Lasse. Åsiktsförbud ställer utan tvekan detta på dagordningen och det kan knappast bli annat än fel.
  I min värld är USA världens absolut värsta terrornation idag, men jag skulle inte rekommendera utvisning eller internering av alla amerikaner i Sverige, eller andra som faktiskt tycker att USA gör rätt. Alltså kan man knappast ens i teorin få till stånd en konsekvent lagstiftning enbart utgående från åsikter.
  Dock kan man inte heller bara sitta och titta på när sådana uppenbara skadedjur som IS bygger upp sig i vårt land.
  Vi måste trots allt ha en skärpt övervakning över folk som har positiva åsikter om IS eller andra både till höger och vänster som kan tänkas utföra attentat riktade mot civila. För att klara det så behöver vi fler poliser och ett mer resolut behandlande av dom som skall utvisas, för det är ju inte svårt att se hur ett utvisningsbeslut ökar hatet och desperationen hos en person som redan kanske har en positiv inställning till terrorattentat.

 2. Micke skriver:

  Varför krigar inte Ryssland och Iran mot Daesh istället för att säkra sin koloniala position i Syrien?

 3. Lasse skriver:

  Micke:

  Koloniala position?

 4. Martin skriver:

  Micke,
  minns du vem som gjorde oss uppmärksamma på IS lastbilskaravaner in i NATO-land? Minns du vilka som bombade dem?

 5. Thomas skriver:

  Hur många fler kommer Europa att vara tyst?

 6. Thomas skriver:

  Migrationsproblem måste lösas!

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string lN1lpj to the field below: