Funderara damen. Kommer du att välja rätt? Kommer du att få din medicin redan vid första försöket eller
blir det att återkomma om några dagar?

Den här bilden på hur tillgängligheten av apotek har ökat enligt den borgerliga regeringen har jag visat förut.
Den tål att granskas igen därför att den är en utmärkt illustration av regeringens misslyckade apoteksreform.

Jaha, då var det dags att lägga ytterligare ett politiskt misslyckande till listan över alliansregeringens många andra misslyckanden. Det här misslyckandet kan faktiskt också innebära ett spel med människors liv och död.

Det har sedan avregleringen av apoteksmarknaden blivit fler apotek, vad det nu fyller för funktion när i ett köpcentrum som innan avregleringen hade endast ett apotek men nu har tre.

När det fanns ett apotek var chansen stor att det hade den medicin man var ordinerad, så är inte fallet nu. I stället för att se till att apoteken har utförskriven medicin har vår alltid så fiffiga alliansregering skapat en så kallad 24-timmarsgaranti. Med det menas att man ska få sin förskrivna medicin inom 24 timmar om den inte finns första gången man besöker sitt apotek.

Jag har ju uppnått sådan aktningsvärd ålder att jag under större delen av mitt liv levt med en reglerad apoteksmarknad och jag kan inte minnas att det någonsin ens talades om att man inte

fick tag i sin utskrivna medicin på närmsta apotek första gången man gick dit. Någon 24-timmarsgaranti efterfrågades inte. Det behövdes inte.
Garantin fungerar inte. Få apotek, om ens något, bryr sig det minsta om regeringens ”garanti”. Inget apotek har någonsin blivit straffat för brott mot den så kallade ”garantin”. Apoteken struntar helt enkelt i vad regeringen lovat folket.

Det må väl vara en sak att sjuklingarna måste springa runt på mängder av apotek för få tag i det som ska rädda livet på dem om de bor i en storstad där apoteken ligger vägg i vägg. Men hur går det i glesbygd? Vad säger Centerpartiet som ju vill att det ska gå lika bra att bo på landet som i storstaden?

Det är givetvis inte förvånande att svenskarnas förtroende för apoteken förmåga att förse dem med nödvändiga mediciner minskar när servicen numera är avsevärt sämre än när apoteksmarknaden var reglerad och inte utsatt för konkurrens.

Dessutom har priserna ökat!

DN, 1, 2

Se även Moteld

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 Svar på “Ytterligare ett misslyckande”
 1. Urban Medin skriver:

  Mycket bra inlägg och det finns så mycket mer om man verkligen granskar hela systemet.
  T.ex hur läkare med egna avtal tjänar på vilken medicin som skrivs ut, med vilken leverantör man skrivit kontrakt med?
  Billig medicin behöver inte betyda billigt framtagen.
  Men risker finns!

 2. Aurora skriver:

  Mitt närmsta apotek vägrade tom att beställa hem mina mediciner. Motiveringen var att de inte ville bli lurade ifall jag inte hämtade medicinen. a
  Jag äter Medicin mot min Leukemi och en månadsdos kostar 24 000:-. Vlet för mig är att hämta medicinen eller dö. Och dom tror att jag skulle skita i att hämta ut medicinen..

 3. Lasse skriver:

  Urban:

  Vi har fått ett samhälle där mutor tydligen blir mer och mer accepterat. Vem hade kunnat tro det för några år sedan?

 4. Lasse skriver:

  Aurora:

  Det är förfärligt.

 5. Anders Åberg skriver:

  Aurora.
  Det är ju rent för jävligt, jag blir så förbannad när jag läser sådant.
  Faktum är att det borde vara minst ett par månaders fängelse för det där.
  Dom där förbannade nyliberalerna som river vårt samhälle borde malas ner till grisfoder alltså, fast det är klart, då blir väl förståss grisar jättesjuka, dom kan väl inte äta vad skit som helst, och sedan får dom inte tag i någon medicin till dom.

 6. Ken skriver:

  Jag går enbart till riktiga apotek. Det är helt uteslutet för mig att gå till dessa nya bluff-apotek. Jag vill ha kvalitet istället för kvantitet.

 7. Kurt skriver:

  Apoteken i glesbygden blir kvar över nästa val, sedan kommer de försvinna

  http://www.dn.se/ekonomi/apoteksombud-kvar-i-glesbygden

 8. Lasse skriver:

  Ken:

  Samma här.

 9. Lasse skriver:

  Kurt:

  Ja, åtminstone är risken överhängande i många fall.

 10. Kerstin skriver:

  Vårt enda apotek är privatiserat och min valfrihet innebär i så fall en tre mils resa, alltså sex mil tur och retur!

 11. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Jamen skulle ni på landsbygden inte få fler apotek som en följd av avregleringen? Har jag missuppfattat något?

 12. Hugo Nilsson skriver:

  Jag har jobbat inom apoteksbranschen sedan 2003. 24-timmarsregeln fanns långt innan apoteksreformen. Den efterlevdes inte av ett enda apotek då heller. Skillnaden var att då kunde man se vad de andra apoteken hade på lager. Det kan man inte idag, men apoteken är skyldiga att hjälpa kunden att få tag på sin medicin, även om det innebär att man hänvisar kunden till en konkurrent. Det gör vi på mitt apotek varje dag, men jag är inte säker på att statliga Apoteket AB praktiserar samma princip lika flitigt. Att få skäll från kunder för att leverantören har slut på ett visst läkemedel är en sak, men det blir lite tröttsamt när Sveriges största morgontidning ägnar sig åt att skjuta på budbäraren (de lokala apoteken).

 13. Lasse skriver:

  Hugo:

  Nåja, problemet har uppkommit efter avregleringen av apoteken.

 14. […] Tidigare bloggpost om apotek. […]

 15.  
Lämna ett svar

Please copy the string LEA9BJ to the field below: