Nu börjar effekterna av jobbskatteavdragen märkas ordentligt. I Stockholms förorter ska det bli omöjligt att parkera sin bil gratis om man inte bor i villa och kan parkera på den egna tomten. Kostnaden kan i värsta fall att bli uppåt ca 1000 kronor per månad.

Nästa steg att försöka motverka jobbskatteavdragens negativa inverkan på landet blir att höja bensinskatten. Vid årsskiftet höjs den med närmare 24 öre/lit. Därefter ska den höjas i takt med inflationen plus två procent.

Jag hoppas ingen som röstade för de partier som införde jobbskatteavdragen gnäller över att dessa indirekta skatter höjs. Det var nämligen något man kunde räkna ut med ändan skulle hända när staten och kommunerna fick minskade inkomster trots att behoven var desamma som tidigare.

Om inte de direkta skatterna höjs i framtiden så kommer de indirekta att göra det, lika säkert som att solen går ner varje dag.

Det fina, men orättvisa, med att höja indirekta skatter är att det drabbar låginkomsttagare hårdare än höginkomsttagare eftersom de förra får ta en större andel av sin inkomst för att betala dessa skatter.

Tro inte att du är vinnare även om du råkar vara i den situationen att du inte behöver betala en viss indirekt skatt. För dessa indirekta skatter (och i många fall avgifter) kommer att drabba fler och fler områden i samhället och den dagen man drabbas är det försent att ångra sig om man röstade för jobbskatteavdragen.

Poliser, sjuksköterskor och lärare vill ha ökad lön, det är de dessutom värda. Och inte bara det, de är behövda också. Vem har kunnat undgå rubrikerna om poliskrisen.


Snart måste man parkera där lapplisorna inte kan hitta bilen.

Tja, vad är att säga om det när alla vet, eller borde veta, att offentligt anställda faktiskt får sin lön från skatt. Som om den sänks, exempelvis genom jobbskatteavdrag, innebär mindre pengar till dessa yrkesgruppers löner.

Surt sa räven om rönnbären!

./.

Lämna ett svar

Please copy the string U7sKqr to the field below: