Det finns idag, julafton, skäl att gratulera miljontals amerikaner till att äntligen ha fått en julklapp som de borde ha fått för många, många år sedan.

Jag har hört många klaga på att nyheter alltid är så negativa. Varför skriver inte journalisterna om positiva nyheter, brukar det heta. Därför är det extra roligt att just idag på julafton kunna konstatera att idag kom TT med en i allra högsta grad positiv nyhet.

Nu kommer många tiotals miljoner amerikaner i USA att äntligen få den länge efterlängtade sjukvårdsförsäkring de borde ha fått för många, många år sedan.

Att USA är långt efter Europa när det gäller välfärd är väl ingen nyhet, men desto roligare måste det kännas för journalisterna att äntligen kunna berätta att folket i USA nu närmar sig Europa även i välfärdsfrågor.

Det är USA:s senat som nu antagit ett lagförslag om mer eller mindre allmän sjukförsäkring. Röstsiffrorna blev 60 för och 39 mot.

Man undrar hur det ser ut innanför pannbenet på dem som inte är villiga att ge alla sjukförsäkring. Nåja, de var i minoritet så ingen större skada skedd.

Fast allt är inte frid och fröjd. Nu återstår nämligen att jämka samman detta senaste förslag med det som redan har godkänts i representanthuset. De bägge sjukförsäkringsförslagen är nämligen inte exakt lika. Så på något sätt måste det till en kompromiss.

Vilket väl tyvärr kommer att innebära att inte riktigt alla kommer att omfattas av den allmänna sjukförsäkringen. En sådan innebär väl för många amerikaner rena rama kommunismen och sånt kan ju inte tillåtas hur som helst. Inte ens på julen om man får tro Karl-Bertil Jonsson, som ju varje jul i TV brukar tala om vad kommunism innebär.

Ändå måste vi nog gratulera amerikanarna även om alla inte omfattas av den kommande allmänna sjukförsäkringen – att den omfattar 94 procent av befolkningen är ju ändå ett litet steg för en människa men ett stort steg för amerikanarna.

./.

AB, SvD, DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Svar på “Vilken fin julklapp!”
 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Hur kan det vara fint att slå ihjäl ett barn på självaste Jul afton?

 2. Jonas skriver:

  OBS DET ÄR INTE KLAR ÄNNU!!! PÅ LÅNGA VÄGAR. LURA DIG INTE AV TIDNINGSRUBRIKERNA, SOM LJUGER SOM VANLIGT

 3. Vladimir Ilyich Ulyanov skriver:

  Kan inte de javla europeerna behalla sin javla kommunistiska sjukvard och lata amerikanerna fa god vard i tid? Varfor denna javla missunnsamhet? I ovrigt sa ar det vart att papeka att i princip alla utveckling inom sjukvarden kommer ifran den amerikanska sjukvarden, vilket innebar att du och manga miljoner europeer vore doda om det inte vore for att amerikanerna valde privat sjukvard istallet for statlig. Sa sluta bit den hand som foder dig.

 4. klas skriver:

  ”Hur kan det vara fint att slå ihjäl ett barn på självaste Jul afton?”

  Vad snackar du om? Och vad är ”jul afton” för något? ”Julafton” känner jag däremot till.

 5. Lasse skriver:

  Vladimir Ilyich Ulyanov:

  Tjena Lenin, du har återuppstått tack vare den amerikanska sjukvården förstår jag.

  Du vet inte mycket du! Vem upptäckte antibiotikan, röntgen osv osv.

 6. Vladimir Ilyich Ulyanov skriver:

  Lasse: Helt korrekt, back from the dead. Europeerna uppfann sakert antibiotikan, rontgen, osv. Men utan amerikansk privat sjukvard hade du inte haft tillgang till den.

 7. Lasse skriver:

  Lenin:

  Uppanbarligen har du världsrekord i okunnighet. Också!

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string y2lIOK to the field below: