Det här bostadsområdet i Hägersten, Stockholm hörde tidigare till allmännyttan, sedan omvandlades det och genast kom det upp staket, kodlås och skyltar vars mening är att utestänga fattiga barn från att leka med de mer välbärgade barnen.

Vi vet vad vi ska göra åt det, ändå gör vi fel. Varför händer det som ingen människa vill ska hända? Vi kan ju rätt lätt se till att det inte händer.

Bostadsområden bakom lås och bom brukar kallas för fängelser. Numera kallas de för inhägnade bostadsområden och idén kommer som så mycket annat från USA där välbärgade försöker utestänga mindre bemedlade från sin närhet.

Det har inte i Sverige funnits några inhägnade bostadsområden, hittills. Nu pågår byggandet av Sveriges första inhägnade bostadsområde i Limhamn i Skåne. Det första, men antagligen inte det sista.

För att kunna besöka en bekant i detta bostadsområde krävs tydligen att man först måste anmäla sig i en reception och tala om vem man är och vem man avser att besöka. Snacka om övervakningssamhälle!

Men vill svenskarna verkligen ha såna här bostadsområden? Jag tror inte det. Sedan kan man undra hur sån utestängning går ihop med allemansrätten. Är nästa steg att markägare kommer att kunna utestänga skogsvandrare om de inte först fått tillstånd.

Varför får vi då såna här bostadsområden? Ja, den ökande klyftan mellan dem som har och de som inte har ökar med förfärande hastighet. Vilket uppenbarligen upplevs som att hoten mot den egna säkerheten ökar.

Vore det inte bättre att minska klyftorna i stället för att låsa in sig på grund av rädsla för sina medmänniskor? Det är ju så lätt att åstadkomma.

Lösningen heter, som så många gånger förr, fördelningspolitik. Den nuvarande politiken som infördes med EU-medlemsskapet, där allting går ut på att tänka på sig själv och skita i andra är uppenbarligen ingen bra lösning.

Med egoismens politik får vi ökad kriminalitet, rädsla och misstänksamhet. Var det verkligen det vi ville ha? Jag tror inte det.

Men det är ju så lätt att bara ropa på privatiseringar och sänkta skatter och tro att bara man själv får sänkt skatt så blir allting mycket bättre. Det var en nitlott! Med inhägnade bostadsområden får vi rädda människor.

Var det detta vi ville?


Nu måste man låsa upp grinden både när man vill ut och när rman vill in på gården mellan de hus som tidigare hörde till allmännyttan. Är det verkligen ett steg framåt för mänskligheten?

Se också AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

8 Svar på “Vill vi verkligen bli instängda?”
 1. bäng skriver:

  Det där med kod ut och in är nog bara början. När de rika och omgivningen vant sig kommer högre stängsel, förmodligen strömförande, och taggtråd.

  Detta är ovärdigt ett samhälle som Sverige eftersom de flesta av oss vet vad vi hade innan anschluss till €U och vad vi fått sedan dess. Om man betänker det blir denna galopperande utveckling mot totalitär marknadsdiktatur helt vansinnig. När vi är mogna att stå fria från militanta superstatsunioner styrda av bankirer är det också dags att befria dessa stackars bemedlade från deras fångenskap och flykt från verkligheten….

 2. Ken skriver:

  Usch. Vad har hänt med vårt samhälle?

 3. Kerstin skriver:

  Ken undrar
  Vad har hänt med vårt samhälle?
  Vad jag förstår har det blivit friare. Det påstår många i alla fall.

 4. Leif Briheim skriver:

  Att inhägna området för bostadsrätten är bra. Man stänger inte inne, man stänger inte ute. Huset står på en tomt som ägs av medlemmarna, Där har inge obehöriga att göra. Vi lever i ett samhälle där det inte längre går att vara inbjudande, öppen och välkomnande till allt och alla. Att öka trygghetsfaktorn i ett bostadsområde med ett staket är utmärkt och helt nödvändigt då alltför många inte kan låta andras föremål vara i fred.

  Vi lever i ett skitsamhälle och landet Sverige förstörs och vi har den situation vi förtjänar.

 5. Martin skriver:

  Leif,
  du är väl medveten om att din syn på samhället bara existerar i ditt huvud? Men det vore bra om de med bunkermentalitet stannade i sin bunker.

 6. Martin skriver:

  Jag tror det är ett misstag att tro att de som säljer säkerhet till en, någonsin kommer låta en känna sig trygg.

  Bunkermentaliteten grundar sig i rädslan för andra människor, det grundar sig i isolationen, om de mötte andra människor, om de kunde vara framgångsrika i mötet med andra människor, så skulle de inte nära föreställningar om en hemsk och ond värld därute.

  De stänger in sig och tror samhället är något som bara händer, något som man konsumerar, de tror att samhället kan bli bättre utan att delta i det, de vill köpa sig ett bättre samhälle istället för att skapa ett. Det är konsumenten som skall ha allt serverat. De bunkergäng som försöker delta i samhället går runt och misshandlar och hotar, vem är så dum att tro att ett bättre samhälle byggs genom att gå ut i samhället och göra dåliga saker.

  När jag skulle arbeta utomlands för några år sedan, då skulle jag hyra ut min lägenhet till någon. Jag träffade ett par från Linköping och visade dem lägenheten, den är väl inte toppklass, men anledningen till att de inte ville hyra den under sin studietid, det var för att de var rädda att gå till min lägenhet för att titta på den. De var rädda för mitt område. De hade ingen verklig anledning att vara rädda här, för de hade aldrig satt sin fot här förut, de visste ingenting om mitt område. Själv har jag bott här i 15 år utan problem, men att berätta om verkligheten i mitt område spelar ingen roll för dessa människor. Det är hjärnspöken de kämpar med, det är föreställningar som de skapar i sina egna huvuden, det är skiljt från verkligheten och verkligheten kan inte förgöra dem, det kan de bara göra själva.

 7. Leif Briheim skriver:

  Det har nu gått en tid sedan mitt förra inlägg. Behovet av att stängsla in har blivit påtagligare. Ett flertal boföreningar har detta på agendan vilket inte är det minsta konstigt.

 8. Anders Åberg skriver:

  Leif Briheim.
  Tycker du att dom fattiga skall stängsla ut dom rika också, eller är det bara folk med god ekonomi som skall sitta i bur?
  Om man inte lägger ett klassperspektiv på det, dvs. att dom rika bygger stängsel om sin rikedom, så betyder ju det att man tycker att alla i hela landet skall vara instängslade. Det låter som ett fruktansvärt samhälle i mina öron och att befästa klassamhället med stängsel runt dom rika låter ungefär lika illa.
  Detta är en sjukdoms diagnos på vårt samhälle, eller kanske trumpifiering är ett bättre ord i dessa vansinnets tider.
  Låt oss bekämpa fattigdom och orättvisor istället för att befästa dom.

 9.  
Lämna ett svar

Please copy the string FIOlqW to the field below: