Ministrar, styrelseledamöter och partiledare och storföretagsledare har höga löner som motiveras med att dessa makthavare har ett stort ansvar. Ändå vill de inte ta ansvar när de borde.

Nu rasar Volvo personvagnars försäljning i Europa. Försäljningsminskningen är dubbelt så stor som genomsnittet. Är det någon som tror att Volvos VD därmed sänker sin lön när det nu visar sig att han inte är så duktig på att sälja bilar som det sades när hans lön motiverades?

Att smita från ansvaret genom att skylla på andra har av vår borgerliga regering gjorts till en skön konst. De sedan 2006 ökande ekonomiska klyftorna i samhället beror enligt vad vår moderate statsminister Fredrik Reinfeldt sa häromdagen på Göran Persson (S).

Alltid Någon Annans Fel är väldigt populärt. Inte minst hos dem som motiverar sina egna löner med sitt stora ansvar är ANAF något de alltid tar fram så fort de står där med byxorna nere vid fotknölarna.

Vattenfalls misslyckade affär på 97 miljarder med köpet av holländska energiföretaget Nuon tar högste ansvarige,

nämligen dåvarande näringsminister och centerpartiledaren Maud Olofsson, inte något ansvar för.

I stället skyller hon i sann borgerlig andra misslyckandet på Fredrik Reinfeldt och de andra ministrarna i regeringen och Anders Sundström trots att hon varnades av tjänstemän på sitt eget departement.

Om nu styrelsen har det fulla ansvaret varför förankrar de då köpet hos regeringen? Det borde de ju inte göra med tanke på att ingen i den borgerliga regeringen är beredd att ta det ansvar de är avlönade för att ta.

Sällan har väl en samling ynkryggar blivit så avslöjade stup i kvarten som den regering vi haft de senaste sju åren. Visserligen var det några ministrar som avgick i samband med att regeringen blev utsedd, men sånt larv har man numera skakat av sig.

Det är betydligt lättare att kärva en politikers avgång för köp av en Toblerone med skattebetalarnas pengar än ett och annat energibolag för närmare hundra miljarder.
Nu sopar regeringen ansvaret under mattan.

Finns så stora mattor?

./.

Dagens bild från Stockholm


Metod som borgerliga politiker med påstått ansvar borde avlönas med. Det vore att ta ansvar!

./.

AB, 1, 2, 3, DN, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, 3, 4, SR, 1, SMP

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 Svar på “Ynkryggarna leker affär”
 1. SveaLydig skriver:

  Ja bilden illustrerar den fria rörligheten inom Europa , har du synpunkter på de så klandra EU.

 2. Lasse skriver:

  Svea:

  Klandra EU? Varför då? De som ska klandras är väl de som röstade ja till att Sverige skulle gå med i EU, det det vill säga i huvudsak borgerliga väljare.
  Bilden illustrerar dessutom inte den fria rörligheten, utan de ekonomiska klyftorna och vad det innebär.
  Bättre lycka nästa gång!

 3. SveaLydig skriver:

  Tiggare från Rumänien vore inte möjligt utan den fria rörligheten inom EU, vilka som förde in Sverige i EU är en annan fråga.

 4. Lasse skriver:

  Svea:

  Rumänien?
  Jaha, du gör som alla andra och hänvisar själv till ANAF i stället för att själv våga ta ansvar.
  Vaddå annan fråga?

 5. Jan Wiklund skriver:

  Så här är det väl: Tiggare från Rumänien vore inte möjliga utan att EU hade kraschat Rumäniens näringsliv och förbjudit landet att ha en egen industripolitik. Snart har vi tiggare från Spanien, Grekland och Italien också.

  Att skylla på ”borgerliga väljare” är väl ANAF om något. Vi är alla skyldiga till att den relativa kontroll vi hade på statsapparaten har försvunnit. Vi som försökte protestera var inte effektiva nog. Och dom som litade på regeringar (av olika färg) var för naiva.

 6. Martin skriver:

  SveaLydig,
  du har inte tänkt tanken att om nationer inte tilläts skita i delar av sin befolkning så skulle problemet också försvinna.

  Nej, socialtjänsten skall genast eliminera dessa personers behov av att tigga. Notan bör man sedan hämta hos deras hemländer, frågan måste högt upp i hierarkin, med en handlingskraftig regering kan vi åstadkomma något, en regering som ifrågasätter att nationer inom EU inte fullgör sin plikt emot den egna befolkningen, att vissa tillåts ägna sig åt gentrifikation på en nationell skala.

  Men så länge vi också skiter i dessa personer kan vi bara hålla käften och hålla god min.

 7. Ulla Johansson skriver:

  Citat Aftonbladet Anders Lindberg: ”Enligt Svenska Dagbladet varnades regeringen redan vid köpet för att priset låg 30 miljarder för högt. I efterhand har det kallats ”Sveriges sämsta affär någonsin”. Vattenfalls rena förluster uppgår hittills till 15 miljarder kronor.”
  – På andra håll talas om att Vattenfall betalade hela 40 miljarder för mycket. Nu undrar jag om någon med den ringaste kunskap kring normala affärer ger sig till att betala 40 miljarder ”för mycket”. Med berått mod slänger dessa miljarder omkring sig. Så ser inte affärsvärldens verklighet ut. – Genom vilka kanaler rann denna enorma summa ut? Och vem tillgodogjorde sig i slutändan pengarna? Det borde svenska journalister gräva i. – men det vågar de inte. Och sanningen kring Vattenfalls affärsröra lär aldrig redovisas. Kalla det konspirationsteorier. Men dessa 40 miljarder har en konstig lukt omkring sig.
  Ulla Johansson

 8. Lasse skriver:

  Jan:

  Det är värre en så, snart har vi inte bara tiggare från Spanien, Grekland och Italien utan också från Sverige, vilket för övrigt illustreras med bilden från den 18/2 från förlängningen av Tunnelgatan, den så kallade Brunkebergstunneln, i Stockholm.

  De som ville ha kvar kontrollen av statsapparaten i Sverige röstade nej till EU, de andra överlämnade kontrollen till Bryssel.

 9. Lasse skriver:

  Ulla:

  Jag tror nog att medlemmarna av vår nuvarande regering struntar högaktningsfullt i alla varningar. Annars skulle de inte låta samhället förfalla som det gör för närvarande.

 10. Salvi skriver:

  Lyssnade tidigare idag på P1, Nordengren&Epstein där i slutet av programmet Nordengren redogjorde för sina pressmöten med den dåvarande vd;n för vattenfall, kan rekomenderas, inget långt reportage, snarare en reflektion…
  En annan sak appråpå köttskandalen; var finns den undersökande journalistiken i Svensk press?
  Googlade maffia behind meatscandal…
  Fattar ni inte att hela skandalen bottnar i Italienska maffians bläckfisktentakelekonomi (kokainpengar tvättas inom EU med hjälp av mutor,hot och infiltration)
  Mot dessa krafter har vi bara ett vapen; sluta köp deras produkter, om man hellre ser på tv än lagar mat själv, visst låter som ett kaxit svar, men ska vi slippa skiten är det inte några myndigheter som ska garantera nånting, Du Som Konsument Måste Ta Ett Eget ANSVAR, och inte ens då går du säker, för vi är alla beroende av korrekt information, information du aldrig nås av, något du får söka upp själv, all vardagsmedia i Sverige idag utgår från TT, sen klipper och klistrar man friskt så att man levererar, hämtar ungarna på dagis, kommer hem och micrar ihop en god middag( nä nu va jag ironisk)
  Det jag egentligen vill säga är att Svenska Journalistkåren verkar vara en överbetald rappakaljafabrik som gynnar etablisemanget, jo dom har dyra boendekostnader dom också, men deras egna intressen styr deras engagemang…
  Trots allt kommenteras ju deras skriverier både här och där…

 11. Salvi skriver:

  Nä jag skrev en lång drapa mot journalistkåren som bara försvann

 12. Lasse skriver:

  Salvi:

  Din kommentar om journalisterna hittades, den hade av någon anledning markerats som skräp, varför förstår jag inte.

  Om journalister finns det väl bara en sak att säga, det finns alla sorter av dem som hos alla yrkesgrupper. Tidningsägarna bestämmer vad som ska stå i tidningen, säga i radio och visas i tv. Sedan har vi konsumenter valet i vår hand.

 13. Kerstin skriver:

  Salvi
  Det är ju populärt att hävda att vi konsumenter får ta ansvaret för vad vi köper, för det påbjuder nyliberalismen. Men gammelliberalismen förutsatte något annat som inte är för handen idag, kanske aldrig varit det, nämligen fullständiga kunskaper om det man tänker konsumera och sådan har de flesta av oss inte, om inte media informerar oss och det är de ganska usla på. Alltså är hela det liberala köret byggt på en ren vanföreställning, eller ett verklighetsfrämmande önsketänkande.

 14. Martin skriver:

  Kerstin,
  jag rekommenderar liberaler att läsa lite gamla liberaler. Som Bertil Ohlin, som vänster kan man säga det ena och det andra om den mannen, men han skulle kallas kommunist av dagens folkpartister. Nu är ju Heckscher-Ohlin modellen en del av det nyliberala teoribygget. Men ser vi till Ohlins andra texter är de starkt socialliberala och är väl bitvis mer sociala än dagens socialdemokrater.

  Men liberaler är historielösa, även vad gäller sig egen historia.

 15.  
Lämna ett svar

Please copy the string 2tElmJ to the field below: